31/7/10

Νόμιμη η αναγραφή του ΑΜΚΑ γιατρών και φαρμακοποιών στα συνταγολόγια


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν σχετικού ερωτήματος της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την υπ΄ αριθμ. 56/2010 απόφασή της έκρινε ότι η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των εμπλεκομένων ιατρών και φαρμακοποιών στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών συνιστά νόμιμη επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει: «Η προσωπικότητα των ενδιαφερομένων ιατρών και φαρμακοποιών δεν θίγεται υπέρμετρα από την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ τους στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών, καθόσον από την αναγραφή αυτή δύναται μεν να αποκαλυφθεί η ηλικία τους, αλλά σαφώς σε περιορισμένο αριθμό χρηστών και με αρμοδιότητες και έννομα συμφέροντα, που πηγάζουν ευθέως από ρητές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η μοναδικότητα του ΑΜΚΑ και οι εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας δικαιολογούν την άμεση εφαρμογή του, όχι μόνο για την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργαζομένων, αλλά και για το συναφή σκοπό του ελέγχου των δημοσίων δαπανών υγείας».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Αρχή, η αναγραφή του ΑΜΚΑ αποσκοπεί
  • στην απλούστευση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών,
  • στην ευχερέστερη και πληρέστερη παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών,
  • στην καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης και
  • στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και του εθνικού συστήματος υγείας,

με συνέπεια η αναγραφή να μην αντίκειται στην συνταγματική επιταγή της αναλογικότητας.

Τέλος, αναφέρει η Αρχή, ότι η Πολιτεία πρέπει να μελετήσει μεθόδους για την κωδικοποίηση του ΑΜΚΑ, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτεται η ηλικία των γιατρών και φαρμακοποιών.

Όλη η απόφαση (22 σελίδες!!!) είναι εδώ.

26/7/10

Δωρεάν όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου


Στο Διαδίκτυο, χωρίς καμία χρέωση από σήμερα όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Για πρώτη φορά, όλα τα τεύχη της εφημερίδας είναι διαθέσιμα δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (http://www.et.gr/).

Τα φύλλα διατίθενται τόσο για ανάγνωση όσο και για αποθήκευση και εκτύπωση, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 3861/2010 για το πρόγραμμα Διαύγει@ (ΦΕΚ 112/13.7.2010, Τεύχος Α').

Οι φόρμες αναζήτησης εκτελούνται δυναμικά σύμφωνα με τα κριτήρια που συμπληρώνονται. Στα αποτέλεσματα αναζήτησης εμφανίζονται πληροφορίες για τα στοιχεία των ΦΕΚ και η ηλεκτρονική μορφή αυτών.
Αναζήτηση Φ.Ε.Κ. Με την επιλογή του έτους έκδοσης η φόρμα εμφανίζει τα τεύχη που αντιστοιχούν σε αυτό. Για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων είναι υποχρεωτική η επιλογή του τεύχους.
Συμπληρώνοντας περισσότερα κριτήρια αναζήτησης , περιορίζετε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων ώστε να εντοπίσετε τα ΦΕΚ που σας ενδιαφέρουν. Βοηθητικές Οδηγίες
Αναζήτηση με Κ.Α.Δ. Μπορείτε να μάθετε πληροφορίες για την πορεία του δημοσιεύματος που σας ενδιαφέρει με βάση τον κωδικό αριθμό (ΚΑΔ)που του έχει αποδοθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο κατά την υποβολή κατάθεσής του. Βοηθητικές Οδηγίες
Αναζήτηση με στοιχεία Εταιρείας Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για όλα τα δημοσιεύματα στο τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ που αφορούν μια συγκεκριμένη εταιρεία από την επωνυμία της. Επιπλέον για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) αυτό μπορεί να γίνει με απευθείας χρήση του κωδικού αριθμού μητρώου της (ΑΡΜΑΕ).
Ετήσιοι κατάλογοι ΑΣΕΠ Μπορείτε να εμφανίσετε ετήσιο κατάλογο με όλα τους αρ.φύλλων του τεύχους ΑΣΕΠ για το έτος που σας ενδιαφέρει.
Νόμοι και Διατάγματα Μπορείτε να αναζητήσετε Νόμους και Προεδρικά διατάγματα είτε επιλεκτικά από τα στοιχεία τους είτε με την μορφή ετήσιων καταλόγων ανάλογα με τα κριτήρια που θα επιλέξετε. Βοηθητικές Οδηγίες
Δημοφιλέστερα ΦΕΚ Μπορείτε να δείτε τα ΦΕΚ που έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα σύμφωνα με την επισκεψιμότητά τους.
Ημερήσια Κυκλοφορία Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τα ΦΕΚ που διατίθονται σε κυκλοφορία καθημερινά.



