28/9/10

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011


Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξεδόθη Ασφαλιστικός Οδηγός με παραδείγματα και πίνακες μαζί με την σχετική Εγκύκλιο για τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) όπου ασφαλίζονται οι μηχανικοί-εργολήπτες δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ), οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί (ΤΣΑΥ) και οι δικηγόροι (ΤΑΝ).

Εγκύκλιος3967


Παραδείγματα ΕΤΑΑ


Παράδειγμα 1ο

ΕΡ.: Ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ έχει συμπληρώσει 33 χρόνια ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του. Εχει υπηρετήσει δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας.

Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να πάρει τη σύνταξή του;

ΑΠ.: Ο παραπάνω ασφαλισμένος έχει τις εξής επιλογές:

1. Με αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, οπότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του.

2. Να συνεχίσει την ασφάλισή του οπότε συμπληρώνει 35ετία το 2012. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί και το 60ό έτος της ηλικίας. Το όριο ηλικίας θα το έχει συμπληρώσει και για τα επιπλέον δύο χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει από τα νέα «πλασματικά» χρόνια, όπως για παράδειγμα τα χρόνια σπουδών ή να αναγνωρίσει τα χρόνια στρατιωτικής θητείας.


Παράδειγμα 2ο

ΕΡ.: Γυναίκα ασφαλισμένη στο Ταμείο Νομικών έχει συμπληρώσει το 2010, 29 έτη ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας της. Πότε μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

ΑΠ.: Η παραπάνω ασφαλισμένη δεν θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, αφού απαιτούνται 35 έτη ασφάλισης για να πάρει σύνταξη στο 58ο έτος της ηλικίας της. Εφόσον συνεχίσει την ασφάλισή της, το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει όσα έτη απαιτούνται για τη συμπλήρωση 35 έτη ασφάλισης. Ετσι, λοιπόν, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 και η σύνταξη θα καταβληθεί εφόσον συμπληρωθούν το 59ο έτος της ηλικίας και 37 συνολικά έτη ασφάλισης.


Παράδειγμα 3ο

ΕΡ.: Μητέρα ανήλικου παιδιού είναι ασφαλισμένη στο Ταμείο Νομικών και έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και το 52ο έτος της ηλικίας της. Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

ΑΠ.: Η παραπάνω ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, αφού έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το δικαίωμά της μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, ανεξάρτητα εάν έχει ενηλικιωθεί το παιδί της.


Παράδειγμα 4ο

ΕΡ.: Ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ έχει συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας του και 30 έτη ασφάλισης. Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να πάρει τη σύνταξή του;

ΑΠ.: Ο παραπάνω ασφαλισμένος εφόσον συνεχίσει την ασφάλισή του, συμπληρώνει 31 έτη ασφάλισης το 2011. Μπορεί να αναγνωρίσει το 2011 4 έτη πλασματικά, οπότε συμπληρώνει 35ετία με την οποία θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να πάρει σύνταξη θα χρειαστεί να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας. Ετσι, λοιπόν, συνταξιοδοτείται το 2013, με 33 έτη εργασίας και αναγνώριση 4 επιπλέον ετών.

Επικοινωνία

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:



α) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο email




β) να μας ακολουθήσετε στο twitter





γ) να μας αναζητήσετε στο facebook







Σημαντικές επισημάνσεις:
  • Αν θέλετε να μας στείλετε σχόλια, κείμενα ή μελέτες για ανάρτηση, τα οποία είναι σχετικά με τη θεματολογία του ιστολογίου, παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να είναι επώνυμα. Για συνδικαλιστικά και πολιτικά θέματα παρακαλούμε να απευθύνεστε σε αντίστοιχα ιστολόγια - ιστοσελίδες.
  • Το ιστολόγιο ΔΕΝ χρηματοδοτείται από κανένα φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό και ΔΕΝ είναι επίσημο ή ανεπίσημο όργανο οποιασδήποτε συνδικαλιστικής ή πολιτικής οργάνωσης.
  • Οι πληροφορίες που παρέχονται στο ιστολόγιο έχουν ως στόχο να συμπληρώνουν και ΔΕΝ αντικαθιστούν οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία από έναν επαγγελματία υγείας.
  • Στο ιστολόγιο ΔΕΝ περιέχονται διαφημίσεις.

25/9/10

Συνεργασία της EAHP και της GS1 για την προώθηση της διαχείρισης των φαρμάκων με τη χρήση γραμμωτού κώδικα στα Νοσοκομεία της Ευρώπης


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) και η GS1 ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με σκοπό να συνεργασθούν για την προώθηση της ασφάλειας των ασθενών.

«Στα νοσοκομεία, οι εξατομικευμένες θεραπείες προετοιμάζονται στο φαρμακείο ή στους θαλάμους και χορηγούνται από τους νοσηλευτές στους ασθενείς. Ένας πλήρης και σαφής προσδιορισμός του φαρμάκου, μέχρι τη στιγμή της χορήγησης, αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ασφαλούς διαδικασίας διανομής των φαρμάκων», δήλωσε ο Roberto Frontini, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP).

"Ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση και την εναρμόνιση των προτύπων GS1 στην Ευρώπη ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των γραμμωτών κωδικών σε όλες τις συσκευασίες των φαρμάκων. Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και την υγειονομική περίθαλψη με την τήρηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των διεθνών προτύπων για τον γραμμωτό κώδικα των ιατρικών προϊόντων και την αυτοματοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και διαχείρισης των δεδομένων», δήλωσε ο Bo Raattamaa, πρόεδρος της GS1 στην Ευρώπη και Διευθύνων Σύμβουλος της GS1 Σουηδίας. "Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στους δύο οργανισμούς να συνδυάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στον χώρο της Υγείας για τη στήριξη ενός βελτιωμένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφάλειας των ασθενών».

Η EAHP εξέδωσε μια δήλωση θέσης τον Ιούνιο του 2007 (ενημέρωση Ιούνιος 2010) όπου υποστηρίζει την παραγωγή μιας δόσης-συσκευασμένων φαρμάκων με έναν γραμμωτό κώδικα σε κάθε ενιαία δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, η EAHP συνιστά τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων GS1. Αυτό θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διανομής των φαρμάκων και να διασφαλισθεί μια ασφαλέστερη διαδικασία.


