31/3/10

Εγκύκλιος για τη διαχείριση των φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Εγκύκλιος Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προς όλες τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ

Αθήνα 31 Mαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και του ελέγχου των δαπανών του φαρμάκου στα δημόσια νοσοκομεία, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε προς όλες τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ την ακόλουθη εγκύκλιο:


Στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας διαχείρισης των φαρμάκων εντός του Νοσοκομείου, η οποία στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, από 12/4/2010 να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα :

1. Τα αποθέματα κάθε είδους φαρμάκου (πρωτότυπο ή αντίγραφο) στα φαρμακευτικά τμήματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ποσότητα, η οποία απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, για τριάντα (30) ημέρες για τα νοσοκομεία της Β΄ και Γ΄ Ζώνης και για είκοσι (20) ημέρες για τα νοσοκομεία της Α΄ Ζώνης. Επίσης, δεν επιτρέπεται η δημιουργία μεγαλύτερου αποθέματος και για τα χρονικά διαστήματα των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Για την κάλυψη του Αυγούστου, και για όσες εταιρείες παραμένουν κλειστές, οι παραγγελίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις ανάγκες ενός μηνός και τα αποθέματα θα επανέρχονται στα προηγούμενα όρια, το αμέσως επόμενο τρίμηνο. Κάθε τρίμηνο, τα φαρμακευτικά τμήματα θα πρέπει να ενημερώνουν για το ύψος του λογιστικού αποθέματος τη διοίκηση του νοσοκομείου, και εκείνη τη διοίκηση της αρμόδιας Υ.Πε.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ύψος των υπαρχόντων αποθεμάτων ενόψει της αναμενόμενης ανακοστολόγησης των φαρμάκων, η οποία θα επιφέρει μείωση στην τιμή των φαρμάκων. Τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσηλευτικά τμήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 ημέρες σε ό,τι αφορά φάρμακα γενικού συνταγολογίου. Τα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσηλευτικά τμήματα με ατομική συνταγή αφορούν κάλυψη ημερήσιας δόσης, συνεπώς δεν πρέπει να παραμένουν αδιάθετα ή θα επιστρέφονται μετά το πέρας της νοσηλείας. Σε αυτή την περίπτωση, ή σε αλλαγή ή διακοπή θεραπείας ή νοσηλείας του ασθενούς, πρέπει να επιστρέφονται στο φαρμακείο συνοδευμένα με την ατομική χρέωση για να γίνουν διορθώσεις και να χρεωθεί ο ασθενής την ποσότητα που πραγματικά έλαβε.

2. Επιπρόσθετα, ο Διοικητής της Υ.Πε. θα ορίζει το νοσοκομείο φύλαξης του ορίου (stock) ασφαλείας ορισμένων υψηλού κόστους φαρμάκων ανά ομάδα Νοσοκομείων (όπως μονοκλωνικά και φάρμακα εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ), ώστε να μην υπάρχουν πολλαπλά αποθέματα και συνεπώς συσσώρευση χρεών στα νοσοκομεία. Τα επιπλέον φάρμακα θα αγοράζονται από το Νοσοκομείο Αναφοράς και θα διοχετεύονται στα Νοσοκομεία της ομάδας του. Στη συνέχεια τα Νοσοκομεία που προμηθεύτηκαν τα φάρμακα θα αγοράζουν με τη σειρά τους τα αντίστοιχα φάρμακα τα οποία και θα στέλνουν στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Το Νοσοκομείο Αναφοράς θα είναι και Νοσοκομείο Φύλαξης και η παράδοση των φαρμάκων στα νοσοκομεία κατανάλωσης θα γίνεται με αποκλειστικό δελτίο εξαγωγής. Οι διαδικασίες προμήθειας, χρέωσης και εσωτερικής διακίνησης θα καθοριστούν με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, κατόπιν εισήγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων, εντός του Απριλίου 2010.

3. Ο αριθμός φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία (πρωτότυπα και αντίγραφα) τα οποία υπάρχουν στο φαρμακευτικό τμήμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Μέχρι τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για τη διεξαγωγή ανάλογων διαγωνισμών, η Επιτροπή Φαρμάκου του κάθε Νοσοκομείου δύναται να εισηγείται τεκμηριωμένα εάν χρειάζεται να υπάρχουν περισσότερα και η Διοίκηση αποφασίζει. Με εισήγηση της Επιτροπής Φαρμάκων και απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ορίζονται εντός του Απριλίου 2010 τα κριτήρια με τα οποία διατηρούνται στη κυκλοφορία τα συγκεκριμένα μέχρι τέσσερα (4) φάρμακα εντός του νοσοκομείου. Ιδιοσκευάσματα για τα οποία προσφέρεται έκπτωση πέραν της νοσοκομειακής τιμής [σύμφωνα με την αριθμ. Α3/3525 (2) Τροποποίηση του κεφαλαίου 27 «ΦΑΡΜΑΚΑ» ΑΔ 14/89, αρ. 439, παρ. 2 (ΦΕΚ Β 1869/ 30-12-2005)], επιλέγονται για την κυκλοφορία τους στο νοσοκομείο. Επίσης, επιλέγονται ιδιοσκευάσματα για τα οποία λόγω μεγαλύτερης συσκευασίας, προκύπτει χαμηλότερη τιμή ανά δόση.