Πηγές

http://www.et.gr/

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4586361

19/7/10

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκαινιάζει νέα ιστοσελίδα


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency -EMEA), παρουσίασε τη νέα εταιρική ιστοσελίδα του.

Η τοποθεσία έχει πλήρως επανασχεδιαστεί και ξαναχτίστηκε για τη βελτιστοποίηση της ευχρηστίας με σκοπό την αύξηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, τη βελτίωση της δημοσιότητας και της διαφάνειας.

Ο Δικτυακός τόπος του Οργανισμού λαμβάνει σήμερα κατά μέσο όρο μισό εκατομμύριο μοναδικές επισκέψεις ανά μήνα και αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και όσων ενδιαφέρονται για την νομοθεσία και την ασφάλεια των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του ιστοχώρου περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορες αναζητήσεις φαρμάκων: Επιτρέπει την αναζήτηση για ανθρώπινα και κτηνιατρικά φάρμακα με βάση το όνομα και τη δραστική ουσία και για τις φυτικές φαρμακευτικές ουσίες με βάση το όνομα
  • Μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη: Σας επιτρέπει να αναζητήσετε όλα τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού που είναι διαθέσιμα online μέσω έρευνας για τον τίτλο και την ημερομηνία που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.
  • Βελτιωμένη πλοήγηση: Περισσότερο διαισθητικό στην επισήμανση και την καλύτερη οργάνωση του περιεχομένου, έτσι ώστε το πρόγραμμα περιήγησης να είναι ταχύτερο για όλες τις ομάδες κοινού
  • Καταληκτικές σελίδες: Σημαίες πληροφόρησης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διαφορετικούς βασικούς χρήστες
  • Ημερολόγιο και αναζήτηση ειδήσεων: Επιτρέπει να διατηρείται το κοινό ενήμερο με τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού
  • RSS feeds: Φέρνει πληροφορίες κατ 'ευθείαν σε σας, μόλις έχουν δημοσιευθεί on-line

Έως και το 2011 ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ιστοσελίδας με την αύξηση της χρήσης των πολυμέσων και τη βελτίωση των λειτουργιών αναζήτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
http://www.ema.europa.eu/


Πηγή

http://www.ema.europa.eu/

17/7/10

Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο, προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες


Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουν αναρτηθεί οδηγίες χρήσιμες για τους ταξιδιώτες.

Το σύνολο των οδηγιών είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής
210 5212000, www.keelpno.gr


1. Πανδημία Γρίπης Α(Η1Ν1)

Η πρόσφατη αθροιστική αναφορά (Π.Ο.Υ.) των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων
ανθρώπινων κρουσμάτων από τον ιό Α(Η1Ν1) είναι:

9 Ιουλίου 2010

Γεωγραφική Περιοχή...................................... Θάνατοι*
WHO Regional Office Αφρική (AFRO) ***...........................168
WHO Regional Office Αμερική (AMRO) Τουλάχιστον.........8516
WHO Regional Office Ανατολική Μεσόγειος (EMRO) **.....1019
WHO Regional Office Ευρώπη (EURO) Τουλάχιστον.........4879
WHO Regional Office Νοτιοανατολική Ασία (SEARO).......1883
WHO Regional Office Δυτικός Ειρηνικός (WPRO).............1846
Σύνολο* Τουλάχιστον................................................... 18311
* ο αριθμός των θανάτων στον πίνακα είναι μικρότερος από τον πραγματικό δεδομένου ότι πολλοί θάνατοι δεν ελέγχονται σε σχέση με τη γρίπη
**καμιά επικαιροποίηση από 7 Μαρτίου 2010
*** καμιά επικαιροποίηση από 23 Μαίου 2010


Οδηγίες για ταξιδιώτες

Πριν το ταξίδι

1) Παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο θέμα της γρίπης Α(Η1Ν1) από τους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο (www.who.int,www.keelpno.gr,www.cdc.gov,www.ecdc.europa.eu).
2) Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

1) Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
  • προσεκτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα,
  • καλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος,
  • αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
2) Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
3) Αποφυγή συνωστισμού.
4) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια
και να αναβάλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά.

Μετά το ταξίδι

1) Παρακολούθηση της υγείας σας για 7 μέρες μετά την άφιξή σας.
2) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας και να
αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.