Πηγές

http://www.eahp.eu/News/Our-News/EAHP-and-GS1-team-up-to-advance-patient-safety-in-Europe

http://www.gs1.org/healthcare

Επανέρχονται οι σχεδιασμοί των Ιδιωτικών Ομίλων για την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ


Στις 5 Οκτωβρίου 2006 είχαμε αναρτήσει στη Nosfar δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΞΠΡΕΣ" σχετικά με το ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα για τα Κρατικά Νοσοκομεία. Φαίνεται οτι κάτι έχει αρχίσει πάλι να κινείται διότι στην καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα "Capital.gr" η συντάκτρια Ρόη Χάικου δημοσιεύει σήμερα άρθρο με θέμα "Μοντέλο Ντυνάν" για τα δημόσια νοσοκομεία. Στο άρθρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Ένα νέο πεδίο δραστηριότητας διαβλέπουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία να ανοίγεται μπροστά τους. Δεν είναι άλλο από την διοικητική διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα στο μοντέλο που επιχειρεί να υλοποιήσει το «Ερρίκος Ντυνάν».

Οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος για το κράτος να αποφασίσει την εκχώρηση του management δημόσιων νοσοκομείων, αφού το ίδιο ως -διοικητικός και οικονομικός- διαχειριστής έχει αποτύχει να ελέγξει κόστη, δαπάνες αλλά και ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να βαρύνονται με χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, διευρύνοντας την «τρύπα» του εθνικού υπολογισμού.

Γι’ αυτό και οι μεγάλοι όμιλοι όπως το Υγεία, το ΙΑΣΩ, το Ιατρικό κλπ δηλώνουν το «παρών» εάν και όποτε η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει διαγωνισμούς για το management των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ακριβώς έκανε και το Ερρίκος Ντυνάν.

«Μας ενδιαφέρει απόλυτα να αναλάβουμε την διοίκηση άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εάν το δημόσιο αποφασίσει να ανοίξει τις διαδικασίες» ήταν η απάντηση του κ. Πασχάλη Μπουχώρη, γενικού διευθυντή του ομίλου ΙΑΣΩ, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr.

Όπως δε, σχολίασαν από τον ίδιο όμιλο «δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί για να διοικήσουν νοσοκομεία, πλην των ιδιωτικών φορέων».

Για το ΙΑΣΩ μάλιστα, η συμμετοχή του στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη του management του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί και ένα είδος απόκτησης εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως σχολίασε σχετικά η διοίκηση του ομίλου.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την… εξυγίανση της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων έχει καταθέσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο όμιλος του Υγεία και η MIG: ο έλεγχος των οικονομικών των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες, η πλήρης μηχανογράφηση των εφαρμογών και η ηλεκτρονική διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη έχει δηλώσει ήδη και ο όμιλος Euromedica, ενώ ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Ιατρικού Κέντρου έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του ομίλου, εφόσον το κράτος το επιλέξει, να βοηθήσει την δημόσια υγεία.

Και μάλιστα αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία του έτερου βασικού μετόχου του, του διεθνούς ομίλου Asklepios, ο οποίος έχει εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Εάν το δημόσιο αποφασίσει να κινηθεί σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα μας ενδιέφερε να συμμετάσχουμε», ήταν το σχόλιο της διοίκησης του Ιατρικού, το οποίο επίσης πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το «Ερ. Ντυνάν».
...

Όλο το άρθρο είναι ΕΔΩ.


Πηγές

http://www.capital.gr/News.asp?id=1053204

http://nosfar.blogspot.com/2006_10_01_nosfar_archive.html#116006989392585250

22/9/10

Νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου για τη Διαχείριση των φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ για μείωση του κόστους με τη χρήση γενοσήμων σκευασμάτων


Με ημερομηνία 15/09/2010 κοινοποιήθηκε στα Νοσοκομεία νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διαχείριση των φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι:
  • πρέπει να αποσταλούν στο Υπουργείο τριμηνιαίες αναφορές της δαπάνης κατανάλωσης των φαρμάκων (Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος), με στοιχεία που αφορούν δαπάνες ανά νοσοκομείο, τομέα, κλινικές και μονάδες. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα από τον Δ/ντή του Φαρμακευτικού τμήματος ή τον νόμιμο αντικαταστάτη του
  • τίθεται σαν στόχος, μέχρι τέλος του έτους, το 30% της δαπάνης για φάρμακα κάθε κλινικής να αφορά κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων
  • στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με την εποπτεία του Δ/ντή κάθε κλινικής, η συνολική δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να περιοριστεί κατά 20% για κάθε κλινική

  • ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία, τα οποία οφείλει να διαθέτει το φαρμακείο του νοσοκομείου, δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα
  • η παρακολούθηση και υποστήριξη της εφαρμογής εμπίπτει στην Επιτροπή Φαρμάκων του κάθε νοσοκομείου
  • το Φαρμακευτικό τμήμα έχει την ευθύνη της συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων αλλά και την εξασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων. Για τον σκοπό αυτό και μέχρι την οριστική προκήρυξη και πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να μεριμνήσουν, προβαίνοντας στις απαραίτητες εκ μέρους τους ενέργειες, για την εξασφάλιση ενός επικουρικού φαρμακοποιού ανά νοσοκομείο
  • την ευθύνη για την πλήρη τήρηση των παραπάνω και την αποστολή των σχετικών στοιχείων έχει ο Διοικητής του κάθε νοσοκομείου

Όλη την Εγκύκλιο μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/09/blog-post_6171.html

21/9/10

Ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ζωντανά μέσω του Διαδικτύου


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η STIEFEL, a GSK company διοργανώνουν εκπαιδευτική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Συλλόγου, Εθνικής Αντίστασης 173-175, Εμπορικό Κέντρο Φοίνικας (τηλ. 2310-471776), την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 στις 19:00.

Το θέμα της Ημερίδας είναι:

"ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πελάτη"

Για τους συναδέλφους που δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ομιλία, αλλά και για τους συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα και για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν και βρίσκονται στο εξωτερικό, η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω internet από την ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από την ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και από την ιστοσελίδα της livemedia.gr

Οι ζωντανές μέσω internet μεταδόσεις των ομιλιών άρχισαν τον Απρίλιο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και αποτελούν μια ακόμη πρωτοπορία του Συλλόγου.

