31/10/10

Νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη


Αν και οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν στη χώρα τους όταν χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη, ορισμένες φορές η περίθαλψη που παρέχεται στο εξωτερικό είναι καταλληλότερη. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περίπτωση που απαιτείται άκρως εξειδικευμένη περίθαλψη, ή όταν σε μια παραμεθόρια περιοχή το πλησιέστερο κατάλληλο κέντρο υγείας βρίσκεται σε γειτονική χώρα.

Οι κανόνες που διέπουν σήμερα την παροχή διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης και την επιστροφή των σχετικών εξόδων δεν είναι πάντα απόλυτα σαφείς ή και κατανοητοί. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε νέα νομοθεσία που καθορίζει με σαφήνεια τις δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης σε μια άλλη χώρα της ΕΕ. Η πρόταση αυτή καθιστά επίσης σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης περίθαλψης σε διασυνοριακό επίπεδο. Τέλος, ενισχύει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στον τομέα των δικτύων κέντρων αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένης περίθαλψης.

Χάρη στην πρόταση αυτή, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, οι δε χώρες μέλη θα μπορούν να εγγυηθούν την προσβασιμότητα, την ποιότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των υγειονομικών τους συστημάτων, καθώς και την ικανοποιητική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών τους.

Η οδηγία για τη "Διασυνοριακή Περίθαλψη" ίσως αλλάξει κάποια πράγματα. Εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα, είναι η Γαλλίδα ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Françoise Grossetête, η οποία και σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βλ. πηγή) αναφέρει πολύ σημαντικά στοιχεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη κατ' επανάληψιν υπερασπισθεί τα δικαιώματα των ασθενών σε ότι αφορά τη μετακίνησή τους εντός της ΕΕ και το Κοινοβούλιο έχει τώρα σα στόχο να διευκολύνει και να ρυθμίσει τις μετακινήσεις αυτές, με την Grossetête να σημειώνει ότι "είναι η πρώτη σχετική οδηγία και πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίσταση των κρατών μελών".

Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση σήμερα;

Σήμερα, αν ένας πολίτης θελήσει να νοσηλευθεί σε άλλο κράτος μέλος, δεν γνωρίζει ούτε αν θα καλυφθεί ασφαλιστικά ούτε πώς θα μπορέσει να το πετύχει. Πρέπει με άλλα λόγια να αναλάβει το κόστος χωρίς να γνωρίζει αν θα καλυφθεί από το ταμείο του και τέτοιου είδους προβλήματα έχουν φθάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ΕΚ έχει πια αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα.

Στόχος της οδηγίας είναι να επιτρέψει την "κινητικότητα" των ασθενών, όπως την έχουμε ήδη εξασφαλίσει σε επίπεδο ΕΕ για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές. Πρόκειται για θεμελιώδες δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη. Όμως δεν προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τον ιατρικό τουρισμό, απλά να παράσχουμε περισσότερες επιλογές δημόσιας περίθαλψης, κάτι που είναι σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για παραμεθόριες περιοχές.

Τι θα αλλάξει λοιπόν αν εγκριθεί η οδηγία;

Οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το που θα νοσηλευθούν, τη δυνατότητα να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Θα υπάρχουν εθνικά κέντρα ενημέρωσης σε κάθε χώρα που θα διευκολύνουν την ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλα κράτη μέλη. Αν η μετάβαση για νοσηλεία στο εξωτερικό απαιτεί έγκριση, τότε η αποζημίωση θα καταβάλλεται απ ευθείας από το κράτος μέλος του ασθενούς σε εκείνο στο οποίο νοσηλεύθηκε.

Πολλά κράτη μέλη αντιδρούν στην πρόταση αυτή φοβούμενα "εισβολή" ασθενών και αύξηση του κόστους νοσηλείας. Υπάρχει πράγματι τέτοιος κίνδυνος;

Οι δαπάνες για νοσηλεία στο εξωτερικό δεν αποτελούν παρά πολύ μικρό μέρος των δημοσίων δαπανών για την υγεία. Επιπλέον οι ασθενείς θα μπορούν να αποζημιωθούν για νοσηλεία σε άλλο κράτος μέλος μόνο αν η συγκεκριμένη νοσηλεία καλύπτεται ασφαλιστικά στη χώρα τους και μόνο στο ύψος στο οποίο καλύπτεται στη χώρα τους. Αν για παράδειγμα οι Γερμανοί ασφαλισμένοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν θα καλυφθούν ασφαλιστικά αν πάνε σε Γάλλο οδοντίατρο. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν για ασθενή να αποκομίσει το παραμικρό οικονομικό όφελος από την ασφαλιστική του κάλυψη.