2. Μηνιγγίτιδα

Από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας του Τσαντ αναφέρει ύποπτα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου συμπεριλαμβανομένων 151 θανάτων. Η τρέχουσα επιδημία πλήττει τις περιοχές Bébidja, Bédjondo, Béré, Doba, Dono-Manga, Goundi, Laï, Bénoye, Laokassi και Sarh.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς το Τσαντ και τις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται υπό τη Σαχάρα, στη «ζώνη της μηνιγγίτιδας» κυρίως την εποχή της ξηρασίας (Δεκέμβριο-Ιούνιο), συνιστάται να εμβολιάζονται. Η «ζώνη της μηνιγγίτιδας» εκτείνεται από τη Σενεγάλη (Ανατολικά) έως την Αιθιοπία (Δυτικά) και περιλαμβάνει τμήματα των χωρών: Senegal, Guinea, Gambia, Guinea-Bissau, Mali, Burkina Faso, Cameroon, Côte d'Ivoire, Ghana, Benin, Togo, Nigeria, Niger, Chad, Sudan, Ethiopia, Uganda, Kenya και Eritrea.


3. Πυρετός Rift Valley

Έως τις 10 Μαΐου 2010 το Υπουργείο Υγείας της Νοτίου Αφρικής αναφέρει 186 κρούσματα από πυρετό Rift Valley, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, στις περιοχές Free State, Eastern Cape, Northern Cape, Western Cape και North West. Πρόκειται για αγρότες, κτηνίατρους και εργάτες σε αγροκτήματα με επιβεβαιωμένα κρούσματα RVF σε ζώα.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς τη Νότιο Αφρική πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Επίσης συνιστάται αν επισκεφθούν αγροκτήματα να αποφύγουν την επαφή με τα ζώα.


4. Λύσσα

Έως το Νοέμβριο του 2009 το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας αναφέρει 15 θανάτους σε ανθρώπους από λύσσα στο Μπαλί. Οι ταξιδιώτες συνιστάται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε όλο το νησί.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες με προορισμό το Μπαλί και περιοχές της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής όπου ενδημεί η νόσος συνιστάται να τηρούν τα προληπτικά μέτρα έναντι των δηγμάτων από ζώα και τα προληπτικά μέτρα έναντι των δηγμάτων από ζώα ύποπτα με λύσσα. Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο ή νυχτερίδα, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Η προληπτική χορήγηση του εμβολίου συνιστάται στους ταξιδιώτες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως:
  • άτομα που λόγω επαγγέλματος θα έρθουν σε στενή επαφή με ζώα (κτηνίατροι, σπηλαιολόγοι κ.α.),
  • άτομα που πρόκειται να παραμείνουν για μακρό χρονικό διάστημα,
  • άτομα που λόγω των δραστηριοτήτων τους στη διάρκεια του ταξιδιού θα έρθουν σε επαφή με ζώα (περιπετειώδης ταξιδιώτης, πεζοπόροι, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κ.α.) και κυρίως αν διαμείνουν μακριά από Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών

5. Κίτρινος Πυρετός

Στις 25 Ιανουαρίου 2010 το Υπουργείο Υγείας στο Cameroon ανέφερε ένα κρούσμα κίτρινου πυρετού στην περιοχή Kumba (νοτιοδυτικά), κοντά στα σύνορα με την περιοχή Cross River της Νιγηρίας.
Στις 4 Ιανουαρίου 2010 το Υπουργείο Υγείας στη Γουινέα ανακοίνωσε 1 κρούσμα από κίτρινο πυρετό στην περιοχή Mandiana (περιφέρεια Kankan, ανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Côte d'Ivoire).
Στις 6 Νοεμβρίου 2009 το Υπουργείο Υγείας στην Côte d'Ivoire ανακοίνωσε 10 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων 6 θανάτων. Τα 5 από αυτά επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις περιοχές Minignan και Madinani, περιφέρεια Denguele, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα και το Μάλι.
Από την αρχή του έτους 2009 παρατηρείται εξάπλωση της μετάδοσης του κίτρινου πυρετού στη Βραζιλία. Σε δύο πολιτείες στο Rio Grande do Sul και στο São Paolo παρατηρείται εξάπλωση της νόσου καθώς επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα στα γεωγραφικά τους όρια.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Επίσης συνιστάται να εμβολιάζονται για τον κίτρινο πυρετό.

Στη Βραζιλία συνιστάται ο εμβολιασμός στις περιοχές Acre, Amapá, Amazonas, Distrito Federal (συμπεριλαμβάνεται η πρωτεύουσα της Brasília), Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins και ορισμένες περιοχές των πολιτειών: Bahia, Paraná, Piauí, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, São Paulo και καταρράκτες Iguassu.
Δεν συνιστάται εμβολιασμός στις παράκτιες πόλεις Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador, Recife και Fortaleza.