4. Για την εισαγωγή νέων φαρμάκων, απαιτείται αιτιολογημένη αίτηση Διευθυντή Τμήματος Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος συμπληρώνει συγκεκριμένη φόρμα (ενιαία ανά Υ.Πε. ή/και Νοσοκομείο) και την υποβάλει στην Επιτροπή Φαρμάκων. Για το σκοπό αυτό οι Επιτροπές Φαρμάκων συνεδριάζουν δυο φορές κατ’ έτος (μια ανά εξάμηνο) για να εξετάσουν περιπτώσεις πρωτότυπων φαρμάκων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά και μία φορά κατ’ έτος για να εξετάσουν περιπτώσεις αντιγράφων που αιτούνται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Τηρούν πλήρη και αναλυτικά πρακτικά, τα οποία μετά από κάθε απόφαση υπογράφονται, και το αντίγραφο της απόφασης υποβάλλεται στη διοίκηση του νοσοκομείου προς έλεγχο και τελική εφαρμογή, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Δεν επιτρέπεται εισαγωγή νέου φαρμάκου, εάν το φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία υπάρχει σε αριθμό μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) ιδιοσκευασμάτων.

Στην περίπτωση που αιτείται η εισαγωγή νέου φαρμάκου, που ήδη υπάρχει σε αριθμό ιδιοσκευασμάτων μεγαλύτερο των τεσσάρων, η Επιτροπή Φαρμάκων μπορεί να αποφασίσει την εισαγωγή του νέου με την ταυτόχρονη απόσυρση ενός υπάρχοντος, κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου Διευθυντή Ιατρικού τμήματος σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Η αίτηση για εισαγωγή νέου φαρμάκου ή η απόφαση για την απόσυρση ενός ήδη υπάρχοντος φαρμάκου από το νοσοκομείο πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη. Ιδιοσκευάσματα για τα οποία προσφέρεται έκπτωση πέραν της νοσοκομειακής τιμής, [σύμφωνα με την αριθμ. Α3/3525 (2) Τροποποίηση του κεφαλαίου 27 «ΦΑΡΜΑΚΑ» ΑΔ 14/89, αρ. 439, παρ. 2 (ΦΕΚ Β 1869/ 30-12-2005)], επιλέγονται για την κυκλοφορία του ιδιοσκευάσματος στο νοσοκομείο. Επίσης επιλέγονται ιδιοσκευάσματα για τα οποία λόγω μεγαλύτερης συσκευασίας, προκύπτει χαμηλότερη τιμή ανά δόση.

Οι Επιτροπές Φαρμάκων, μετά από συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο, μπορούν να εισηγηθούν την ομαδοποίηση δραστικών ουσιών που διακινούνται στο νοσοκομείο σε μεγάλες ποσότητες ή αξίες, και να ορίσουν ομάδες φαρμάκων της ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας με περισσότερες δραστικές ουσίες. Διαπραγμάτευση τιμών μπορεί να γίνεται και στα φάρμακα ομάδας δραστικών ουσιών, όχι μόνο στις ομάδες με την ίδια δραστική ουσία. Οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, σε συνεργασία με την Ε.Π.Υ., εντός του Απριλίου 2010.

5. Η χορήγηση φαρμάκων από το Φαρμακευτικό Τμήμα κάθε Νοσοκομείου γίνεται με ατομική συνταγή για φαρμακευτική αγωγή ενός εικοσιτετραώρου, σύμφωνα με το Π.Δ. 108/1993, αρ. 3, παρ. 2 και αρ. 9, παρ. 1 (ΦΕΚ Α 50/ 7-4-1993). Χορήγηση φαρμάκων πέραν του εικοσιτετραώρου επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς και στις περιπτώσεις όπου διευκολύνεται η λειτουργία των τμημάτων, πάντα με την προϋπόθεση ότι η ποσότητα φαρμάκου είναι ανάλογη της ημερήσιας δόσης και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ποσότητα η οποία απαιτείται για φαρμακευτική αγωγή δύο εικοσιτετραώρων. Ατομική συνταγή χειρόγραφη ή ηλεκτρονική, η οποία δεν φέρει το όνομα του ιατρού (σφραγίδα και υπογραφή για τις χειρόγραφες), τη διάγνωση και την ημερήσια δοσολογία του φαρμάκου δεν θα εκτελείται από το νοσοκομειακό φαρμακείο. Φάρμακα τα οποία χορηγούνται με γενικό συνταγολόγιο εξυπηρετούν μόνο τις ελάχιστες γενικές ανάγκες του τμήματος και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση που έχει το Φαρμακευτικό Τμήμα να χορηγεί φάρμακα με ατομικό συνταγολόγιο. Σε κάθε νοσηλευόμενο που λαμβάνει εξιτήριο, του χορηγείται επίσημο αντίγραφο του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής της πρόσφατης νοσηλείας του. Η συνολική καταγραφή των ατομικών συνταγών γίνεται ανά ημέρα και μήνα στις καρτέλες ασθενούς, οι οποίες πρέπει να καταχωρούνται και ηλεκτρονικά εντός του τρέχοντος έτους.

