Στην ιστοσελίδα του
ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουν αναρτηθεί οδηγίες χρήσιμες για τους ταξιδιώτες.
Το σύνολο των οδηγιών είναι:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)
Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής
1. Πανδημία Γρίπης Α(Η1Ν1)
Η πρόσφατη αθροιστική αναφορά (Π.Ο.Υ.) των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων
ανθρώπινων κρουσμάτων από τον ιό Α(Η1Ν1) είναι:
9 Ιουλίου 2010
Γεωγραφική Περιοχή...................................... Θάνατοι*
WHO Regional Office Αφρική (AFRO) ***
...........................168
WHO Regional Office Αμερική (AMRO) Τουλάχιστον
.........8516
WHO Regional Office Ανατολική Μεσόγειος (EMRO) **
.....1019
WHO Regional Office Ευρώπη (EURO) Τουλάχιστον
.........4879
WHO Regional Office Νοτιοανατολική Ασία (SEARO)
.......1883
WHO Regional Office Δυτικός Ειρηνικός (WPRO)
.............1846
Σύνολο* Τουλάχιστον
................................................... 18311
* ο αριθμός των θανάτων στον πίνακα είναι μικρότερος από τον πραγματικό δεδομένου ότι πολλοί θάνατοι δεν ελέγχονται σε σχέση με τη γρίπη
**καμιά επικαιροποίηση από 7 Μαρτίου 2010
*** καμιά επικαιροποίηση από 23 Μαίου 2010
Οδηγίες για ταξιδιώτες
Πριν το ταξίδι
1) Παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο θέμα της γρίπης Α(Η1Ν1) από τους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο (www.who.int,www.keelpno.gr,www.cdc.gov,www.ecdc.europa.eu).
2) Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
1) Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
- προσεκτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα,
- καλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος,
- αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
2) Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
3) Αποφυγή συνωστισμού.
4) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια
και να αναβάλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά.
Μετά το ταξίδι
1) Παρακολούθηση της υγείας σας για 7 μέρες μετά την άφιξή σας.
2) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας και να
αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
2. Μηνιγγίτιδα
Από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας του Τσαντ αναφέρει ύποπτα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου συμπεριλαμβανομένων 151 θανάτων. Η τρέχουσα επιδημία πλήττει τις περιοχές Bébidja, Bédjondo, Béré, Doba, Dono-Manga, Goundi, Laï, Bénoye, Laokassi και Sarh.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς το Τσαντ και τις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται υπό τη Σαχάρα, στη «ζώνη της μηνιγγίτιδας» κυρίως την εποχή της ξηρασίας (Δεκέμβριο-Ιούνιο), συνιστάται να εμβολιάζονται. Η «ζώνη της μηνιγγίτιδας» εκτείνεται από τη Σενεγάλη (Ανατολικά) έως την Αιθιοπία (Δυτικά) και περιλαμβάνει τμήματα των χωρών: Senegal, Guinea, Gambia, Guinea-Bissau, Mali, Burkina Faso, Cameroon, Côte d'Ivoire, Ghana, Benin, Togo, Nigeria, Niger, Chad, Sudan, Ethiopia, Uganda, Kenya και Eritrea.
3. Πυρετός Rift Valley
Έως τις 10 Μαΐου 2010 το Υπουργείο Υγείας της Νοτίου Αφρικής αναφέρει 186 κρούσματα από πυρετό Rift Valley, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, στις περιοχές Free State, Eastern Cape, Northern Cape, Western Cape και North West. Πρόκειται για αγρότες, κτηνίατρους και εργάτες σε αγροκτήματα με επιβεβαιωμένα κρούσματα RVF σε ζώα.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς τη Νότιο Αφρική πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Επίσης συνιστάται αν επισκεφθούν αγροκτήματα να αποφύγουν την επαφή με τα ζώα.
4. Λύσσα
Έως το Νοέμβριο του 2009 το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας αναφέρει 15 θανάτους σε ανθρώπους από λύσσα στο Μπαλί. Οι ταξιδιώτες συνιστάται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε όλο το νησί.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες με προορισμό το Μπαλί και περιοχές της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής όπου ενδημεί η νόσος συνιστάται να τηρούν τα προληπτικά μέτρα έναντι των δηγμάτων από ζώα και τα προληπτικά μέτρα έναντι των δηγμάτων από ζώα ύποπτα με λύσσα. Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο ή νυχτερίδα, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.