6. Δάγκειος Πυρετός

Αφρική
Cape Verde: Το 2009 αναφέρθηκαν περισσότερα από 21.000 ύποπτα κρούσματα και 6 θάνατοι από δάγκειο πυρετό. Περίπου 60 κρούσματα αναφέρθηκαν κοντά στη Σενεγάλη.
Στον Ινδικό Ωκεανό, στη Mayotte αναφέρθηκαν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τη 19η Μαρτίου 2010 και 2 κρούσματα στη Reunion.

Νότιος Ειρηνικός
Το 2010 αναφέρονται κρούσματα δάγκειου πυρετού στις χώρες Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα και Βιετνάμ και στο βόρειο Queensland στην Αυστραλία.

Κεντρική και Νότια Αμερική, Καραϊβική
Σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, όπως Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Ονδούρα, Περού, Πουέρτο Ρίκο, αναφέρεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από δάγκειο πυρετό.

Μέση Ανατολή
Η Σαουδική Αραβία αναφέρει κρούσματα δάγκειου πυρετού σε δημοφιλείς σε ταξιδιώτες περιοχές όπως η Jeddah.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να είναι οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.


7. Πυρετός Chikungunya

Ινδονησία
Το 2009 αναφέρθηκαν 43.206 κρούσματα σε 12 επαρχίες.

Ταϊλάνδη
Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας αναφέρει περισσότερα από 49.069 κρούσματα το 2009. Έως την 26η Μαΐου αναφέρθηκαν 964 κρούσματα επιπλέον.

Μαλαισία
Το 2009 το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας αναφέρει περισσότερα από 4.430 κρούσματα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι επαρχίες Sarawak Kedah,Kelantan,Selangor, και Perak. Έως τη 15η Μαΐου προστέθηκαν 549 κρούσματα που αναφέρθηκαν στην επαρχία Sarawak.

Reunion
Από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2010 αναφέρθηκαν 67 επιβεβαιωμένα και 23 πιθανά κρούσματα από τη νόσο, κυρίως στην περιοχή Saint-Paul.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των δηγμάτων των κουνουπιών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να είναι οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.


8. Ιλαρά- Παρωτίτιδα

Τα κρούσματα της ιλαράς παγκοσμίως εκτιμώνται σε 10 εκατομμύρια ετησίως, συμπεριλαμβάνοντας 164.000 θανάτους. Οι επιδημίες ιλαράς είναι συχνές και στην
Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.300 κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων 5 θανάτων) στις Φιλιππίνες, στην πρωτεύουσα Manila και σε 10 ακόμη περιοχές.
Η Νότιος Αφρική ανέφερε περισσότερα από 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου-12ης Μαρτίου 2010, κυρίως στην Επαρχία Gauteng.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς όλες τις χώρες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι έναντι της ιλαράς και της παρωτίτιδας (MMR). Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσου.


9. Πολιομυελίτιδα

Επιδημία πολιομυελίτιδας είναι σε εξέλιξη στο Tajikistan. Έως την 21η Μαΐου 2010 το Υπουργείο Υγείας αναφέρει 432 κρούσματα με οξεία χαλαρή παράλυση, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας. Τα 129 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν ως πολιομυελίτιδα. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 107 αφορούν παιδιά ηλικίας 5 ετών ή μικρότερα. Αναφέρθηκαν 12 θάνατοι.

Συγκεκριμένα τα κρούσματα αναφέρονται στις περιοχές: Beshkent, Bokhtar, Djilikul, Dushanbe City, Faizabad, Gazimal, Gissar, Kabadien, Khodjamaston, Khovaling, Kofarnokhon, Kolkhozobad, Leninsk-Rudaky, Pandj, Sarband, Shajrinau, Shartuz, Tursunzade, Vakhsh, Varzob.
Στο Uzbekistan αναφέρονται κρούσματα με οξεία χαλαρή παράλυση, κοντά στα σύνορα με
το Tajikistan.
Η νόσος εξακολουθεί να είναι ενδημική σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Συνιστάται αναμνηστική δόση του εμβολίου στις χώρες:
Afghanistan, Angola, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo, Côte d’Ivoire, Democratic Republic of the Congo (DRC), Djibouti, Equatorial Guinea, Eritrea, Ethiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, India, Kenya, Liberia, Mali, Mauritania, Namibia, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς τις ανωτέρω χώρες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι έναντι της πολιομυελίτιδας. Τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστούν πριν ταξιδέψουν. Αν πρόκειται για ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί σε παιδική ηλικία, συνιστάται η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης του ενέσιμου εμβολίου (IPV) πριν την αναχώρηση, αν δεν έχουν λάβει ποτέ στο παρελθόν αναμνηστική δόση του εμβολίου.