Η οδηγία έχει επανέλθει στο ΕΚ για συζήτηση. Που ακριβώς εστιάζονται οι διαφωνίες σας με τα κράτη μέλη;

Τρείς είναι οι μεγάλες διαφωνίες: η προκαταβολή των δαπανών, η ανάγκη προηγούμενης έγκρισης και οι σπάνιες ασθένειες.

Πιστεύουμε και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες, ότι για να αποφευχθεί κάθε διάκριση υπέρ των πλουσιότερων, το κράτος μέλος του ασθενούς θα πρέπει να καταβάλλει την όποια προκαταβολή απ' ευθείας στο νοσοκομείο στο οποίο θα νοσηλευθεί ο πολίτης του ώστε να μην υποχρεούται αυτός να καταβάλλει την προκαταβολή. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε ο ασθενής θα πληρώνει την προκαταβολή αλλά θα πρέπει να αποζημιώνεται το συντομότερο δυνατό.

Σε ότι αφορά την προηγούμενη έγκριση κάθε μετάβασης ασθενούς στο εξωτερικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του, το ΕΚ ήταν και παραμένει αντίθετο όμως θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως συμβιβαστική λύση να τεθούν ιδιαίτερα συγκεκριμένα, αντικειμενικά και ολιγάριθμα κριτήρια για την απόρριψη τέτοιου αιτήματος.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι για εμάς να έχουν τη δυνατότητα οι Ευρωπαίοι που πάσχουν από σπάνια νοσήματα να νοσηλευθούν σε άλλο κράτος μέλος. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια και όλοι έχουν ανάγκη της καλύτερης δυνατής περίθαλψης. Το Συμβούλιο αγνόησε πλήρως αυτό το σημείο αλλά για μας είναι απαράβατος όρος.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμφωνία;

Ελπίζω ότι θα υπάρξει, προς όφελος των ασθενών.

Αναλυτικά :


Πηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σοβαρές ελλείψεις φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ


Η δημοσιογράφος κ. Πέννυ Μπουλουτζά στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" εστιάζει στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ζητεί μείωση των δαπανών.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι εμπόδια στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ ορθώνουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ζητεί αυστηρό έλεγχο στην κατανάλωση φαρμάκων εντός των μονάδων του ΕΣΥ, 12 από τα συνολικά 132 νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς φαρμακοποιό, ενώ φαρμακεία σε μεγάλες μονάδες, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, λειτουργούν μόλις με το 1/3 των οργανικών θέσεών τους.

Προκηρύξεις θέσεων από το ΑΣΕΠ δεν έχουν γίνει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει θέματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, μεταξύ των οποίων και οι νέες διαδικασίες προσλήψεων. Επιπλέον, καμία διοίκηση νοσοκομείου δεν έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει πρόσφατος νόμος του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), τα νοσοκομεία που δεν έχουν φαρμακοποιούς είναι το «Αλεξάνδρα», τα νοσοκομεία Ρόδου, Ικαρίας, Σάμου, Βέροιας, Δράμας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Τρίπολης, Αρτας, Αιγίου και Αμαλιάδας. Στα νοσοκομεία αυτά τα φαρμακεία λειτουργούν μόνο με βοηθούς φαρμακοποιούς (σημ. Nosfar: εννοεί βοηθούς φαρμακείου), χωρίς όμως ουσιαστική ευθύνη για τη χορήγηση των φαρμάκων και τον έλεγχο των συνταγών.

Επιπλέον, φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων λειτουργούν με ελάχιστο -για τον όγκο της δουλειάς στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν- προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ευαγγελισμό από τις 15 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται οι 6, στο Λαϊκό από τις 7 οι 3, στο Ιπποκράτειο από τις 8 οι 4 και στο «Ελενα Βενιζέλου» υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται τέσσερις. Στο Κοργιαλλένειο-Μπενάκειο από τις οκτώ θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται μόλις οι δύο, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών από τις επτά οι τρεις και στο Τζάνειο από τις οκτώ οι τέσσερις. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται επτά θέσεις.