Η προληπτική χορήγηση του εμβολίου συνιστάται στους ταξιδιώτες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως:
- άτομα που λόγω επαγγέλματος θα έρθουν σε στενή επαφή με ζώα (κτηνίατροι, σπηλαιολόγοι κ.α.),
- άτομα που πρόκειται να παραμείνουν για μακρό χρονικό διάστημα,
- άτομα που λόγω των δραστηριοτήτων τους στη διάρκεια του ταξιδιού θα έρθουν σε επαφή με ζώα (περιπετειώδης ταξιδιώτης, πεζοπόροι, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κ.α.) και κυρίως αν διαμείνουν μακριά από Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών
5. Κίτρινος Πυρετός
Στις 25 Ιανουαρίου 2010 το Υπουργείο Υγείας στο Cameroon ανέφερε ένα κρούσμα κίτρινου πυρετού στην περιοχή Kumba (νοτιοδυτικά), κοντά στα σύνορα με την περιοχή Cross River της Νιγηρίας.
Στις 4 Ιανουαρίου 2010 το Υπουργείο Υγείας στη Γουινέα ανακοίνωσε 1 κρούσμα από κίτρινο πυρετό στην περιοχή Mandiana (περιφέρεια Kankan, ανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Côte d'Ivoire).
Στις 6 Νοεμβρίου 2009 το Υπουργείο Υγείας στην Côte d'Ivoire ανακοίνωσε 10 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 6 θανάτων. Τα 5 από αυτά επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις περιοχές Minignan και Madinani, περιφέρεια Denguele, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα και το Μάλι.
Από την αρχή του έτους 2009 παρατηρείται εξάπλωση της μετάδοσης του κίτρινου πυρετού στη Βραζιλία. Σε δύο πολιτείες στο Rio Grande do Sul και στο São Paolo παρατηρείται εξάπλωση της νόσου καθώς επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα στα γεωγραφικά τους όρια.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Επίσης συνιστάται να εμβολιάζονται για τον κίτρινο πυρετό.
Στη Βραζιλία συνιστάται ο εμβολιασμός στις περιοχές Acre, Amapá, Amazonas, Distrito Federal (συμπεριλαμβάνεται η πρωτεύουσα της Brasília), Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins και ορισμένες περιοχές των πολιτειών: Bahia, Paraná, Piauí, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, São Paulo και καταρράκτες Iguassu.
Δεν συνιστάται εμβολιασμός στις παράκτιες πόλεις Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador, Recife και Fortaleza.
6. Δάγκειος Πυρετός
Αφρική
Cape Verde: Το 2009 αναφέρθηκαν περισσότερα από 21.000 ύποπτα κρούσματα και 6 θάνατοι από δάγκειο πυρετό. Περίπου 60 κρούσματα αναφέρθηκαν κοντά στη Σενεγάλη.
Στον Ινδικό Ωκεανό, στη Mayotte αναφέρθηκαν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τη 19η Μαρτίου 2010 και 2 κρούσματα στη Reunion.
Νότιος Ειρηνικός
Το 2010 αναφέρονται κρούσματα δάγκειου πυρετού στις χώρες Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα και Βιετνάμ και στο βόρειο Queensland στην Αυστραλία.
Κεντρική και Νότια Αμερική, Καραϊβική
Σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, όπως Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Ονδούρα, Περού, Πουέρτο Ρίκο, αναφέρεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από δάγκειο πυρετό.
Μέση Ανατολή
Η Σαουδική Αραβία αναφέρει κρούσματα δάγκειου πυρετού σε δημοφιλείς σε ταξιδιώτες περιοχές όπως η Jeddah.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να είναι οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.
7. Πυρετός Chikungunya
Ινδονησία
Το 2009 αναφέρθηκαν 43.206 κρούσματα σε 12 επαρχίες.
Ταϊλάνδη
Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας αναφέρει περισσότερα από 49.069 κρούσματα το 2009. Έως την 26η Μαΐου αναφέρθηκαν 964 κρούσματα επιπλέον.
Μαλαισία
Το 2009 το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας αναφέρει περισσότερα από 4.430 κρούσματα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι επαρχίες Sarawak Kedah,Kelantan,Selangor, και Perak. Έως τη 15η Μαΐου προστέθηκαν 549 κρούσματα που αναφέρθηκαν στην επαρχία Sarawak.
Reunion
Από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2010 αναφέρθηκαν 67 επιβεβαιωμένα και 23 πιθανά κρούσματα από τη νόσο, κυρίως στην περιοχή Saint-Paul.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να είναι οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.
8. Ιλαρά- Παρωτίτιδα
Τα κρούσματα της ιλαράς παγκοσμίως εκτιμώνται σε 10 εκατομμύρια ετησίως, συμπεριλαμβάνοντας 164.000 θανάτους. Οι επιδημίες ιλαράς είναι συχνές και στην
Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.300 κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων 5 θανάτων) στις Φιλιππίνες, στην πρωτεύουσα Manila και σε 10 ακόμη περιοχές.