10. Εντεροϊός

Από τις αρχές του 2010 αναφέρεται αύξηση των κρουσμάτων από τη νόσο «Hand Foot and Mouth disease» (HFMD),στην Κίνα. Συγκεκριμένα το Μάρτιο αναφέρθηκαν περισσότερα από 77.000 κρούσματα και 40 θάνατοι από το Υπουργείο Υγείας της Κίνας. Αναμένεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.

Επιδημίες από τη νόσο σημειώνονται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η νόσος HFMD είναι συχνή, ήπια και προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά. Από το 1997 έχει αναφερθεί σημαντικός αριθμός επιδημιών από τη νόσο HFMD σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο κίνδυνος μετάδοσης του εντεροϊού αυξάνεται σε συνθήκες χαμηλής υγιεινής και συγχρωτισμού.

Οι ταξιδιώτες προς χώρες της Ασίας πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σταγονίδια που παράγονται κατά το βήχα και τον πταρμό, σάλιο, υγρό φυσαλίδας ή κόπρανα του ασθενή. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.


11. Γρίπη των πτηνών (Avian influenza)

Η πρόσφατη αθροιστική αναφορά (Π.Ο.Υ.) των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ανθρώπινων κρουσμάτων από τον ιό Α/(Η5Ν1) είναι :
8 Ιουνίου 2010


Η θνητότητα στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχεί σε 295/499*100=59% (1)
(1) http://www.who.int/wer/wer8126.pdf















12. Πυρετός Q


Το Εθνικό Ινστιντούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ολλανδία αναφέρει επιδημία πυρετού Q. Από 1η Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 2010 αναφέρθηκαν 247 κρούσματα από πυρετό Q και 6 θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην περιοχή Noord (βόρεια) Brabant, Limburg, Utrecht και Gelderland στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες προς την Ολλανδία συνιστάται να αποφύγουν την επίσκεψη σε αγροκτήματα στις περιοχές που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία, αν όμως επισκεφθούν να αποφύγουν την επαφή με τα ζώα. Επίσης συνιστάται να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα ή άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και να πλένουν πάντα τα χέρια τους με νερό και σαπούνι πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από την επαφή με ζώα.

Τα στοιχεία βασίζονται στην ανασκόπηση των δικτυακών τόπων των WHO, CDC, ECDC


Πηγές

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

ΕΘΝΟΣ online

13/7/10

Συνταγές ασθενών ασφαλισμένων στην Κοινωνική Πρόνοια


Στις 14/06/2010 η ΠΕΦΝΙ-Ένωση με έγγραφό της ενημέρωνε την Υπουργό ΥΥΚΑΛ κα Ξενογιαννακοπούλου για το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί στα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τους ασθενείς τους Ασφαλισμένους στην Κοινωνική Πρόνοια.

Στο έγγραφό της η ΠΕΦΝΙ-Ένωση σημείωνε οτι στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εκτός των άλλων, εκτελούνται συνταγές των οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων. Επισημαίνουμε αυτή την εφαρμογή, στα πλαίσια της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο οποίος στην κυριολεξία δεν γίνεται.

1. Ποιος εγκρίνει και ανανεώνει αυτά τα βιβλιάρια ;
2. Ποια είναι τα σχετικά δικαιολογητικά;

Έχουν πολλαπλασιαστεί χωρίς εμείς να ξέρουμε την πηγή δημιουργίας τους (υπάρχουν Επιμελητήρια, τα οποία χορηγούν στα μέλη τους, βιβλιάρια απορίας).

Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι., συμβάλλοντας στο έργο οικονομίας που προσπαθεί το Υπουργείο σας, προτείνει:

1. Επανέλεγχο από τα τμήματα της Πρόνοιας όλων των βιβλιαρίων με στοιχεία που δικαιολογούν την κατάσταση του ασθενούς (πολλοί είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία και όμως χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια αυτά).

2. Να υπάρξει η σχετική μέριμνα από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ώστε να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία που αναφέρει ότι: ι) Σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται για συγκεκριμένο χρόνο ένας γιατρός, ο οποίος θεωρεί τις συνταγές πρόνοιας, ιι) Να συνταγογραφούνται μέχρι τρία (3) φάρμακα σε κάθε συνταγή & ιιι) Στις χρόνιες ασθένειες να συνταγογραφείται θεραπεία μηνός και στις υπόλοιπες μόνο για 15 ημέρες.