6. Σε εξωτερικούς ασθενείς (ασθενείς με βιβλιάρια οικονομικής αδυναμίας και ασφαλισμένων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης) η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα, όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή, όπως προβλέπεται στο π.δ. 67/2000 (Ν. 3457/2006, αρ.8, παρ. 2, ΦΕΚ Α/93/ 8-5-2006). Συνταγές στις οποίες δεν θα αναγράφεται η διάγνωση και η ημερήσια δοσολογία, καθώς και συνταγές που έχουν εκδοθεί από γιατρό και περιέχουν φάρμακα εκτός συγκεκριμένης ειδικότητας, δεν θα εκτελούνται από το νοσοκομειακό φαρμακείο. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος γιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο (Ν. 3457/2006, αρ.8, παρ. 4, ΦΕΚ Α/93/ 8-5-2006).

7. Η χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς (ασθενείς με βιβλιάρια οικονομικής αδυναμίας και ασφαλισμένων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης), στην περίπτωση που το φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί σε νοσοκομείο, γίνεται από το ίδιο το νοσοκομείο και στην περίπτωση που δεν υπάρχει το φάρμακο στο νοσοκομειακό φαρμακείο, τότε ο ασθενής απευθύνεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Με ευθύνη της Διοίκησης κάθε Νοσοκομείου και σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα, ορίζονται οι ημέρες και οι ώρες όπου θα προσέρχονται οι εξωτερικοί ασθενείς στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου. Η απόφαση αυτή της Διοίκησης ανακοινώνεται σε εμφανές σημείο των Εξωτερικών Ιατρείων και έξω από το Φαρμακείο. Η εκτέλεση συνταγών των βιβλιαρίων οικονομικά αδυνάτων είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία στα οποία συνταγογραφούνται και όχι από άλλα νοσοκομεία. Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνονται για τα φάρμακα που διαθέτει το νοσοκομειακό φαρμακείο και να συνταγογραφούν μόνο αυτά, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών. Όλοι οι με κάθε τρόπο εργαζόμενοι γιατροί του ΕΣΥ από 12/4/2010 και εφεξής αναγράφουν στα συνταγολόγια όλων των με κάθε τρόπο ασφαλισμένων κοινωνικής ασφάλισης, τον ΑΜΚΑ γιατρού στη θέση του κωδικού γιατρού και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου στην ανάλογη θέση. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τη συνταγογράφηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ή αγροτικών ιατρείων. Επισημαίνεται ότι με την Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας που θα εκδοθεί βάσει του Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ Α΄ 6) θα εγκριθεί κατάλογος με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

8. Με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου ορίζονται οι χώροι και η ημέρα όπου θα γίνεται η ενημέρωση του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου από τους ιατρικούς επισκέπτες (σύμφωνα με τη σχετική τελευταία εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα ΥΥΚΑ). Δεν επιτρέπεται η παροχή εσωτερικών στοιχείων του νοσοκομείου (διαχειριστικά, οικονομικά, ιατρικού φακέλου, προσωπικά δεδομένα, στοιχεία συνταγογράφησης ιατρών και κλινικών κλπ) προς τους ιατρικούς επισκέπτες.

9. Στα νοσοκομεία που γίνονται χημειοθεραπείες, το νοσοκομειακό φαρμακείο εξοπλίζεται με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με το οποίο ελέγχει όλες τις χημειοθεραπείες σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα. Το προαναφερθέν λογισμικό θα δημιουργηθεί υπό το συντονισμό των Διοικήσεων της κάθε Υ.Πε. με τη συνεργασία γιατρών (Ογκολόγος και Παθολόγος), φαρμακοποιών και στελεχών κλάδου ΠΕ – Πληροφορικής, εντός του τρέχοντος εξαμήνου. Το νοσοκομειακό φαρμακείο ελέγχει τη χορήγηση κυτταροστατικών και ενημερώνει κάθε εβδομάδα την Επιτροπή Φαρμάκων. Η Επιτροπή Φαρμάκων ενημερώνει κάθε μήνα τη Διοίκηση. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενημερώνει αντίστοιχα τη Διοίκηση της αρμόδιας Υ.Πε. η οποία ενημερώνει ανά τρίμηνο τον Ε.Ο.Φ.

10. Η Επιτροπή Λοιμώξεων ορίζει υπεύθυνο γιατρό, κατά προτίμηση λοιμωξιολόγο, και αν δεν υπάρχει η ειδικότητα αυτή παθολόγο, για την έγκριση της χορήγησης αντιβιοτικών φαρμάκων σε συνεργασία με το νοσοκομειακό φαρμακοποιό.

11. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων οφείλουν να κάνουν μηνιαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το εάν εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην παρούσα εγκύκλιο και να ενημερώνουν εγγράφως για τα αποτελέσματα τις αντίστοιχες Υ.Πε. και αυτές με τη σειρά τους το ΥΥΚΑ (Γεν. Γραμματέα ΥΥΚΑ, Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Δ/νση Φαρμάκων και στον Ε.Ο.Φ.). Οι Διευθυντές των Κλινικών, μέσω του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας, θα υποβάλλουν στο Διοικητή του Νοσοκομείου τριμηνιαία αναφορά των δαπανών κατανάλωσης φαρμάκων και λοιπών ειδών φαρμακείου της κάθε κλινικής και θα αιτιολογούν τυχόν αύξηση σε σύγκριση με τα περιστατικά νοσηλείας.