Η Νότιος Αφρική ανέφερε περισσότερα από 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου-12ης Μαρτίου 2010, κυρίως στην Επαρχία Gauteng.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς όλες τις χώρες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι έναντι της ιλαράς και της παρωτίτιδας (MMR). Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσου.
9. Πολιομυελίτιδα
Επιδημία πολιομυελίτιδας είναι σε εξέλιξη στο Tajikistan. Έως την 21η Μαΐου 2010 το Υπουργείο Υγείας αναφέρει 432 κρούσματα με οξεία χαλαρή παράλυση, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας. Τα 129 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν ως πολιομυελίτιδα. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 107 αφορούν παιδιά ηλικίας 5 ετών ή μικρότερα. Αναφέρθηκαν 12 θάνατοι.
Συγκεκριμένα τα κρούσματα αναφέρονται στις περιοχές: Beshkent, Bokhtar, Djilikul, Dushanbe City, Faizabad, Gazimal, Gissar, Kabadien, Khodjamaston, Khovaling, Kofarnokhon, Kolkhozobad, Leninsk-Rudaky, Pandj, Sarband, Shajrinau, Shartuz, Tursunzade, Vakhsh, Varzob.
Στο Uzbekistan αναφέρονται κρούσματα με οξεία χαλαρή παράλυση, κοντά στα σύνορα με
το Tajikistan.
Η νόσος εξακολουθεί να είναι ενδημική σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Συνιστάται αναμνηστική δόση του εμβολίου στις χώρες:
Afghanistan, Angola, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo, Côte d’Ivoire, Democratic Republic of the Congo (DRC), Djibouti, Equatorial Guinea, Eritrea, Ethiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, India, Kenya, Liberia, Mali, Mauritania, Namibia, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι έναντι της πολιομυελίτιδας. Τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστούν πριν ταξιδέψουν. Αν πρόκειται για ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί σε παιδική ηλικία, συνιστάται η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης του ενέσιμου εμβολίου (IPV) πριν την αναχώρηση, αν δεν έχουν λάβει ποτέ στο παρελθόν αναμνηστική δόση του εμβολίου.
10. Εντεροϊός
Από τις αρχές του 2010 αναφέρεται αύξηση των κρουσμάτων από τη νόσο «Hand Foot and Mouth disease» (HFMD),στην Κίνα. Συγκεκριμένα το Μάρτιο αναφέρθηκαν περισσότερα από 77.000 κρούσματα και 40 θάνατοι από το Υπουργείο Υγείας της Κίνας. Αναμένεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.
Επιδημίες από τη νόσο σημειώνονται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η νόσος HFMD είναι συχνή, ήπια και προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά. Από το 1997 έχει αναφερθεί σημαντικός αριθμός επιδημιών από τη νόσο HFMD σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο κίνδυνος μετάδοσης του εντεροϊού αυξάνεται σε συνθήκες χαμηλής υγιεινής και συγχρωτισμού.
Οι ταξιδιώτες προς χώρες της Ασίας πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σταγονίδια που παράγονται κατά το βήχα και τον πταρμό, σάλιο, υγρό φυσαλίδας ή κόπρανα του ασθενή. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
11. Γρίπη των πτηνών (Avian influenza)
Η πρόσφατη αθροιστική αναφορά (Π.Ο.Υ.) των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ανθρώπινων κρουσμάτων από τον ιό Α/(Η5Ν1) είναι :
8 Ιουνίου 2010
Η θνητότητα στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχεί σε 295/499*100=59% (1)
(1) http://www.who.int/wer/wer8126.pdf
12. Πυρετός Q
Το Εθνικό Ινστιντούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ολλανδία αναφέρει επιδημία πυρετού Q. Από 1η Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 2010 αναφέρθηκαν 247 κρούσματα από πυρετό Q και 6 θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην περιοχή Noord (βόρεια) Brabant, Limburg, Utrecht και Gelderland στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οδηγίες
Οι ταξιδιώτες προς την Ολλανδία συνιστάται να αποφύγουν την επίσκεψη σε αγροκτήματα στις περιοχές που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία, αν όμως επισκεφθούν να αποφύγουν την επαφή με τα ζώα. Επίσης συνιστάται να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα ή άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και να πλένουν πάντα τα χέρια τους με νερό και σαπούνι πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από την επαφή με ζώα.
Τα στοιχεία βασίζονται στην ανασκόπηση των δικτυακών τόπων των WHO, CDC, ECDC
Πηγές
ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
ΕΘΝΟΣ online