3. Να μην συνταγογραφούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. όπως και στους ασφαλισμένους άλλων ταμείων


Η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" με άρθρο της κας Πέννυς Μπουλουτζά εστιάζει στο πρόβλημα με στατιστικά στοιχεία που εντείνουν τον προβληματισμό επί του προβλήματος. Στο άρθρο αναφέρεται:

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των βιβλιαρίων υγείας που εκδίδονται από τις Nομαρχιακές Διευθύνσεις Πρόνοιας σε ανασφάλιστους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Αττική. Μόνο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, το 2009 εκδόθηκαν 14.650 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι περίπου 11.000 που είχαν εκδοθεί το 2006, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής εκδόθηκαν το 2009 1.439 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι 1.090 το 2008 και 906 το 2006.

Τις συνέπειες της αύξησης αυτής στο ΕΣΥ επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσοκομείων, που καλούνται να εκτελέσουν όλο και συχνότερα συνταγές για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους.

Είναι ενδεικτικό ότι στο φαρμακείο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν περίπου 1.200 συνταγές σε ανασφάλιστους, αριθμός που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει ξεπεραστεί και έχει φτάσει στις 2.000 συνταγές. Στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», εφέτος εκτελούνται κατά μέσον όρο περίπου 1.400 συνταγές μηνιαίως για ανασφάλιστους, απόρους και μετανάστες που έχουν χαρακτηριστεί πολιτικοί πρόσφυγες. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο εκτελέστηκαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου 1.114 σχετικές συνταγές, τον Μάρτιο 1.618, τον Απρίλιο 1.387, τον Μάιο 1.486 και τον Ιούνιο 1.409 συνταγές. Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, που χαρακτηρίζεται «μεσαίο» από την πλευρά της κίνησης ασθενών, εκτελούνται σε μηνιαία βάση 320 συνταγές φαρμάκων για ανασφάλιστους, με μέσο μηνιαίο κόστος περί τα 28.000 ευρώ.

Σημαντική δαπάνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων (Ελλήνων και αλλοδαπών) βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική δαπάνη για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ανερχόταν το 2009 σε 33.877.000 ευρώ, που αποτελεί το 3,6% των συνολικών λειτουργικών δαπανών τους (845 εκατ. ευρώ στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας). Αντίστοιχα, η δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων στις μονάδες Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου έφτασε πέρυσι περί τα 32,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 10% των λειτουργικών δαπανών τους.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), αφού κάνει λόγο για πολλαπλασιασμό των συνταγών φαρμάκων σε οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους που εκτελούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των βιβλιαρίων και προτείνει τον επανέλεγχο από τα τμήματα Πρόνοιας όλων των βιβλιαρίων. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «πολλοί είναι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία και όμως χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια αυτά». «Εχουμε δει ασθενείς να έρχονται στο φαρμακείο και να μπερδεύουν το βιβλιάριο απορίας με βιβλιάριο υγείας ασφαλιστικού οργανισμού», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.

Η αντινομάρχης Αθηνών αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας, κ. Λιλίκα Βασιλάκου, εξήγησε στην «Κ» ότι η έκδοση του βιβλιαρίου ανασφάλιστου γίνεται με υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών που ελέγχονται ως προς τη γνησιότητά τους, ενώ την τελική έγκριση δίνει ειδική επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής στην οποία συμμετέχει υπάλληλος της ΔΟΥ και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας. Το βιβλιάριο ισχύει για ένα έτος και, όταν λήξει, ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας κινείται προς την κατεύθυνση πιο αυστηρών ελέγχων και για τα βιβλιάρια ανασφάλιστων με την καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών σε όλα τα νοσοκομεία, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τον ορισμό ελεγκτή ιατρού για τα βιβλιάρια εξωτερικών ασθενών, εκτός των ασφαλιστικών ταμείων που θα ελέγχουν και θα θεωρούν κάθε συνταγή που θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ, καθώς και εκτέλεση μιας συνταγής το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έκδοσή της.


Ολόκληρη την επιστολή της ΠΕΦΝΙ και όλο το άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας τις συνδέσεις που αναφέρονται παρακάτω, στις "Πηγές"



Πηγές


http://pefni.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/07/2010_407633

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=17681

http://nosfar.blogspot.com/2009_06_01_archive.html#7145742088113161902

9/7/10

Χρεώσεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε επιστολή προς τον Γ. Γ. Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κα Δρέττα με την οποία ζητάει διευκρινίσεις χρεώσεων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τα Νοσοκομεία.

