13/7/10

Συνταγές ασθενών ασφαλισμένων στην Κοινωνική Πρόνοια


Στις 14/06/2010 η ΠΕΦΝΙ-Ένωση με έγγραφό της ενημέρωνε την Υπουργό ΥΥΚΑΛ κα Ξενογιαννακοπούλου για το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί στα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τους ασθενείς τους Ασφαλισμένους στην Κοινωνική Πρόνοια.

Στο έγγραφό της η ΠΕΦΝΙ-Ένωση σημείωνε οτι στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εκτός των άλλων, εκτελούνται συνταγές των οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων. Επισημαίνουμε αυτή την εφαρμογή, στα πλαίσια της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο οποίος στην κυριολεξία δεν γίνεται.

1. Ποιος εγκρίνει και ανανεώνει αυτά τα βιβλιάρια ;
2. Ποια είναι τα σχετικά δικαιολογητικά;

Έχουν πολλαπλασιαστεί χωρίς εμείς να ξέρουμε την πηγή δημιουργίας τους (υπάρχουν Επιμελητήρια, τα οποία χορηγούν στα μέλη τους, βιβλιάρια απορίας).

Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι., συμβάλλοντας στο έργο οικονομίας που προσπαθεί το Υπουργείο σας, προτείνει:

1. Επανέλεγχο από τα τμήματα της Πρόνοιας όλων των βιβλιαρίων με στοιχεία που δικαιολογούν την κατάσταση του ασθενούς (πολλοί είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία και όμως χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια αυτά).

2. Να υπάρξει η σχετική μέριμνα από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ώστε να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία που αναφέρει ότι: ι) Σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται για συγκεκριμένο χρόνο ένας γιατρός, ο οποίος θεωρεί τις συνταγές πρόνοιας, ιι) Να συνταγογραφούνται μέχρι τρία (3) φάρμακα σε κάθε συνταγή & ιιι) Στις χρόνιες ασθένειες να συνταγογραφείται θεραπεία μηνός και στις υπόλοιπες μόνο για 15 ημέρες.

3. Να μην συνταγογραφούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. όπως και στους ασφαλισμένους άλλων ταμείων


Η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" με άρθρο της κας Πέννυς Μπουλουτζά εστιάζει στο πρόβλημα με στατιστικά στοιχεία που εντείνουν τον προβληματισμό επί του προβλήματος. Στο άρθρο αναφέρεται:

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των βιβλιαρίων υγείας που εκδίδονται από τις Nομαρχιακές Διευθύνσεις Πρόνοιας σε ανασφάλιστους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Αττική. Μόνο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, το 2009 εκδόθηκαν 14.650 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι περίπου 11.000 που είχαν εκδοθεί το 2006, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής εκδόθηκαν το 2009 1.439 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι 1.090 το 2008 και 906 το 2006.

Τις συνέπειες της αύξησης αυτής στο ΕΣΥ επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσοκομείων, που καλούνται να εκτελέσουν όλο και συχνότερα συνταγές για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους.

Είναι ενδεικτικό ότι στο φαρμακείο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν περίπου 1.200 συνταγές σε ανασφάλιστους, αριθμός που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει ξεπεραστεί και έχει φτάσει στις 2.000 συνταγές. Στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», εφέτος εκτελούνται κατά μέσον όρο περίπου 1.400 συνταγές μηνιαίως για ανασφάλιστους, απόρους και μετανάστες που έχουν χαρακτηριστεί πολιτικοί πρόσφυγες. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο εκτελέστηκαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου 1.114 σχετικές συνταγές, τον Μάρτιο 1.618, τον Απρίλιο 1.387, τον Μάιο 1.486 και τον Ιούνιο 1.409 συνταγές. Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, που χαρακτηρίζεται «μεσαίο» από την πλευρά της κίνησης ασθενών, εκτελούνται σε μηνιαία βάση 320 συνταγές φαρμάκων για ανασφάλιστους, με μέσο μηνιαίο κόστος περί τα 28.000 ευρώ.

Σημαντική δαπάνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων (Ελλήνων και αλλοδαπών) βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική δαπάνη για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ανερχόταν το 2009 σε 33.877.000 ευρώ, που αποτελεί το 3,6% των συνολικών λειτουργικών δαπανών τους (845 εκατ. ευρώ στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας). Αντίστοιχα, η δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων στις μονάδες Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου έφτασε πέρυσι περί τα 32,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 10% των λειτουργικών δαπανών τους.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), αφού κάνει λόγο για πολλαπλασιασμό των συνταγών φαρμάκων σε οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους που εκτελούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των βιβλιαρίων και προτείνει τον επανέλεγχο από τα τμήματα Πρόνοιας όλων των βιβλιαρίων. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «πολλοί είναι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία και όμως χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια αυτά». «Εχουμε δει ασθενείς να έρχονται στο φαρμακείο και να μπερδεύουν το βιβλιάριο απορίας με βιβλιάριο υγείας ασφαλιστικού οργανισμού», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.

Η αντινομάρχης Αθηνών αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας, κ. Λιλίκα Βασιλάκου, εξήγησε στην «Κ» ότι η έκδοση του βιβλιαρίου ανασφάλιστου γίνεται με υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών που ελέγχονται ως προς τη γνησιότητά τους, ενώ την τελική έγκριση δίνει ειδική επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής στην οποία συμμετέχει υπάλληλος της ΔΟΥ και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας. Το βιβλιάριο ισχύει για ένα έτος και, όταν λήξει, ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας κινείται προς την κατεύθυνση πιο αυστηρών ελέγχων και για τα βιβλιάρια ανασφάλιστων με την καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών σε όλα τα νοσοκομεία, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τον ορισμό ελεγκτή ιατρού για τα βιβλιάρια εξωτερικών ασθενών, εκτός των ασφαλιστικών ταμείων που θα ελέγχουν και θα θεωρούν κάθε συνταγή που θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ, καθώς και εκτέλεση μιας συνταγής το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έκδοσή της.


Ολόκληρη την επιστολή της ΠΕΦΝΙ και όλο το άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας τις συνδέσεις που αναφέρονται παρακάτω, στις "Πηγές"



Πηγές


http://pefni.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/07/2010_407633

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=17681

http://nosfar.blogspot.com/2009_06_01_archive.html#7145742088113161902