Τέλος οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο τα Φαρμακευτικά Τμήματα, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά τους στην κατεύθυνση που περιγράφεται από την παρούσα εγκύκλιο.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ




Πηγή

Εγκύκλιος ΥΥΚΑ

Χωρίς κανέναν φαρμακοποιό λειτουργούν δέκα νοσοκομεία της χώρας


Χωρίς κανέναν φαρμακοποιό λειτουργούν δέκα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), απειλεί την ασφάλεια της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών.

Πρόκειται για τα Γενικά Νοσοκομεία Τρικάλων, Βέροιας, Δράμας, Ρόδου, Σπάρτης, Καρπενησίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Καλαβρύτων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εξάλλου σε άλλα 56 νοσοκομεία της χώρας υπηρετεί ένας μόνο φαρμακοποιός ενώ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν δύο μόνο φαρμακοποιοί με αδυναμία κάλυψης της εφημερίας και απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Στα φαρμακεία των 132 νοσοκομείων της χώρας υπηρετούν σήμερα μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός που υπολείπεται κατά 45% από τις ήδη ξεπερασμένες προβλέψεις των Οργανισμών των νοσοκομείων του 1986, όταν μάλιστα στο ίδιο αυτό διάστημα οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν ξεπεράσει το 850%. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται κατά μέσο το 30% των λειτουργικών των νοσοκομείων, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει προς τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κατά δικούς μας υπολογισμούς, και συμβάλει κατά το ένα τρίτο περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων» επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι Ειρήνη Τσικαλάκη αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ενημερωθεί με σχετική επιστολή στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

«Στην ίδια απαράδεκτη εικόνα έρχεται να προστεθεί και η συνεχής αποχώρηση χωρίς αναπλήρωση των βοηθών φαρμακείου, κλάδος απόλυτα απαραίτητος που όπως φαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα στην προγραμματισμό προσλήψεων του υπουργείου» προσθέτει η κ. Τσικαλάκη. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι βοηθοί φαρμακείου δεν έχουν τις αρμοδιότητες των φαρμακοποιών και δεν μπορούν να χορηγούν όλα τα φάρμακα όπως π.χ. ναρκωτικά, ενώ στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν φαρμακοποιοί ορίζεται ότι πρέπει να τους αντικαθιστούν γιατροί αλλά και αυτό δεν είναι εφικτό τη στιγμή που οι υπάρχοντες γιατροί δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Η λύση των αποσπάσεων είναι πλέον ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη αφού ο αριθμός των υπηρετούντων έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ασφαλείας» αναφέρει η κ. Τσικαλάκη και παράλληλα εξηγεί ότι «το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια όπου δεν γίνεται καμία προκήρυξη από το ΑΣΕΠ, διότι καθυστερεί η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 2517/97, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία προσλήψεων και εξέλιξης του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ και το οποίο, μετά την αποπομπή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας για τις τελικές διορθώσεις».

Η διοίκηση της Π.Ε.Φ.Ν.Ι σε επιστολή της προς την υπουργό Υγείας επισημαίνει ότι η προώθηση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος είναι η μόνη λύση για την πρόσληψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών, πράγμα που αναγνωρίζουν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καθώς έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για τις προσλήψεις 100 φαρμακοποιών σε πρώτη φάση.


Πηγές

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2010_330888
http://news.pathfinder.gr/health/621401.html
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=162701
http://www.express.gr/news/ellada/284532oz_20100330284532.php3
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/

30/3/10

Το CERN και ο LHC φέρνουν την επιστήμη πάλι στο προσκήνιο


Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN (Large Hadron Collider) επέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ ενέργειας στις συγκρούσεις των στοιχειωδών σωματιδίων. Οι επιστήμονες που εργάζονται στην ευρωπαϊκή μηχανή κατάφεραν επιτυχώς να προκαλέσουν συγκρούσεις πρωτονίων σε πρωτοφανείς ενέργειες και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων θεμελιωδών αρχών της φυσικής.



Αυτές οι συγκρούσεις με ταχύτητες στα επτά τρισεκατομύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV) θα προσφέρουν πληροφορίες για τη φύση του σύμπαντος. Ένας βασικός στόχος είναι να βρεθεί το σωματίδιο μποζόνιο του Higgs. Αυτό το σωματίδιο πιστεύεται ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο στη δομή του Σύμπαντος και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί η ύλη έχει μάζα - κάτι που, σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, έχουν δυσκολία να κάνουν επί του παρόντος.

Αυτή η επίτευξη των 7 ΤΕV, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 1200 BST, ήταν η υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση που έχει επιτευχθεί σε έναν επιταχυντή σωματιδίων.
Είναι γνωστό οτι τα επιτεύγματα στη Φυσική επηρεάζουν το σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και ειδικότερα δίνουν ώθηση σε όλες τις επιστήμες. Η Φαρμακευτική, η Ιατρική, η Βιολογία, είμαστε βέβαιοι γι' αυτό, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτά τα επιτεύγματα.


O LHC (Large Hadron Collider, στα ελληνικά Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων - Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων) είναι ένας επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων (αδρονίων) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN της Γενεύης.




Οι πρώτες δέσμες πρωτονίων άρχισαν να κυκλοφορούν στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, σύντομα όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα στους μαγνήτες του επιταχυντή. Έτσι η έναρξη της κανονικής του λειτουργίας μετατέθηκε αρχικά για την άνοιξη και πλέον για το καλοκαίρι του 2009.



Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος με μέγιστη ενέργεια επιταχυντής στον κόσμο. Η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής του καθώς και το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται από τα συμβαλλόμενα μέλη Χώρες και με τη συνεργασία περισσότερων από έξι χιλιάδων φυσικών από τριάντα-τέσσερις χώρες, πανεπιστήμια και εργαστήρια. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, που άρχισε το 1999, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για πειράματα από περισσότερους από οκτώ χιλιάδες φυσικούς από ογδόντα χώρες.

Ο επιταχυντής θα χρησιμοποιείται κυρίως για την έρευνα φαινομένων που θα προκύψουν από τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων-πρωτονίων, σε πολύ μεγάλες ενέργειες (7 ΤeV), όπως προκύπτει και το όνομά του. Η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε στην υπάρχουσα υπόγεια σήραγγα του επιταχυντή LEP, με περιφέρεια 27 χιλιομέτρων και σε βάθος μεταξύ 50 και 175 μέτρων περίπου.

Η τυχόν επαλήθευση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς θα αποτελέσει και ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναζήτηση μίας Μεγάλης Ενοποιημένης Θεωρίας που προσπαθεί να ενοποιήσει τρεις από τις τέσσερις Θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις: τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ισχυρή αλληλεπίδραση, και την ασθενή αλληλεπίδραση. Το μποζόνιο Χιγκς μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η απομείνουσα αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, είναι τόσο ασθενής σε σύγκριση με τις άλλες τρείς.



Πηγές

Οι φωτογραφίες της NOSFAR είναι "screenshots" από το online webcast του CERN και από το Twitter κατά τη διάρκεια της απευθείας μετάδοσης ;)

http://lhc.web.cern.ch/lhc/

http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR07.10E.html


Wikipedia

23/3/10

Σεμινάριο στην Πάτρα και Ημερίδα στην Αθήνα από την ΠΕΦΝΙ-Ένωση


Η ΠΕΦΝΙ ΕΝΩΣΗ, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, διοργανώνει το 3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που θα διεξαχθεί στην Πάτρα από τις 17 έως και τις 20 Ιουνίου 2010.

Το Σεμινάριο αυτό διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦΝΙ κατά τα πρότυπα οργάνωσης του Σεμιναρίου του Βόλου και της Κέρκυρας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διευκολύνετε τον προγραμματισμό μας, παρακαλούμε , όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το δηλώσουν εγγράφως και ενυπογράφως συμπληρώνοντας το έντυπο Νο 1, στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου. Πρόγραμμα θα σας αποσταλεί στη συνέχεια.

Στα πλαίσια του 3ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ, θα λάβει χώρα και ένα διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις 17 & 18 Ιουνίου 2010 με θέμα : «Evidence – based Practice».

Το ειδικό θεματικό σεμινάριο αυτό, είναι το δεύτερο μιας σειράς τεσσάρων Σεμιναριακών κύκλων που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) μέσω της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EurAHP).

Το Σεμινάριο αυτό εξελίσσεται σε δύο πλήρεις εκπαιδευτικές ημέρες με συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα σας αποσταλεί, απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό συναδέλφων (μόνο 25) και θα προηγηθεί χρονικά του τακτικού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ που αφορά όλους τους συναδέλφους.

Προκειμένου να λάβετε μέρος σε αυτό το ειδικό θεματικό σεμινάριο θα πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο Νο 2 και θα το στείλετε στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Επίσης η Πανελλήνια 'Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) συμμετέχει στο 1o Διεθνές Συνέδριο: ‘’Υγεία για Όλους’’, που διοργανώνει το Μεσογειακό Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον, στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Ιατρικής Έκθεσης Medic Expo 23-25 Απριλίου, στο Helexpo Palace Λ. Κηφισίας 39 – Μαρούσι, ώρες λειτουργίας Έκθεσης 10.00 - 20.00, διοργανώνοντας μία επιστημονική ημερίδα με τίτλο " Ο ρόλος του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού στην Κοινότητα".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου 18.00 -20.00 στο αμφιθέατρο του ΗΕLEXPO PALACE και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερις διαδραστικές ομιλίες με θέματα:

  • Φάρμακα: Φίλοι ή εχθροί;
  • Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην χώρα μας
  • Φάρμακο και Δημόσια Υγεία
  • Ασφαλής φαρμακοθεραπεία

Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να ανατρέξετε στις διευθύνσεις:

http://www.pefni.gr/
http://pefni.blogspot.com/2010/03/3-17-20-2010.html
http://pefni.blogspot.com/2010/03/blog-post_23.html
http://pefni.blogspot.com/2010/03/1o.html



Πηγή

http://www.pefni.gr/

21/3/10

Βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και οδηγιών που εσωκλείονται στα φάρμακα


Τη βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και οδηγιών που εσωκλείονται στα φάρμακα, ενδεχομένως και με τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, συζήτησε το ΕΚ στις 4 Μαρτίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έγκριση του νέου κανονισμού για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημείο εκκίνησης ήταν μια απλή διαπίστωση: πόσοι θυμούνται πραγματικά τις οδηγίες που τους δίνουν οι γιατροί τους;