Οι συνάδελφοι που θα παρακολουθήσουν την ομιλία μέσω internet θα μπορούν να θέσουν και ερωτήσεις ζωντανά μέσω chat.

Επίσης, η ομιλία μετά το τέλος της μετάδοσης, θα μονταριστεί και θα παραμείνει στην ιστοσελίδα του συλλόγου έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε οποιαδήποτε στιγμή για να την ξαναδείτε ολόκληρη ή κάποιο σημείο που σας ενδιαφέρει.


Πηγές

http://www.fsth.gr/

http://www.fsth.gr/drasthriothtes_kataxwr.asp?activity_id=139

http://www.fskilkis.gr/

http://www.livemedia.gr/

20/9/10

Αρχίζει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στον ΟΑΕΕ


Από τον ΟΑΕΕ κοινοποιήθηκε επιστολή του Διοικητή του, κ. Γεράσιμου Βουδούρη, σύμφωνα με την οποία από 18/10/2010 αρχίζει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ η πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Ακολουθεί η επιστολή.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις 18/10/2010 αρχίζει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ η πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Το έργο αυτό, το οποίο θα υλοποιήσουμε μαζί, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, κυρίως όμως θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλά επίπεδα τις παροχές αυτές για τον ασθενή.

Ως εκ τούτου, θα αποτελέσουν συμβατική υποχρέωσή σας οι ακόλουθες ενέργειες:
  • Να προμηθευτείτε τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.
  • Να εγγραφείτε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή σας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr, από 20/9/2010. Το σύστημα θα δέχεται εγγραφές από την 1/10/2010, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 18/10/2010.
  • Να ελέγχετε το βιβλιάριο υγείας εάν είναι θεωρημένο. Οι νομοί Λέσβου, Βοιωτίας και Κορινθίας έχουν επιλεγεί για τη δοκιμή του συστήματος, πριν την πανελλαδική εφαρμογή. Στις 6/10/2010 στη Λέσβο, στις 9/10/2010 στη Βοιωτία και στις 10/10/2010 στην Κορινθία, θα πραγματοποιηθούν τοπικές ημερίδες, προκειμένου να ενημερωθείτε από τους αρμόδιους του Φορέα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται ουσιαστικά από εσάς, όμως θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να απαντάμε στα ερωτήματα που έχετε και να επιλύουμε τα προβλήματά σας κατά την χρήση της εφαρμογής.

Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ

Γεράσιμος Βουδούρης


Σχόλιο Nosfar: γιατί επαναλαμβάνεται συνέχεια το δυσάρεστο φαινόμενο να μη λειτουργεί στην ώρα του κάτι που ανακοινώνεται δημόσια; Όπως αντιλαμβάνεστε, ΔΕΝ λειτουργεί σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2010 η ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr :(

18/9/10

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανοιχτού Λογισμικού σε Αθήνα, Λάρισα και Χανιά


Η Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός του Ελεύθερου και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικού (ΕΛ/ΛΑΚ), και στόχος του είναι η ενθάρρυνση της χρήσης του μέσω ενημέρωσης για τα οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στις επιχειρήσεις και όπου αλλού βρίσκει εφαρμογή.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού, αλλά και να συμμετάσχετε ενεργά στη χρήση αυτού μέσω των Η/Υ που θα υπάρχουν στο χώρο της εκδήλωσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθενται ενημερωτικά έντυπα που αφορούν το Ελεύθερο Λογισμικό, καθώς και CD με διανομές Linux και τις συνοδευτικές εφαρμογές τους, αλλά και CD με εφαρμογές Ελεύθερου λογισμικού για περιβάλλον MS Windows.


Χανιά:

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος γιορτάζουμε για μια ακόμη φορά, την Παγκόσμια Ημέρα Ανοικτού Λογισμικού. Σε όλο τον κόσμο γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες, έτσι ο Σύλλογος Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων δε θα μπορούσε να απέχει από την Παγκόσμια Γιορτή! Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 θα ξεκινήσει η εκδήλωσή μας για την Software Freedom Day 2010.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Δημοτική Αγορά στο κέντρο της πόλης μας, της πόλης των Χανίων. Θα γίνει επίδειξη προγραμμάτων ανοικτού λογισμικού και θα συζητηθούν τυχούσες απορίες σχετικά με το θέμα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν τα προγράμματα ανοικτού λογισμικού και να πάρουν δωρεάν CD με προγράμματα ελεύθερου λογισμικού. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε για τα προτερήματα του Ανοικτού Λογισμικού και να σας δώσουμε λύσεις σχετικές με τους υπολογιστές σας οι οποίες δεν έχουν ανάγκη τις τσέπες σας! Σας περιμένουμε.


Λάρισα:

Το LinuxTeam του ΤΕΙ Λάρισας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθέρου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ..


Αθήνα:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Σταδίου και Αιόλου γωνία ;)




Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, υπάρχει και η δυνατότητα για εκπαίδευση και επιμόρφωση από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα (αλήθεια, σε πόσα Νοσοκομειακά Φαρμακεία χρησιμοποιούνται εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, πχ OpenOffice αντί των πανάκριβων εφαρμογών του κλειστού κώδικα;).

Επιμόρφωση ΕΛ/ΛΑΚ για δημόσιους υπαλλήλους

Αρχίζουν να φαίνονται τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ΕΛ/ΛΑΚ στο δημόσιο, καθώς το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους και στελέχη του δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ και των Ο.Τ.Α α' και β' βαθμού οι οποίοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους χρησιμοποιούν οποιασδήποτε μορφής λογισμικό.

Ο σκοπός τους προγράμματος σεμιναρίων είναι η εξοικείωση με την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης της κατάλληλης εφαρμογής, αξιολόγησης της αξιοπιστίας της, ελέγχου συμβατότητας και χειρισμός όλων των απαραίτητων θεμάτων και τελικά η ένταξη και χρήση της εφαρμογής στην καθημερινή χρήση στις υπηρεσίες. Οι προυποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα είναι η γνώση βασικών δεξιοτήτων για την χρήση υπολογιστή.