Με βάση τις διατάξεις της § 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 6), η χρέωση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον Ο.Π.Α.Δ και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς τους από τα νοσοκομεία γίνεται στην επίσημη χονδρική τιμή προσαυξημένη κατά 3% πλέον των νόμιμων επιβαρύνσεων.

Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση με την επιστολή της παρακαλεί να διευκρινιστεί τι σημαίνουν «νόμιμες επιβαρύνσεις» , γιατί πολλά νοσοκομειακά φαρμακεία χρεώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και Φ.Π.Α.


Η επιστολή είναι ΕΔΩ


Πηγή


ΠΕΦΝΙ-Ένωση

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας


Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας αποσκοπεί στην αναζήτηση και αξιολόγηση πολιτικών ελέγχου στον υγειονομικό τομέα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση για τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας και ασφάλισης.

Βασικά Θεματικά Πεδία

* Τα όρια της Κρατικής Παρέμβασης στον Υγειονομικό Τομέα
* Εναλλακτικά σχήματα αποζημίωσης της Υγειονομικής Φροντίδας
* Προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της Υγειονομικής Ασφάλισης
* Τεκμηριωμένη Φροντίδα Υγείας και έλεγχος του κόστους
* Διαπίστευση Δομών και Επαγγελματιών Υγείας
* Καινοτομία στη Βιοϊατρική & Φαρμακευτική Τεχνολογία
* Ο Χάρτης Υγείας ως εργαλείο ελέγχου και αξιολόγησης
* Κωδικοποίηση και διαχείριση της πληροφορίας
* Η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στις Υπηρεσίες Υγείας στη νέα Διοικητική Δομή της χώρας
* Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
* Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για την αποδοτική χρήση της Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
* Τεχνικές Ελέγχου του κόστους στις Υπηρεσίες Υγείας
* Μέθοδοι συγκράτησης και αποδοτικής κατανομής της Υγιεινής Δαπάνης
* Υγειονομικές Υπηρεσίες στο Νέο Διοικητικό Πλαίσιο
* Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Υγείας


Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις κάτωθι συνεδρίες:

* "Ιατρικός Έλεγχος και Κλινική Διακυβέρνηση"
* Διαδραστική Συμμετοχική Συνεδρία (ανοιχτή συνεδρία) "Προτεραιότητες της Εθνικής Πολιτικής Υγείας και Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας"
* "Χαρτογραφώντας το ταξίδι των Ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: η περίπτωση της Κρήτης"

* "Από την Θεσμική Πρόβλεψη στην Εφαρμογή Μεθόδων Management στις Υπηρεσίες Υγείας"

* "Cambridge - ΕΣΔΥ, από την Ακαδημαϊκή Προσέγγιση στην Πρακτική Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας"

* Συνεδρία Νέων Επιστημόνων "Συμβολή της Έρευνας στην Τεκμηρίωση της Εθνικής Πολιτικής Υγείας"
* "Τα σημαντικά οικονομικά οφέλη και η αξία της πρόληψης στην επιβράδυνση της εξέλιξης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΧ)"

* "Δομές και υπηρεσίες στην Ελλάδα για τους ασθενείς με Άνοια και τις οικογένειές τους".



Πηγή

http://www.healthcongress.gr/

6/7/10

Νομοθεσία για τους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 66 /11 Μαϊου 1010. Στο εν λόγω ΦΕΚ περιέχεται ο Νόμος 3846 (Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις), ένα άρθρο του οποίου (το Άρθρο 3Α) προστίθεται στο Νόμο 3580/2007.

Στο Άρθρο 3Α αναφέρεται οτι η ΕΠΥ, οι ΥΠε και τα Νοσοκομεία δύναται να προβαίνουν σε διεξαγωγή διαγωνισμών του Άρθρου 10 του Ν. 3580/2007 προμήθειας φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

Μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ


Πηγή


ΠΕΦΝΙ-Ένωση

5/7/10

Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την Υγεία την Τετάρτη 7 Ιουλίου 16.00μ.μ.


Σε μια ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση -tweetchat, προσκαλούν όλους όσους ενδιαφέρονται για την Υγεία, ο Νίκος Παπαχρήστου (@ehealthgr) και η Καίτη Αποστολίδου (@epatientGR).

Η διαδικτυακή συζήτηση στο twitter, δηλ. το tweetchat, είναι ένας εύκολος και σύντομος τρόπος διαλόγου μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων. Η συζήτηση θα αφορά θέματα υγείας και ηλεκτρονικής υγείας, όπως τα ζούν και τα αντιλαμβάνονται οι χρήστες τους. Συγκεκριμένα, τα κύρια θέματα είναι πώς βλέπουν τις υπηρεσίες υγείας όσοι τις χρησιμοποιούν, δηλαδή όλοι εμείς, αλλά και όσοι εργάζονται ή παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον τομέα υγείας.