Στόχος του κανονισμού είναι να αποκτήσουν οι ασθενείς - καταναλωτές φαρμάκων καλύτερη, πιο σαφή, πιο ευανάγνωστη πληροφόρηση με βάση ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η απαγόρευση κάθε διαφήμισης στους καταναλωτές, φαρμάκων που διατίθενται με ιατρική συνταγή. Στον κανονισμό διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι όποιες πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω συγκεκριμένων διαύλων, όπως οι εξειδικευμένες εκδόσεις και συγκεκριμένες ιστοσελίδες και σε καμία περίπτωση μέσω, για παράδειγμα, της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Καταθέτοντας στην ακρόαση της 5ης Μαρτίου, ο καθηγητής Theo Raynor του βρετανικού πανεπιστημίου του Leeds εξήγησε ότι μέχρι και οι μισοί ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις δεν ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για τη λήψη των φαρμάκων τους. Σημειώνοντας δε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη η καλή κατανόηση των οδηγιών είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Frank Ulrich Montgomery της διαρκούς ευρωπαϊκής Ιατρικής Επιτροπής, τα φυλλάδια που εσωκλείονται στα φάρμακα παρέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών που οι ασθενείς δυσκολεύονται να διαβάσουν. Μία λύση είναι έτσι να υπάρξουν αλλαγές που θα καταστήσουν τα φυλλάδια αυτά πιο ευανάγνωστα και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, θα μπορούσαν οι πληροφορίες να δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο.

Ποιος παρέχει τις πληροφορίες;

Όμως ένα ερώτημα είναι ποιος θα παρέχει τις πληροφορίες αυτές; Γιατρός ο ίδιος, ο Mongomery έθεσε ένα απλό ερώτημα: αν πρέπει να εμπιστευόμαστε τη φαρμακοβιομηχανία, για να απαντήσει αρνητικά τονίζοντας ότι ο ιατρικός κόσμος έχει την απαίτηση να συμμετέχει ο ίδιος στη διαδικασία.

Απαντώντας, ο Paul Woods της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε τη θλίψη του για την έλλειψη εμπιστοσύνης που εξέφρασε ο Montgomery, όμως ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Antonio Fernando Correia de Campos συμφώνησε ότι οι πληροφορίες και οδηγίες που εσωκλείονται στα φάρμακα δεν μπορούν να προέρχονται αποκλειστικά από τη φαρμακοβιομηχανία. Αν ζητούμενο είναι η άριστη πληροφόρηση του ασθενούς, επεσήμανε, τότε απαιτείται η επεξεργασία των πληροφοριών και οδηγιών που συνοδεύουν τα φάρμακα από κάποια εθνική ή και διεθνή αρχή.

Και στο διαδίκτυο

Από την πλευρά του καταναλωτή φαρμάκων, η Roxanna Radulesku του πανευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 74% των ασθενών στην Ευρώπη θα ήθελαν να τους καθοδηγούν οι γιατροί τους στην αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ωστόσο ο Woods υπενθύμισε ότι δεν είναι αξιόπιστες όλες οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο και, επιπλέον, ρώτησε γιατί να πρέπει να καταφύγει ο ασθενής σε αμερικανικές ιστοσελίδες, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί "ευρωπαϊκή λύση".

Ο εισηγητής του ΕΚ για το θέμα, Σουηδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Christofer Fjellner, τόνισε από την πλευρά του ότι απαιτείται, πράγματι, μια καλύτερη πηγή πληροφοριών στο διαδίκτυο καθώς "πολλοί ασθενείς και ορισμένοι γιατροί αναζητούν εκεί πληροφορίες", όμως το διαδίκτυο δεν είναι πάντα πηγή σωστής ενημέρωσης.

Η συνέχεια

Η ψηφοφορία για τον κανονισμό περί συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στην επιτροπή Περιβάλλοντος και τον Σεπτέμβριο στην ολομέλεια, στο πλαίσιο της έγκρισης του όλου νομοθετικού πακέτου για τα φαρμακευτικά προϊόντα που επίσης περιλαμβάνει την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων αλλά και την αντιμετώπιση των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.


Πηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τους Ιατρικούς Επισκέπτες στα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Μονάδες του Υ.Υ.Κ.Α.