«Συνολικά υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 270 φαρμακοποιοί και οι κενές θέσεις με βάση τους ξεπερασμένους οργανισμούς των νοσοκομείων είναι περίπου 180-200. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Ειρήνη Τσικαλάκη. Και όλα αυτά, όταν τα φαρμακεία του ΕΣΥ διαχειρίζονται υλικά που πέρυσι κόστισαν στο κράτος 1,5 δισ. ευρώ. Οταν επίσης τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί και ο όγκος της δουλειάς των φαρμακοποιών, λόγω των νέων οδηγιών του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή της ατομικής συνταγής ημερήσιας δόσης στους νοσηλευόμενους του ΕΣΥ, τη συνεχή αποστολή στοιχείων κατανάλωσης φαρμάκων και φαρμακευτικής δαπάνης προς το υπουργείο Υγείας, αλλά και τη χορήγηση των «89 ακριβών φαρμάκων» (για καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) σε εξωτερικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, το πρόβλημα θα λυθεί με την έκδοση ενός Π.Δ. που αφορά μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες πρόσληψης των φαρμακοποιών του ΕΣΥ. Το Π.Δ. «πηγαινοέρχεται» εδώ και τέσσερα χρόνια στα συναρμόδια υπουργεία, πέρασε και από το ΣτΕ, για να φτάσει ξανά στο υπ. Υγείας, καθώς εκκρεμεί μια απλή ολιγόλεπτη διοικητική πράξη στις διευθύνσεις προσωπικού μερικών νοσοκομείων προς συμμόρφωση παρατηρήσεων του ΣτΕ, για να μπουν οι τελικές υπογραφές.

Όλο το άρθρο είναι ΕΔΩ.


Πηγή


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_31/10/2010_420684

29/10/10

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων


Η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων που θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2010, στην Αθήνα, στο «Ίδρυμα Ευγενίδου».

Προσπάθεια των οργανωτών είναι να καλύψουν μια ποικιλία θεμάτων που άπτονται της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων, με σκοπό την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και εμπειριών.

Για πλήρη ενημέρωση, πατήστε εδώ

για την εκτύπωση της φόρμας εγγραφής και αποστολή με fax πατήστε εδώ


Πηγή

http://www.eeel.gr/

26/10/10

Ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ


Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους προμηθευτές, με τους οποίους είχε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας – πιθανότατα από το εξωτερικό καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα – ο οποίος έπειτα από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα ομόλογα τα οποία δεν έχουν πάρει τυπωμένα οι προμηθευτές και αφορούν τις οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του 2010.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να λάβουν τα τυπωμένα ομόλογα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2010 οι προμηθευτές θα πληρωθούν τοις μετρητοίς μέχρι το τέλος του 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2011 οι αποπληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.


Πηγή
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=9242402&maindocimg=9175896&service=9

24/10/10

Επιχείρηση Pangea ΙΙΙ


Η Visa Inc και η Visa Europe ανακοίνωσαν τη στήριξη της "Επιχείρησης Pangea ΙΙΙ", μια παγκόσμια δράση για την επιβολή του νόμου που συντονίζεται από την INTERPOL με στόχο την μέσω διαδικτύου πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων με αποτέλεσμα συλλήψεις σε όλη την υδρόγειο και την κατάσχεση χιλιάδων δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων.

Η επιχείρηση επιβολής του νόμου, η οποία έλαβε χώρα 5 με 12 Οκτωβρίου 2010 σε περισσότερες από 40 χώρες, είναι η μεγαλύτερη επιχείριση του είδους για την υποστήριξη της Διεθνούς Δύναμης για την Καταπολέμηση της Παραποίησης Ιατρικών Προϊόντων (IMPACT).

Η Visa Inc και η Visa Europe συνεργάστηκαν με τελωνειακές υπηρεσίες, ρυθμιστικές αρχές και Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου από όλο τον κόσμο, για να παράσχουν στήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις αρχές να εντοπίσουν και να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες κατά των παράνομων φαρμακείων.

Στον απόηχο της Επιχείρησης Pangea ΙΙΙ, η Visa Inc και η Visa Europe, υπενθύμισαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται τους κανόνες που εφαρμόζουν, απαιτώντας από αυτούς να επανεξετάσουν τις πρακτικές πωλήσεων από τους πελάτες τους ώστε να προλαμβάνουν παράνομες συναλλαγές.