Στο OpenHealth, εν συντομία #opnHealth, όπως θα ονομάζεται εφεξής η τακτική online συνάντηση, την οποία προτείνουν να γίνεται τακτικά ανά 15θήμερο, κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 16.00μ.μ. θα γίνονται συζητήσεις για θέματα υγείας και ηλεκτρονικής υγείας.

Όλες τις λεπτομέρειες, απαντήσεις σε ερωτήματά σας για το πως μπορείτε να πάρετε και εσείς μέρος σε αυτές τις συζητήσεις, θα τις βρείτε στις συνδέσεις που αναφέρονται παρακάτω, στις πηγές.


Πηγές

e-healthgr

epatientgr

http://tweetchat.com/room/opnHealth

3/7/10

Διαδικασίες διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου Ε.Σ.Υ.


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο το σχεδιασμό και την προώθηση δράσεων που θα διευκολύνουν μεταξύ άλλων την έκδοση και τη διασφάλιση της εγκυρότητας των αναφορών και στοιχείων που απαιτείται να στέλνονται στην ΥΠΕ και στο ΥΥΚΑ περιοδικά.

Οι διαδικασίες, που εκτός από τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, έχουν ανακοινωθεί και για άλλα τμήματα των νοσοκομείων, αναφέρθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Οικονομική Διαχείριση και Πληροφορική: ΕSΥ.net, 2010» που πραγματοποιήθηκε στις 18/6 και στη σύσκεψη που ακολούθησε στις 23/6 στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αποφασίστηκε οτι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πρότυπες-ενιαίες διαδικασίες που έχουν υλοποιηθεί από το Γραφείο Γενικού Γραμματέα ΥΥΚΑ.

Οι διαδικασίες είναι οι παρακάτω (επιλέγοντας κάθε διαδικασία θα ενεργοποιηθεί ο επεξεργαστής κειμένου που έχετε στον υπολογιστή σας, Openoffice Writer ή Microsoft Word ή όποια εφαρμογή έχει οριστεί για να επεξεργάζεται τα αρχεία κειμένου με κατάληξη .doc):


Διαδικασίες Νοσοκομειακών Φαρμακείων ΕΣΥ

1.Διαδικασία παραγγελίας φαρμάκων και υλικών

2.Διαδικασία παραλαβής φαρμάκων, αντιδραστηρίων κ.λ.π.

3.Διαδικασία παράδοσης φαρμάκων και υλικών στα διάφορα τμήματα

4.Διαδικασία συνταγογράφησης αντιβιοτικών (υπό περιορισμό)

5.Διαδικασία διαχείρισης ναρκωτικών ουσιών

6.Διαδικασία χορήγησης φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς

7.Διαδικασία αρχειοθέτησης εντύπων

8.Διαδικασία καθορισμού σταθερού αποθέματος φαρμάκων

9.Διαδικασία έγκρισης νέων φαρμάκων




Πηγή

ΠΕΦΝΙ-Ένωση


Αν θέλετε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Γραφείου OpenOffice (το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν), παραθέτουμε τις συνδέσεις:
Ελληνικό OpenOffice.org 3.2.1 για Linux x86 (rpm)
Ελληνικό OpenOffice.org 3.2.1 για Linux x86 (deb)
Ελληνικό OpenOffice.org 3.2.1 για Windows
Ελληνικό OpenOffice.org 3.2.1 για MacOSX


Τα Προτυποποιημένα Έντυπα Ενιαίας λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, που αναφέρονται στις Διαδιακασίες, είναι τα παρακάτω:


Έντυπα Ενιαίας Λειτουργίας
Πηγή:
http://www.yyka.gov.gr/protypopoiisi-entypon-eniaias-leitoyrgias-ton/

1/7/10

Πρόταση Τροπολογίας της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης σχετικά με τα είδη που διαχειρίζονται τα Φαρμακευτικά Τμήματα Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ κ. Πολύζο με την οποία του καταθέτει πρόταση τροπολογίας της ΠΕΦΝΙ και ευελπιστεί να την συμπεριλάβει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υ.Υ.Κ.ΑΛ., όπως έχει δεσμευτεί.

Η πρόταση της η ΠΕΦΝΙ-Ένωσης είναι:

«Τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. διαχειρίζονται μόνο φάρμακα και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα»

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστολή ΕΔΩ


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/07/blog-post.html