Μετά την κοινοποίηση της Εγκυκλίου του ΥΥΚΑ για την Εφαρμογή Επισκεπτηρίου και Προγράμματος Ιατρικών Επισκεπτών (http://nosfar.wordpress.com/2010/03/) ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Πολύζος, απέστειλε έγγραφο στις Διοικήσεις των ΥΠΕ με νέα Διευκρινιστική Εγκύκλιο (Αρ.πρωτ. οικ. 29967/12-3-2010) (http://pefni.blogspot.com/2010/03/blog-post.html), σύμφωνα με την οποία:
  • Οι Ιατρικοί επισκέπτες κατά την άσκηση της εργασίας τους οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τους κανονισμούς των νοσοκομείων.
  • Η ιατροφαρμακευτική ενημέρωση θα ασκείται με βάση μηνιαίο πρόγραμμα, σε ωράριο και χώρο που θα διαθέτει το νοσοκομείο, συνολικά ή ανά τομές, κατόπιν σχετικής εισήγησης των Ιατρικών Υπηρεσιών και ανάλογξης έγκρισης της Διοίκησης του νοσοκομείου ή της υγειονομικής μονάδας. Το πρόγραμμα θα γνωστοποιείται στις Διοικήσεις των Υ.Πε. για να το ενιαιοποιούν στους φορείς ευθύνης τους. Το πρόγραμμα, επίσης, θα κοινοποιείται στις εισόδους των Νοσοκομείων με ευθύνη της Διοίκησης αυτών.
  • Η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους φορείς ΥΥΚΑ επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, μία φορά την εβδομάδα (εκτός αργιών) το μέγιστο για κάθε τομέα ιατρικής υπηρεσίας νοσοκομείου, με βάση το ανωτέρω αναφερόμενο πρόγραμμα. Εξαιρούνται οι εργάσιμες ημέρες γενικής εφημερίας στα νοσοκομεία της Α'ζώνης του άρθρου 45 του ν.3205/2003.
  • Η παραμονή και παρουσία των ιατρικών επισκεπτών στους ως άνω διατιθέμενους χώρους θα πρέπει να είναι διακριτική και να μην εμποδίζει το έργο των ιατρών, νοσηλευτών, λοπού προσωπικού, τη λειτουργία των κλινκών, εργαστηρίων, λοιπών μονάδων του νοσοκομείου ή της υγειονομικής μονάδας και τη νοσηλεία των ασθενών.
  • Οι εταιρίες φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων οφείλουν να ρυθμίζουν ως ανωτέρω τη συχνότητα των επισκέψεων, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της ουσιαστικής ενημέρωσης των αποδεκτών αυτής.

Τα ανωτέρω τίθενται σε εφαρμογή από 19/03/2010.

Πηγές

http://nosfar.wordpress.com/2010/03/
http://pefni.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

19/3/10

Νέοι Διοικητές-Αναπληρωτές Διοικητές και Πρόεδροι Ιδρυμάτων Περιφέρειας


Για Νοσοκομεία της Περιφέρειας καθώς και για Ιδρύματα επελέγησαν στο πλαίσιο της Ανοικτής Διακυβέρνησης και ορίζονται από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου οι ακόλουθοι:



2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Α. Νοσοκομεία


ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ


ΓΝ ΡΟΔΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κόκκινος Μιχάλης, Δικηγόρος


ΓΝ-ΚΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ «ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ»

Σακελλαρόπουλος Νικόλαος, Γιατρός


ΓΝ-ΚΥ ΚΩ

Σοροκάκης Ιωάννης, Διοίκηση Μονάδων Υγείας


ΓΝ ΣΑΜΟΥ «Ο ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

Σιδέρη Βασιλεία, Δικηγόρος


ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

ΚΥ ΛΕΡΟΥ

Κράϊας Γεώργιος, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων

AN. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Αντιάρτης Ιωάννης

Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος


Β. Προνοιακά Ιδρύματα


ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Λέσβου

Ρουγγος Δημήτριος

Συνταξιούχος Δάσκαλος

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΑΓΙΑΣΟΥ

Ψυρουκης Παναγιώτης

τέως Δήμαρχος

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ

Λεβέντης Δημήτριος

Γιατρός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Μουτάφη Δέσποινα

Στέλεχος Ασφαλιστικής Εταιρείας «Φοίνιξ»

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Ορφανός Νικόλαος

Δ/ντής Υποκ/τος ΕΤΕ Ρόδου

ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ»

Τρίπη- Χριστοφάκη Ευαγγελία

Επιχειρηματίας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ροδίων

ΚΑΦΚΑ ΡΟΔΟΥ

Γιαννιώτης Γεράσιμος

Γιατρός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΣΑΜΟΥ

Υφαντής Γεώργιος

Γιατρός


6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας

A. Νοσοκομεία


ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΠΑΝΕΠ. Γ. Ν. ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ

Αγγουράς Γιάννης

Διοίκηση Υγείας

Λέτσιος Απόστολος

Μαθηματικός -Στατιστικολόγος

ΠΑΝΕΠ. Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κωσταράς Σωτήρης

Οδοντίατρος

Φιλιπποπούλου Ελένη

Διοίκηση - Οικονομία

Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ

Παπαδιονυσίου Σάκης

Οικονομολόγος

Λυγούρας Δημήτρης

Χημικός Μηχανικός

Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Μεσσήνης Θωμάς

Γιατρός


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αλαμάνος Ιωάννης

Γιατρός


Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μπέζος Γεώργιος

Εκπαιδευτικός-Οικονομολόγος


Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Γρηγορόπουλος Κων/νος

Κτηνίατρος


Γ. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος


Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ

Λάμπρος Γιώργος

Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Σκέπερς Αμαλία

Διοίκηση Υγείας, Φιλόλογος


Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ ΙΩΑΝ. & ΑΙΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Νομικός Αλέξανδρος

Καθηγητής ΤΕΙ, Διοίκηση Μονάδων Υγείας


Γ.Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Μπίνας Ιωάννης

Πολιτικός Μηχανικός,MS


Γ.Ν. ΑΡΓΟΥΣ

Άρχοντας Ιωάννης

Οικονομολόγος


Γ.Ν.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Νικολόπουλος Δημήτριος

Οικονομολόγος


Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ

Κοσμόπουλος Δημήτριος

Στέλεχος Επιχειρήσεων


Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τσούτσης Δημήτρης

Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Αυγουστάτος Δημήτριος

Τεχνολόγος Μηχανικός


Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Μεσσήνη Μαριάνθη

Οδοντίατρος


Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Παπαθεοχάρη Μαρία

Μαθηματικός,Διευθύντρια Νοσοκομείου


Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Σπίνος Νικόλαος

Δικηγόρος


Γ.Ν. - Κ.Υ. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Μπόζος Παναγιώτης