Μέσα στις θεματικές ενότητες συμπεριλαμβάνονται η γνωριμία με το ελεύθερο λογισμικό, η αναζήτηση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ, εξέταση της συμβατότητας και διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ με τις υπάρχουσες εμπορικές εφαρμογές, διαχείριση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για την δημιουργία διαδικτυακού υλικού, και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ.

Είναι μιά αξιόλογη προσπάθεια που θα επιτρέψει να διαδοθεί περισσότερο η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στον δημόσιο τομέα. Για τις προθεσμίες υποβολής και για την εγκύκλιο που αναφέρει περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.


Πηγές

16/9/10

Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση των 89 φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τα Νοσοκομειακά και τα Ιδιωτικά Φαρμακεία


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση των 89 φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τα Νοσοκομειακά και τα Ιδιωτικά Φαρμακεία.

Στην ανάρτηση επισημαίνεται οτι:

"Τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να επικολλούν επί της συνταγής τις αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας του ιδιοσκευάσματος."

Ν.1326-27102010_89φάρμακα

Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/09/2-12-38162010-6.html

14/9/10

Απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις εφημερίες των μη ιατρών επιστημόνων των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκε Απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία, ακυρώθηκε προγενέστερη απόφαση.

Στη νέα απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά από προσπάθειες της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, αναφέρεται ότι:

..."Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 88 του Ν. 2071/1992, όπως αντικαταστάθηκαν με τις όμοιες της παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν.3204/2003, οι οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, χημικοί, βιολόγοι, φυσικοί νοσοκομείων – ακτινοφυσικοί, ψυχολόγοι και κτηνίατροι που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας υποχρεούνται σε εφημερία στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας. Επίσης , στις εν λόγω κατηγορίες προσωπικού που πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τον καθορισμό της υπερωριακής απασχόλησης."
...
..."Κατόπιν των ανωτέρω, οι ως άνω κατηγορίες προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας δεν υπόκεινται στους περιορισμούς , που τίθενται στο άρθρο 16 του Ν.3205/2003, ως προς τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό ωρών υπερωριακής απασχόλησης τους (συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης κατά τις νυκτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες) κατά μήνα και, συνεπώς το ως άνω (β) σχετικό έγγραφο μας παύει να ισχύει."
...

Όλη την απόφαση μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/09/blog-post_14.html

7/9/10

16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής: αποστολή εργασιών μέχρι 15 Οκτωβρίου 2010


Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της νεώτερες πληροφορίες για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής που θα γίνει στη Βιέννη από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2011.

Η τελευταία ημερομηνία για την αποστολή των εργασιών είναι η 15η Οκτωβρίου 2010 και η αποστολή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της EAHP.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


Πηγές

http://www.eahp.eu/

http://www.eahp.eu/Congresses/2011-Congress-Vienna-Austria


http://www.eahp.eu/Congresses/Abstract-information

6/9/10

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κω για θέματα Υγείας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω, Ιπποκράτης για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη.

Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο διεθνές φεστιβάλ υγείας και κινηματογράφου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο απλός άνθρωπος Μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που θα επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, πάντα με ηθικό άξονα τον ανθρωπισμό, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να προβληματιστεί για τα θέματα υγείας και πρόληψης .

Έτσι παράλληλα το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ιπποκράτης», θα αποτελέσει ένα θεσμό ο οποίος θα αξιοποιείται κάθε χρόνο, για την ενημέρωση και τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα θέματα υγείας και πρόληψης . Καινοτομίες στη σκέψη και την πρακτική στην αντιμετώπιση αλλά και στη κοινωνική φροντίδα υγείας που θα αναδεικνύονται μέσα από τις ταινίες θα κουβεντιάζονται με τους ειδικούς του ιατρικού κλάδου, τους σκηνοθέτες τους εκπροσώπους του τύπου και το κοινό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διεθνώς πολλά θεματικά φεστιβάλ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού για ευρύτερη και πιο διεισδυτική ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη διεθνώς ένα φεστιβάλ που να αναφέρεται σε θέματα υγείας. Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού και ο καλύτερος τόπος φιλοξενίας κρίνεται ότι είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Κω, καθώς ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Ιπποκράτης».

Παράλληλα διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή ταινιών από όλο τον κόσμο που προσεγγίζουν με ήθος και σεβασμό τα θέματα υγείας, οι οποίες όμως σπάνια φθάνουν στο κύκλωμα διανομής η ακόμη και στην τηλεόραση.

Είναι λοιπόν απαραίτητο αυτές οι πολύ σοβαρές εργασίες με άξονα την ηθική και ανθρωπισμό να προβάλλονται σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα γίνεται.

Η εμπορευματοποίηση της υγείας, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι διαφημιστικές τους εκστρατείες, η φροντίδα των ασθενών και οι αντοχές του περιβάλλοντός τους, το βαθύ χάσμα που χωρίζει το αγαθό της υγείας στις αναπτυγμένες χώρες και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, πρακτικές με φιλοσοφικές και υπαρξιακές προεκτάσεις, όπως η ευθανασία, ο αφασικός κόσμος του Αλτσχάιμερ και άλλα μεγάλα θέματα γύρω από την σωματική και ψυχική υγεία, ήρθαν στην επιφάνεια κατά το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Υγείας στην Κω, που ολοκληρώνεται απόψε, στο νησί του Ιπποκράτη.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λουκία Ρικάκη, ανοίγοντας τη «βεντάλια» του προγράμματος, συγκέντρωσε ταινίες πέραν του στενού επιστημονικού ενδιαφέροντος, που εξοικειώνουν το ευρύ κοινό με ανθρώπινες καταστάσεις της διπλανής πόρτας.

