31/10/10
Σοβαρές ελλείψεις φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ
Η δημοσιογράφος κ. Πέννυ Μπουλουτζά στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" εστιάζει στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ζητεί μείωση των δαπανών.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι εμπόδια στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ ορθώνουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ζητεί αυστηρό έλεγχο στην κατανάλωση φαρμάκων εντός των μονάδων του ΕΣΥ, 12 από τα συνολικά 132 νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς φαρμακοποιό, ενώ φαρμακεία σε μεγάλες μονάδες, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, λειτουργούν μόλις με το 1/3 των οργανικών θέσεών τους.
Προκηρύξεις θέσεων από το ΑΣΕΠ δεν έχουν γίνει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει θέματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, μεταξύ των οποίων και οι νέες διαδικασίες προσλήψεων. Επιπλέον, καμία διοίκηση νοσοκομείου δεν έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει πρόσφατος νόμος του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), τα νοσοκομεία που δεν έχουν φαρμακοποιούς είναι το «Αλεξάνδρα», τα νοσοκομεία Ρόδου, Ικαρίας, Σάμου, Βέροιας, Δράμας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Τρίπολης, Αρτας, Αιγίου και Αμαλιάδας. Στα νοσοκομεία αυτά τα φαρμακεία λειτουργούν μόνο με βοηθούς φαρμακοποιούς (σημ. Nosfar: εννοεί βοηθούς φαρμακείου), χωρίς όμως ουσιαστική ευθύνη για τη χορήγηση των φαρμάκων και τον έλεγχο των συνταγών.
Επιπλέον, φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων λειτουργούν με ελάχιστο -για τον όγκο της δουλειάς στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν- προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ευαγγελισμό από τις 15 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται οι 6, στο Λαϊκό από τις 7 οι 3, στο Ιπποκράτειο από τις 8 οι 4 και στο «Ελενα Βενιζέλου» υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται τέσσερις. Στο Κοργιαλλένειο-Μπενάκειο από τις οκτώ θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται μόλις οι δύο, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών από τις επτά οι τρεις και στο Τζάνειο από τις οκτώ οι τέσσερις. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται επτά θέσεις.
«Συνολικά υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 270 φαρμακοποιοί και οι κενές θέσεις με βάση τους ξεπερασμένους οργανισμούς των νοσοκομείων είναι περίπου 180-200. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Ειρήνη Τσικαλάκη. Και όλα αυτά, όταν τα φαρμακεία του ΕΣΥ διαχειρίζονται υλικά που πέρυσι κόστισαν στο κράτος 1,5 δισ. ευρώ. Οταν επίσης τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί και ο όγκος της δουλειάς των φαρμακοποιών, λόγω των νέων οδηγιών του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή της ατομικής συνταγής ημερήσιας δόσης στους νοσηλευόμενους του ΕΣΥ, τη συνεχή αποστολή στοιχείων κατανάλωσης φαρμάκων και φαρμακευτικής δαπάνης προς το υπουργείο Υγείας, αλλά και τη χορήγηση των «89 ακριβών φαρμάκων» (για καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) σε εξωτερικούς ασθενείς.
Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, το πρόβλημα θα λυθεί με την έκδοση ενός Π.Δ. που αφορά μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες πρόσληψης των φαρμακοποιών του ΕΣΥ. Το Π.Δ. «πηγαινοέρχεται» εδώ και τέσσερα χρόνια στα συναρμόδια υπουργεία, πέρασε και από το ΣτΕ, για να φτάσει ξανά στο υπ. Υγείας, καθώς εκκρεμεί μια απλή ολιγόλεπτη διοικητική πράξη στις διευθύνσεις προσωπικού μερικών νοσοκομείων προς συμμόρφωση παρατηρήσεων του ΣτΕ, για να μπουν οι τελικές υπογραφές.
Όλο το άρθρο είναι ΕΔΩ.
Πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_31/10/2010_420684