Η Visa Inc τονίζει ότι όλες οι συναλλαγές πρέπει να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο στην χώρα του αγοραστή όσο και του πωλητή.


Πηγές

Kathimerini.gr

VISA


IMPACT

INTERPOL

http://www.interpol.int/Public/PharmaceuticalCrime/Dangers.asp


http://www.interpol.int/public/pharmaceuticalcrime/videos/stories/susanStory.html

http://www.interpol.int/public/pharmaceuticalcrime/videos/stories/cherylStory.html

http://www.interpol.int/public/pharmaceuticalcrime/videos/stories/chadStory.html

http://www.interpol.int/public/pharmaceuticalcrime/videos/stories/johnStory.html

22/10/10

Δεκτές από τον ΟΑΕΕ όλες οι χειρόγραφες συνταγές!


Από την Δ/νση Υγειονομικού, τμήμα Φαρμακευτικής Περίθαλψης του ΟΑΕΕ -Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών- εξεδόθη Δελτίο Τύπου για ηλεκτρονικές συνταγές. Στο Δελτίο αναφέρεται ότι:

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση της γενικής γραμματείας, σας ενημερώνουμε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας θα γίνουν δεκτές από το Ταμείο όλες οι χειρόγραφες συνταγές που εκτελείτε.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι για σύντομο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας μπορείτε να εκτελείτε ηλεκτρονικές συνταγές που φθάνουν στο φαρμακείο σας, σαν να ήταν χειρόγραφες, στην περίπτωση όπου δεν μπορείτε να τις εκτελέσετε ηλεκτρονικά διότι το φάρμακο που έχει επιλεγεί δεν κυκλοφορεί στην αγορά και κυκλοφορεί το ίδιο σε άλλη συσκευασία. Τις ταινίες γνησιότητας του ίδιου φαρμάκου άλλης συσκευασίας που δώσατε θα πρέπει να τις επικολλήσετε στην ηλεκτρονική συνταγή του ιατρού.

Δ/νση Υγειονομικού

Τμήμα Φαρμακευτικής Περίθαλψης


Πηγές

ΟΑΕΕ

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

20/10/10

Νέος συμπληρωμένος κατάλογος Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων - ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (OTC) με στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού (GREDIS)


Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (http://www.eof.gr) αναρτήθηκε νέος κατάλογος Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ).

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται οτι αν επισημανθούν λάθη, όπως πχ λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας, πρέπει να επισημανθούν στον κ. Νίκο Τσέλλο (ntsellos@eof.gr) με κοινοποίηση στο Τμήμα Αξιολόγησης, κα Κατερίνα Κεχαγιά (kkehagia@eof.gr).

Η επισήμανση για λάθη που αφορούν στην άδεια κυκλοφορίας (π.χ παράλειψη συσκευασιών, φαρμακοτεχνικών μορφών κ.λπ.) θα γίνεται απευθείας στο Τμήμα Αξιολόγησης του ΕΟΦ.

Τον κατάλογο μπορείτε να τον μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


Πηγή

ΕΟΦ


1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...
O ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ. ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ
21/10/10 4:45 μ.μ.

12/10/10

Σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων


Κατατέθηκε στις 11/10/2010 στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων.

Το Σχέδιο Νόμου συνοδεύεται από:
  1. Αιτιολογική Έκθεση
  2. Σχέδιο Νόμου
  3. Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  4. Ειδική Έκθεση
  5. Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων
  6. Έκθεση αποτελεσμάτων δημόσιας διαβούλευσης
Σημειώστε ότι:

  • Τα Δημόσια Νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται στις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που συμμετέχουν στο Σύστημα.
  • Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί συμπεριλαμβάνονται στους υπόχρεους χρήσης του συστήματος.
  • Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί θα πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο Άρθρο 4.










Όλα τα αρχεία είναι προσβάσιμα από την ιστοσελίδα της Βουλής ΕΔΩ.