Μαθηματικός


Γ.Ν. - Κ.Υ. ΜΟΛΑΩΝ

Αποστολάκος Χαράλαμπος

Γιατρός


Γ.Ν. ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Καλομοίρη Δήμητρα

Δημόσια Διοίκηση


ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΣ. ΝΟΣΗΜ. ΘΩΡΑΚΟΣ ΝΔ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ

Νομικού – Σιάμου Ντίνα

Διοίκηση


Γ.Ν. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ

Μαρκάτος Διονύσης

Βιολόγος


Γ.Ν. -Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Φωτόπουλος Κων/νος

Μαθηματικός, Καθηγητής ΤΕΙ


ΓΝ ΠΑΤΡΩΝ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΕΙΟ»

(Αντιπρόεδρος)

Γιαννακόπουλος Ιωάννης

Παιδίατρος



Β. Προνοιακά Ιδρύματα


ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»

Φωτεινόπουλος Ευάγγελος

Συνταξιούχος Δημοσίου, Εκπαιδευτικός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Γκοργκολης Συμεών

Δάσκαλος

ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Τριανταφυλλόπουλος Παναγιώτης

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Βαγγής Παναγιώτης

Οικονομολόγος

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Διαμαντοπούλου Ιωάννα

Συνταξιούχος Λιμενικού Σώματος

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Μπετίνης Στάθης

Εκπαιδευτικός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Μπενετάτος Άγγελος

Συνταξιούχος Ιδιωτικού Τομέα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Παππάς Μηνάς

Γιατρός Καρδιολόγος

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σούρλας Ιωάννης

Δ/ντής ΘΧΠ Ηγουμενίτσας

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

Τσουκαλά Γεωργία

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Όλυμπος Δημήτριος

Φυσικοθεραπευτής

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ) ΑΡΤΑΣ

Φλούδας Ελευθέριος

Οικονομολόγος


«ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Σαμοθρακίτης Ανδρέας

Γιατρός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ψαρούλη Δήμητρα

Κοινωνική Λειτουργός-Συνταξιούχος Δημοσίου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Αγγελόπουλος Γιώργος

Υπάλληλος ΟΤΑ

ΚΑΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Παρασκευόπουλος Λεωνίδας

Οικονομολόγος, Επίκουρος καθηγητής Α. ΤΕΙ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Αδαμος Γεώργιος

Φοροτεχνικός

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Νικολάου Γεώργιος

Επίκουρος Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

Τσούνης Παναγιώτης

Οικονομολόγος

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Μαζαράκη Άννα

Οικονομολόγος

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΗΛΕΙΑΣ

Βουρλούμη Ζωή

Εκπαιδευτικός

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Μπουρης Βασίλης

Καρδιολόγος ΙΚΑ

ΚΑΦΚΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Καπέλλος Κων/νος

Υπάλληλος ΔΕΗ

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Τζίμας Νικόλαος

Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής



7η ΥΠΕ Κρήτης

A. Νοσοκομεία


ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΠΑΝΕΠ. Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κοκκίνης Νικόλαος

Μαθηματικός,πρώην βουλευτής

Κονιδάκη Άννα

Διοίκηση Επιχειρήσεων,Διεθύντρια Νοσοκομείου

Γ.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ/ΠΑΝΑΝΕΙΟ

Κυδωνάκης Νικόλαος

Οικονομολόγος

Μπαριτάκης Παύλος

Οικονομικά-Λογιστική

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σταυρουδάκη-Παραγκουδάκη Ευαγγελία

Κοινωνική Λειτουγός, Δημόσια Διοίκηση

Φραγκογιάννη Χριστίνα

Γιατρός

Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δουλγεράκης Χαράλαμπος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Νικολαράκης Μιχάλης

Μηχανικός Παραγωγής

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μοσχοβάκης Γιώργος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,Πληροφορικός Υγείας


Γ.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μαυρικάκης Αλέξανδρος

Οικονομολόγος


Γ.Ν.- Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ

Λαγουδάκης Μηνάς

Γιατρός


Γ.Ν. - Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Λαπιδάκης Ελευθέριος

Γιατρός


Γ.Ν. - Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ

Μακρονικολάκης Μανώλης

Διοίκηση Επιχειρήσεων


Β. Προνοιακά Ιδρύματα


ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ

Καλογιαννάκης Νικήτας

Οικονομολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Μπασια-Θεοδωράκη Αμαλία

Συνταξιούχος Δημοσίου

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Μηλιός Ελευθέριος

Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Μιχαλάκης Αντρέας

Οδοντίατρος

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τρυγώνη Μαρία

Κοινωνική Λειτουργός

ΓΝ Ηρακλείου

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μπριλάκη – Σιταρένιου Ζωή

Πολιτικός Μηχανικός

Νομαρχία Ρεθύμνου



ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Γουιβερτ Βασίλειος-Συμεών

Οδοντίατρος

Δ/ντής ΓΝ Ρεθύμνου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΜΠΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μαλαδάκης Γιώργος

Συνταξιούχος Αστυνομικός

ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Φαρσαρη Χρύσα

Δικηγόρος





Πηγή

ΥΥΚΑ