Με 104 ταινίες από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ ενημέρωσε κι έθεσε ερωτήματα. Οι προβολές στους δύο δημοτικούς κινηματογράφους της πόλης έγιναν, τις περισσότερες φορές, παρουσία των σκηνοθετών και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού δικαίωσε τον δήμο της Κω για τη διοργάνωσή του. Και δεν ήταν λίγοι οι δυναμικοί σκηνοθέτες, που αποκάλυψαν νοοτροπίες και πρακτικές, όπως αυτές αναπτύσονται στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Για παράδειγμα, η καθηλωτική ταινία «Google Baby» της Ισραηλινής δημοσιογράφου και σκηνοθέτιδας Ζippi Brand Frank, για την ανθηρή επιχείρηση παραγωγής μωρών, που διατηρεί Ισραηλινός επιχειρηματίας και προοωθεί μέσα από το Internet. Ομοφυλόφυλα ζευγάρια και μοναχικές μεσήλικες γυναίκες παραγγέλνουν ωάρια από κατάλογο γυναικών, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται σε ειδικά εργαστήρια. Τα έμβρυα στέλνονται στην Ινδία για να εμφυτευθούν σε φτωχές γυναίκες, οι οποίες νοικιάζοντας τη μήτρα τους ελπίζουν να αγοράσουν ένα σπίτι, ή να εξασφαλίσουν τις σπουδές των άλλων παιδιών τους. Για εννέα μήνες φιλοξενούνται σε κλινική της Ινδίας, με ειδική φροντίδα και ο τοκετός γίνεται πάντα με καισαρική επέμβαση, ώστε να μην διακινδυνεύσει η παραγγελία, δηλαδή το βρέφος. Η παραγωγή παιδιών δεν είναι τίποτε άλλο από εμπόρευμα με σημαντικά κέρδη, κυρίως για τους ενδιάμεσους. Τα γυρίσματα έγιναν στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Οι φαρμακοβιομηχανίες και τα δισεκατομμύρια κέρδη τους γύρω από αυτά που ονομάστηκαν «γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία» και «ανδρική ανικανότητα», ήταν θέμα που μπήκε στο... στόχαστρο των σκηνοθετών. Όπως το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ της αμερικανίδας Liz Canner «Οργασμός Α.Ε.» για τις δοκιμές ενός γυναικείου Βιάγκρα, το οποίο επιχειρούν να κυκλοφορήσουν αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχοντας στο πλευρό τους επιστήμονες, που ορίζουν ως ασθένεια, την υποκειμενική σεξουαλική δυσφορία, που συνοδεύει την ζωή γυναικών. Μέσα από εξονυχιστική έρευνα η σκηνοθέτης κατορθώνει να φωτίσει την έως στιγμής μεθόδευση αμερικανικών εταιρειών να κυκλοφορήσουν το σκεύασμα χωρίς να έχουν την έγκριση από την αρμόδια αρχή (FDA).

Αντίστοιχα για το πασίγνωστο, νόμιμο και πανάκριβο Βιάγκρα, μιλά με απολαυστικό χιούμορ «Ο Στυτικός άνδρας» του Ολλανδού Michael Schaap, ξεδιπλώνοντας και τον γενικότερο προβληματισμό του για την ανδροπρέπεια, την μηχανική σεξουαλική ζωή και τον σύγχρονο άνδρα και ακυρώνοντας τις «μαγικές» ιδιότητες του Βιάγκρα.

Η εκ γενετής αναπηρία (φωκομέλεια) του 50χρονου Γερμανού σκηνοθέτη Niko von Glaskow, αποτέλεσμα των καταστρεπτικών συνεπειών της θαλιδομίδης, τον ώθησε να ξορκίσει τους δαίμονές του και να γυρίσει την ταινία «Ουδείς τέλειος», ένα ιδιαίτερα συγκινητικό φιλμ, με πινελιές μαύρου χιούμορ. Επιλέγει ένδεκα, επίσης θύματα της θαλιδομίδης, με κοντά χέρια, όπως ο ίδιος, ή κοντά πόδια, για να ποζάρουν γυμνοί για ένα φωτογραφικό λεύκωμα. Πίσω από τα πρόσωπα και τις συναρπαστικές τους ιστορίες, ο σκηνοθέτης υφαίνει τον καμβά του ολέθριου αυτού φαρμάκου, που κυκλοφόρησε στο εμπόριο στα τέλη της τη δεκαετίας του ΄50 από φαρμακευτική εταιρεία τής τότε Δυτικής Γερμανίας, ως καταπραϋντικό σε εγκύους με φυσιολογικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Οι παρενέργειες του φαρμάκου ήταν η τερατογένεση χιλιάδων μωρών έως και το 1961, οπότε απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του.

Με ιδιαίτερη εικαστική ματιά, η ταινία «Mum» της Ολλανδής θεατρικής συγγραφέως Adelheid Roosen, κεντράρει στη μητέρα της, που πάσχει εδώ και μια δεκαετία από Αλτσχάιμερ. Τα μέλη της οικογένειας φροντίζουν με αγάπη την αφασική μαμά και η ταινία λειτουργεί θεραπευτικά για την σκηνοθέτιδα -κόρη, η οποία μπαίνει στον κόσμο της μητέρας της, σαν την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», όπως λέει η ίδια.

Στο Αλτσχάιμερ είναι αφιερωμένες και οι «Ατέλειωτες μέρες» της Σιμίν Φαλλαζάντε Τεχρανί από την Τεχεράνη, όπου σε ένα σανατόριο ζουν εγκαταλελειμμένες γυναίκες σε βαριά στάδια της νόσου.

Την καθημερινότητα ηλικιωμένων καλλιτεχνών σε έναν εξειδικευμένο για καλλιτέχνες οίκο ευγηρίας έξω από το Παρίσι, που τους παρέχει και διευκολύνσεις να συνεχίσουν να δημιουργούν στην τέχνη τους, κινηματογράφησε με ευαισθησία η Γαλλίδα σκηνοθέτης Arlette Girardot, στην ταινία της «Χρωματίζοντας τους χειμώνες». Παρόλο που νιώθουν ότι «ζουν σε μια χρυσή φυλακή», η ανάγκη τους για δημιουργία είναι ακόμη υπαρκτή. Μέσα από τις συγκεκριμένες καθημερινές τους δραστηριότητες και τη μεταξύ τους επαφή, παλεύουν το άγχος του θανάτου και επιστρέφουν στην ισχυρότερη επιτακτική τους ανάγκη, την τέχνη.

Στην εικονική πραγματικότητα από την οποία είναι εξαρτημένη η πλειοψηφία εφήβων και νέων, εθισμένων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια του κομπιούτερ, εστιάζει το ντοκυμαντέρ του Κώστα Μαχαίρα, «Προσπάθησε ξανά», μέσα από τρεις περιπτώσεις νέων τριών ευρωπαϊκών πόλεων σε Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία, που προσπαθούν να απεξαρτηθούν με τη στήριξη, ή μη, της οικογένειάς τους.

Στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της Κω διαγωνίστηκαν επίσης, εκ μέρους της Ελλάδας, ο Νίκος Αλευράς με «Το αρχαίον Όστρακον», ο Φρέντυ Βιανέλλης με το «Η περίπτωση Ευρυδίκη», ο Γιώργος Γκόρτσος και η Ανθή Αποστόλου με τις «Παρενέργειες», ο Δημήτρης Μπαβέλλας με το «Θετικό», η Μαρίνα Δανέζη με τη «Φάκα», ο Χάρης Σταθόπουλος με «Το λάθος» και ο Θανάσης Τότσικας με το «Αφού με ξέρεις».


Πηγές

http://www.healthfilmfestival.gr/#

http://www.kwsinfo.gr/kwsplirofories/festibalkinimatografoukoygeias/index.html

http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hLRfLcHXn9zQGFIkYuKvhtPRowSA

Από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία χορηγούνται τα φάρμακα του Νόμου 3816/2010


Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε κοινό Δελτίο Τύπου, που αναφέρεται στη χορήγηση των φαρμάκων του Νόμου 3816/2010.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γραφείο Τύπου, 210 5205291

Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την αριθμ. πρωτ.Φ80000/ΟΙΚ.22101/2493 (ΦΕΚ 1326 Β΄/27-8-2010) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι εξωτερικοί ασθενείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. ή οι δικαιούμενοι περίθαλψης δυνάμει ειδικών διατάξεων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, μπορούν πλέον, να προμηθεύονται τα φάρμακα τους, χωρίς συμμετοχή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 τόσο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πηγές

ΥΥΚΑ

ΠΕΦΝΙ-Ένωση

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων


Tο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απαντά σε έντεκα συνήθεις ερωτήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και ξεκαθαρίζει ότι η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης:

1. Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων;

Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνονται στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο του φαρμάκου. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμών, ανάλογα με την εξέλιξή τους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Πώς φθάσαμε στις νέες τιμές των φαρμάκων; Από ποιες χώρες της Ε.Ε. αντλήθηκαν στοιχεία για την ανατιμολόγηση;

Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες - μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α..

Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της πιστότητας των δεδομένων, το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων άντλησε στοιχεία από τους επίσημους φορείς των χωρών αυτών. Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες - μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες!

3. Πώς διαμορφώθηκε η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Ύστερα από συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορείς άλλων κρατών, αλλά και με εξειδικευμένους επιστήμονες των οικονομικών της Υγείας, διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, που αποκρυσταλλώνει ένα από τα πιο διαφανή και αντικειμενικότερα συστήματα παγκοσμίως.

Σκοπός της νέας μεθοδολογίας, είναι οι συγκρίσεις των φαρμακευτικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ για την έκδοση τιμών να γίνονται με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που διασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή (π.χ. σύγκριση με φάρμακα διαφορετικής ονομασίας, αλλά ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, αναγωγή από όλες τις συσκευασίες στην πιο φθηνή κ.α.).

Οι λεπτομέρειες δε, που σχετίζονται με την εφαρμογή της, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ και εξειδικεύονται από την Αγορανομική Διάταξη 08/10, είναι δηλαδή διαφανείς και μπορούν να κριθούν ανοικτά από όλους τους πολίτες.

Η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι απόρροια της προσπάθειας για την αλλαγή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και μεροληπτικής λειτουργίας του συστήματος τιμολόγησης, η οποία στοίχιζε ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1,2 δις. ευρώ το χρόνο.

4. Η Αγορανομική Διάταξη 08/10 είναι σύμφωνη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.3840/10);

Με την Α.Δ. 08/10 εισάγονται αλλαγές και προσθήκες τεχνικού χαρακτήρα, που κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες για την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις ίδιες διατάξεις έχει ήδη αποσταλεί στο ΣτΕ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Σημειώνεται ότι, χωρίς τις ειδικότερες προβλέψεις για τον τρόπο σύγκρισης των συσκευασιών, τον τρόπο επιλογής των φαρμακευτικών προϊόντων, τη διαδικασία επιλογής των ισοτιμιών κ.α., θα ελλόχευε ο κίνδυνος επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος.

Το ΥΠΟΙΑΝ, κατανοώντας τη σημασία του εγχειρήματος, παρέδωσε έγκαιρα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προσχέδιο της Α.Δ. για διαβούλευση και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο σώμα της τελικής διάταξης. Ισχυρισμοί και αθεμελίωτες αιτιάσεις, περί μη εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης, εκτός του ότι στερούνται επιχειρημάτων, προδίδουν άγνοια και πιθανόν υποκρύπτουν διαθέσεις υπονόμευσης της συλλογικής προσπάθειας για δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

5. Για πιο λόγο με την ΑΔ 08/10 επιβλήθηκαν ανώτατα όρια στις μεταβολές τιμών των φαρμάκων; Κινδυνεύουν από τις νέες τιμές τα φθηνά, αξιόπιστα φάρμακα;

Η επιβολή του πλαφόν αποτελεί αναγκαίο μεταβατικό μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στις νέες, μειωμένες τιμές, και θα ισχύσει μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και του νέου συστήματος συνταγογράφησης.

Με την επιβολή του πλαφόν διασφαλίζουμε ότι:

α) Αποφεύγεται ακραία αύξηση τιμών σε φάρμακα, όπου με βάση τις τιμές αναφοράς από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλλονταν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από 10%,

β) Αποφεύγεται η υποκατάσταση φθηνών και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων από αντίστοιχα ακριβότερα (όπως έχει κατ΄ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν), υψηλό κόστος για τα ταμεία και τους καταναλωτές.

6. Η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης;

Η δυνατότητα της επιβολής πλαφόν με την έκδοση Α.Δ., αποτελεί προϊόν νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται τόσο από τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα (άρθρο 1 του Ν.136/46), όσο επίσης και από τον Ν.3845/10 περί εφαρμογής του Μνημονίου. Βάσει και του τελευταίου, η ΥΠΟΙΑΝ εξουσιοδοτείται, για την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία των αγορών, να λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς οιαδήποτε συζήτηση ανακινείται για το θέμα στερείται νομικού και ουσιαστικού ερείσματος.

7. Η διαδικασία αντιστοίχησης των σκευασμάτων της ευρωπαϊκής με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές;

Αυτό ακριβώς ήταν ο λόγος για την ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας τιμολόγησης: μέσα από τις συγκρίσεις με τις τιμές στις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., να οδηγηθούμε στην επιλογή εκείνων, που θα εξυπηρετούν την προσπάθεια μεγιστοποίησης της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το σκεπτικό είναι απλό: μετά την ανεύρεση όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. (περίπου 240.000), αυτά αντιστοιχίζονται (βάσει ονομασίας, μορφής, περιεκτικότητας) με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η σύγκριση γίνεται, αφού επιλεγεί σε κάθε περίπτωση εκείνο το προϊόν που οδηγεί στην χαμηλότερη τιμή. Η διαδικασία αυτή, εκτός της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, οδηγεί επίσης σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα.

8. Από το καινούριο σύστημα τιμολόγησης ποιοι τελικά ευνοούνται; Μήπως κερδίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες και πιέζονται αδικαιολόγητα οι ελληνικές;

Κατηγορηματικά όχι! Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ως βασικό στόχο την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποκατάσταση της συνταγογράφησης ακριβών πρωτοτύπων φαρμάκων από αντίγραφα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ειδικότερα, η υιοθέτηση του μεταβατικού μέτρου του ελέγχου της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης φθηνότερων φαρμάκων για τις ίδιες παθήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με την εφαρμογή σε λίγους μήνες της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων με τιμή αναφοράς, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του μεριδίου των αντιγράφων φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι που οδηγεί σε σημαντική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Άλλωστε, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή της λίστας έχει επιβληθεί ανώτατο ποσοστό μείωσης, ώστε να προσαρμοσθούν οι επιχειρήσεις ομαλά στο νέο σύστημα τιμολόγησης.

9. Με ποια διαδικασία αξιολογήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρατηρήσεις - ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών;

Το ΥΠΟΙΑΝ, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη προσαρμογής και βελτίωσης του νέου συστήματος τιμολόγησης, προέβη το προηγούμενο διάστημα σε ανακοινώσεις των νέων τιμών των φαρμάκων προς τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν παρατηρήσεις ως προς την μεθοδολογία αναγωγής, τις πηγές κ.ο.κ., έτσι ώστε να εξεταστούν έγκαιρα, πριν την έκδοση του επίσημου δελτίου τιμών.

Κατόπιν τούτου, μετά και την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 06/09/2010, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν ενστάσεις, αναφορικά με την τιμή που δόθηκε στο φαρμακευτικό προϊόν τους. Οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν κατά την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, κατόπιν και της εισήγησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απολύτως διαφανή διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων και παρατηρήσεων, με σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή σφαλμάτων.

10. Για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκαν όλες οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μαζί;

Κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων (περίπου 3-4% του συνολικού τζίρου) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έλεγχου.

Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν μη ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

Το τεχνικό αυτό ζήτημα δεν επηρεάζει το γεγονός, ότι για ένα σύνολο 6.830 φαρμακευτικών προϊόντων, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, οι νέες τιμές είναι γεγονός.

11. Πότε θα εκδοθεί το συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων;

Στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να γνωμοδοτήσει επί των ενστάσεων και των τιμών των υπολειπόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Κατόπιν τούτου, το ΥΠΟΙΑΝ θα προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.


Πηγές


http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=9070649&maindocimg=9070693&service=7&showLink=true


http://www.ypoian.gr/?p=1982

4/9/10

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 04_2010

Προσοχή: τελευταία ενημέρωση Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2010, 20:45

Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε τα αρχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, μετά από αρκετές αναθεωρήσεις από το Σάββατο 04/09/2010 έως και της Τρίτης 07/09/2010!!! Έχει αλλάξει επίσης και η ημερομηνία από την οποία θα ισχύει το νέο δελτίο τιμών και είναι πλέον η 08/09/2010.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4/2010 από
ΕΔΩ

******************

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (http://www.gge.gr) ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των τιμών 7295 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο και καλύπτουν το σύνολο της εθνικής κατανάλωσης.

Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς, στις τιμές των προϊόντων του νέου δελτίου υπάρχουν μειώσεις που φτάνουν και στο 50% ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες και δεν ξεπερνούν το 10%.

Οι νέες τιμές αφορούν 4676 αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και 2619 πρωτότυπα προϊόντα και μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι τιμές για νέα φάρμακα.

Σημειώνεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανατιμολόγησης ολοκληρώθηκε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων ενώ με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 08/2010 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΔ προκύπτει πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10%.

Όπως αναφέρει η αγορανομική διάταξη, μέχρι τις 31/03/2011 οι μέγιστες μεταβολές στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσοστά ανά τιμή που ορίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Συγκεκριμένα για χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έως 3 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 15% έναντι της τιμής όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και το ανώτατο όριο αύξηση στο +10%.

  • Από 3,01 ευρώ έως 5 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο -20% και αύξησης στο 10%,
  • από 5,01 ευρώ έως 10 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 25% και αύξησης στο 5%,
  • από 10,01 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 30% και αύξησης στο 5%,
  • από 15,01 ευρώ έως 40 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 35% και αύξησης στο 5%,
  • από 40,01 ευρώ έως 50 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 40% και αύξησης στο 5%,
  • από 50,01 ευρώ και άνω σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 336, 337, 338 και 342 του Αγορανομικού Κώδικα (δεν ισχύει ανώτατο όριο ποσοστού μείωσης) ενώ το ανώτατο ποσοστό αύξησης ορίζεται στο +5%.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.


**************************
ΠΡΟΣΟΧΗ

Ενημέρωση: Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου 2010, 08:50 μμ

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, η κεντρική σύνδεση αναφέρει:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 4ο/2010 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
και οι συνδέσεις που παραπέμπει για τα παραπάνω αρχεία αναφέρονται σαν "ERROR".

Μάλλον έχουν προβλήματα :(
Όταν δούμε οτι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, θα σας ενημερώσουμε για τις σωστές συνδέσεις, έτσι ώστε να μην μεταφορτώσετε λάθος αρχεία!