Πηγές


Ygeianet


Βουλή των Ελλήνων

10/10/10

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Φόρουμ σε πλήρη οθόνη, πατήστε ΕΔΩ.
Φόρουμ - Δημόσιες Συζητήσεις

Έξι νέες λίστες συνταγογραφούμενων φαρμάκων για έξι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας


Στην Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" δημοσιεύεται άρθρο της συντάκτριας Ελένης Πετροπούλου, σύμφωνα με το οποίο έξι νέες λίστες συνταγογραφούμενων φαρμάκων για έξι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών ετοιμάζει το Υπουργείο Yγείας. Πρόκειται για λίστες για τις ασθένειες που «απορροφούν» το μεγαλύτερο ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς αφορούν πολύ ακριβά σκευάσματα και συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα από τους γιατρούς.

Oι νέες λίστες ή αλλιώς Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς στους γιατρούς τόσο για το είδος της φαρμακευτικής θεραπείας όσο και για την ποσότητα κατανάλωσης.

Oι έξι αυτές λίστες αναμένεται να «κυκλοφορήσουν» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και θα είναι συμπληρωματικές στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του έτους. Όπως δήλωσε στην «Η» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, οι έξι λίστες αφορούν ογκολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές, αιματολογικές, λοιμώξεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα και παθήσεις του στομάχου. Στόχος του υπουργείου Yγείας -σημείωσε- είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική αύξηση.
...

Όλο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.


Πηγή

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=67505147

9/10/10

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας - Αναλυτικό πρόγραμμα


Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας με θέμα "Το Μέλλον των Υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα", οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και άλλους επιστημονικούς φορείς και την τεχνική φροντίδα της MediForce.

Η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) αποβλέπει στην καλλιέργεια και προώθηση των επιμέρους Επιστημών και στην αναβάθμιση των στελεχών που συμβάλουν στη βελτίωση της διοικητικής πρακτικής και της διαχείρισης των οικονομικών πόρων του Υγειονομικού Τομέα.

Ημερομηνίες Συνεδρίου: 22 - 24 Οκτωβρίου 2010

Τοποθεσία: Σκαφιδιά Ηλείας, Ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village

Για πλήρη ενημέρωση, πατήστε εδώ.

Για την εγγραφή σας ως συνέδρου ηλεκτρονικά, πατήστε εδώ,

ενώ για την εκτύπωση της φόρμας εγγραφής και αποστολή της με fax, πατήστε εδώ.

Management 12

Πηγές

http://www.eemyy.gr/

http://www.mediforce.gr/

http://nosfar.blogspot.com/2010/03/12-management.html

5/10/10

iFarmaka, ένα εύχρηστο και άμεσο εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών για iPhone και iPod touch


Η εφαρμογή iFarmaka είναι το πιο εύχρηστο και άμεσο εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με νόμιμα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα αλλά και δραστικές (φαρμακευτικές) ουσίες που περιέχονται σε αυτά, για iPhone και iPod touch.

Χαρακτηριστικά:

- Ενσωματωμένο, εύχρηστο, Εθνικό Συνταγολόγιο, ενημερωμένο σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγολόγιο 2007 του ΕΟΦ,
- Πληροφορίες για 12000 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, όπως:

α) Κωδικό ΕΟΦ του φαρμάκου,
β) Πλήρες όνομα του φαρμάκου,
γ) Ονομασία της εταιρείας που το παράγει,
δ) Λιανική τιμή του φαρμάκου,
ε) Νοσοκομειακή τιμή του φαρμάκου και
ζ) Χονδρική τιμή του φαρμάκου,

που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο εκάστοτε Ενιαίο Δελτίο Τιμών, προσβάσιμες μέσα από μια ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης,

- Πληροφορίες για δραστικές (φαρμακευτικές) ουσίες, που περιέχονται στα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως:

α) Ενδείξεις,
β) Αντενδείξεις,
γ) Ανεπιθύμητες ενέργειες,
δ) Δοσολογία,
ε) Φαρμακευτικά προϊόντα,

όπως αυτές περιγράφονται μέσα από το Εθνικό Συνταγολόγιο,

- Δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο (Internet), καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας της εφαρμογής,

- Είναι πλήρως ενημερωμένο με τα τελευταία στοιχεία όπως δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 4ο/2010).

Η εφαρμογή iFarmaka έχει αναπτυχθεί πλήρως στην Ελληνική γλώσσα!

Η τιμή της εφαρμογής είναι 5,99 Ευρώ.

Βρείτε την στο http://www.iteamapps.com/2010/09/ifarmaka/ και στο http://itunes.apple.com/gr/app/ifarmaka/id392912300?mt=8


Πηγή

http://www.iteamapps.com/2010/09/ifarmaka/