25/9/10

Συνεργασία της EAHP και της GS1 για την προώθηση της διαχείρισης των φαρμάκων με τη χρήση γραμμωτού κώδικα στα Νοσοκομεία της Ευρώπης


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) και η GS1 ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με σκοπό να συνεργασθούν για την προώθηση της ασφάλειας των ασθενών.

«Στα νοσοκομεία, οι εξατομικευμένες θεραπείες προετοιμάζονται στο φαρμακείο ή στους θαλάμους και χορηγούνται από τους νοσηλευτές στους ασθενείς. Ένας πλήρης και σαφής προσδιορισμός του φαρμάκου, μέχρι τη στιγμή της χορήγησης, αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ασφαλούς διαδικασίας διανομής των φαρμάκων», δήλωσε ο Roberto Frontini, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP).

"Ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση και την εναρμόνιση των προτύπων GS1 στην Ευρώπη ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των γραμμωτών κωδικών σε όλες τις συσκευασίες των φαρμάκων. Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και την υγειονομική περίθαλψη με την τήρηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των διεθνών προτύπων για τον γραμμωτό κώδικα των ιατρικών προϊόντων και την αυτοματοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και διαχείρισης των δεδομένων», δήλωσε ο Bo Raattamaa, πρόεδρος της GS1 στην Ευρώπη και Διευθύνων Σύμβουλος της GS1 Σουηδίας. "Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στους δύο οργανισμούς να συνδυάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στον χώρο της Υγείας για τη στήριξη ενός βελτιωμένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφάλειας των ασθενών».

Η EAHP εξέδωσε μια δήλωση θέσης τον Ιούνιο του 2007 (ενημέρωση Ιούνιος 2010) όπου υποστηρίζει την παραγωγή μιας δόσης-συσκευασμένων φαρμάκων με έναν γραμμωτό κώδικα σε κάθε ενιαία δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, η EAHP συνιστά τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων GS1. Αυτό θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διανομής των φαρμάκων και να διασφαλισθεί μια ασφαλέστερη διαδικασία.


Πηγές

http://www.eahp.eu/News/Our-News/EAHP-and-GS1-team-up-to-advance-patient-safety-in-Europe

http://www.gs1.org/healthcare