Για παράδειγμα, εντοπίσαμε οτι στην πρωινή έκδοση του αρχείου
"NEA FARMAKA_0410-1.xls"
η Νοσοκομειακή Τιμή για το Xolair inj ήταν 174,23 ευρώ,
316 249920301 57109 XOLAIR PS.INJ.SOL. 75MG/VIAL BTx1VIAL + 1AMP + 2ML/SOLV 517 NOVARTIS EUROPHARM LTD 200,26 174,23 300,09

ενώ το απόγευμα εντοπίσαμε το αρχείο μετονομασμένο σε
"NEA FARMAKA_n_0410-1.xls"
και η Νοσοκομειακή Τιμή για το ίδιο σκεύασμα ήταν 315,44 ευρώ.
316 249920301 57109 XOLAIR PS.INJ.SOL. 75MG/VIAL BTx1VIAL + 1AMP + 2ML/SOLV 517 NOVARTIS EUROPHARM LTD 362,72 315,44 543,69

******

Ενημέρωση: Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου 2010, 09:25 μμ

Αναρτήθηκαν νέα αρχεία με τίτλους:

DIAGRAFES_TEL_04_10.xls
ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_TEL_04_10.xls
ALLAGES_TIMWN_TEL_04_10.xls
NEA_FARMAKA_TEL_04_10.xls

Αλλά ούτε αυτά είναι τα σωστά αρχεία!

******

Ενημέρωση: Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2010, 04:35 μμ

Αναρτήθηκαν νέα αρχεία με τίτλους:


ALAGES_TIMWN_S2_TEL_04_10.xls
NEA_FARMAKA_S_TEL_04_10.xls

Αλλά ούτε αυτά είναι τα σωστά αρχεία!

******

Ενημέρωση: Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2010, 20:45 μμ

Αναρτήθηκαν νέα αρχεία με τίτλους:

ALAGES_TIMWN_S4_TEL_04_10.xls
NEA_FARMAKA_S3_TEL_04_10.xls
DIAGRAFES_TEL_04_10.xls
ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_TEL_04_2010.xls

Αλλά ούτε αυτά είναι τα σωστά αρχεία!

******


Ενημέρωση: Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010, 07:45 πμ

Αναρτήθηκαν νέα αρχεία με τίτλους:

ALAGES_TIMWN_S5_TEL_04_10.xls
ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_TEL_04_10.xls
DIAGRAFES_TEL_04_10.xls
NEA_FARMAKA_S3_TEL_04_10.xls

Αλλά ούτε αυτά είναι τα σωστά αρχεία!

******


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010, 08:45 μμ

Αναρτήθηκαν νέα αρχεία με τίτλους:

NEA_FARMAKA_T_TEL_04_10.xls
ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_TEL_04_10.xls
DIAGRAFES_TEL_04_10.xls
ALAGES_TIMWN_T_TEL_04_10.xls

Άρα, μέχρι νεωτέρας... τα αρχεία που ισχύουν είναι τα:



  • ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 04 2010



  • ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 04 2010



  • ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 04 2010



  • ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΙΜΩΝ 04 2010


  • Έχει αλλάξει επίσης και η ημερομηνία από την οποία θα ισχύει το νέο δελτίο τιμών και είναι πλέον η 08/09/2010

    Άρθρο 3

    Το Δελτίο αυτό να ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο, η δε ισχύς του αρχίζει από
    08/09/2010

    **************************
    Γιατί τέτοια αναστάτωση;
    **************************

    Στην αριστερή στήλη της Nosfar, στις "Αναζητήσεις", μπορείτε να έχετε πρόσβαση άμεσα, σε όλα τα ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα!



    Πηγές

    http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=9064380&maindocimg=9062492&service=143

    http://www.gge.gr/37/sub.asp?4369


    http://nosfar.blogspot.com/#4870438987834031237

    3/9/10

    Η εσωτερική διακίνηση του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και ο ρόλος των υπηρεσιών


    Η ορθή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο χώρο των Νοσοκομείων είναι εξαιρετικά κρίσιμη στον καθορισμό του κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, και ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα.

    Στην 4η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Προμήθειες και Εφοδιαστική Αλυσίδα Νοσοκομείων», την οποία πρόσφατα διοργάνωσε στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων, παρουσιάστηκε η ομιλία με τίτλο "Η εσωτερική διακίνηση του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και ο ρόλος των υπηρεσιών", η οποία ακολουθεί:

    Διακίνηση-Φαρμάκων-σε-Νοσοκομεία-του-ΕΣΥ

    Dr Ελένη Ρηνάκη, Επιμελήτρια Β’
    Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ
    Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

    2/9/10

    Συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων – Έκδοση νέας Αγορανομικής Διάταξης



    Την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010 εκδίδεται το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, όπως αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, περισσότερων από 4.000 φαρμακευτικών προϊόντων (2.350 περίπου πρωτοτύπων προϊόντων μαζί με τα αντίγραφά τους, που λαμβάνουν τιμή από αυτά), τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εθνικής κατανάλωσης).

    Οι νέες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων παραδόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Τιμών και παράλληλα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση των προτεινόμενων τιμών για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών.

    Με βάση σχετική πρόταση όλων των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Τιμών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ, ΠΦΣ), η οποία έγινε δεκτή από την Επιτροπή Τιμών, το νέο Δελτίο Τιμών θα τεθεί σε ισχύ από 06/09/2010, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα για την καταχώρηση των νέων τιμών στα μηχανογραφικά συστήματα το Σαββατοκύριακο.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σήμερα εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της απόφασης:

    • Προσδιορίζεται εκτενώς η μεθοδολογία λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και καθίσταται πλέον σαφής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
    • Εξειδικεύεται ο τρόπος λήψης των επίσημων πηγών των στοιχείων των φαρμακευτικών προϊόντων.
    • Εισάγονται ειδικότερες διατάξεις για την σύγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις Χώρες Μέλη της Ε.Ε., προκειμένου ο τρόπος αντιστοίχισης και προσδιορισμού τιμής να είναι ξεκάθαρος και αντικειμενικός.
    • Για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την αποφυγή της υποκαταστασιμότητας των φθηνών φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση και την μείωση των φαρμακευτικών προϊόντων για μεταβατική περίοδο έως 31/03/2010.
    Αγορανομική Διάταξη 8

    Πηγή

    http://www.ypoian.gr/?p=1972