27/4/12

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία κατέθεσε ο ΙΣΑ


Την πρώτη προσφυγή κατά της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας ότι η ρύθμισης της κυβέρνησης είναι παράνομη, αντισυνταγματική, επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων πολιτών και προσβλητική για το ιατρικό λειτούργημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης υποστηρίζοντας ότι «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Παπαδήμου επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, παραγνωρίζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς. Η συνταγογράφηση, αναφέρει ο ΙΣΑ αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους

Όμως με την υπουργική απόφαση, τονίζει ο ΙΣΑ μετατοπίζεται η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου από τον αρμόδιο γιατρό, είτε στον φαρμακοποιό είτε στον ίδιο τον ασθενή. «Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην προσφυγή «αποκλείονται οι γιατροί από το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ εξαναγκάζονται να συνταγογραφούν αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία σαν να πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου». Κι όλα αυτά, συμβαίνουν, «λόγω της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη, παρά την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Βάσει των παραπάνω, ο Σύλλογος τονίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και θίγει την επιστημονική και επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, καθώς εξαναγκάζονται να ασκούν το λειτούργημα τους όχι σύμφωνα με τα ιατρικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς οικονομικούς-ταμειακής σκοπιμότητας κανόνες, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε δικαίωμα επιλογής.

Σκοπός της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αναφέρουν οι ιατροί, είναι η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, αλλά πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκαν όπως επιβάλλει ο Ν. 1316/1983, γνωμοδοτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων του ΕΟΦ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν ούτε το υπουργείο Υγείας επικαλείται διεθνείς επιστημονικές μελέτες από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ ζητά να κριθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και στους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι ΕΔΩ.


Πηγή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE