16/1/10

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) χαρακτήρισε «ορφανά» 103 φάρμακα το 2009


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), μετά από ένα έτος-ρεκόρ στην απόδοση καθεστώτος ορφανού φαρμάκου, προχώρησε ήδη τις διαδικασίες για την απόδοση του χαρακτηρισμού σε τέσσερα ακόμη φάρμακα το 2010, με σχετική σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2009, η Επιτροπή απέδωσε κατάσταση «ορφανού» φαρμάκου σε 103 φάρμακα, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2000 που εισήχθη η νομοθεσία περί ορφανών φαρμάκων στην Ευρώπη. Οι ετήσιες αιτήσεις στον ΕΜΕΑ και οι επακόλουθοι χαρακτηρισμοί από την Επιτροπή αυξήθηκαν σταθερά έκτοτε, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής.

Η νομοθεσία ορφανών φαρμάκων της Ευρώπης, η οποία έχει βασιστεί εν μέρει σε μια πολύ παλαιότερη νομοθεσία των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη φαρμάκων που αντιμετωπίζουν νοσήματα τα οποία πλήττουν λιγότερα από 5 άτομα ανά 10.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φάρμακα για τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν προηγουμένως ελάχιστα οικονομικά κίνητρα. Η νομοθεσία της Ε.Ε. παρέχει μειωμένα τέλη για τις διαδικασίες ρυθμιστικής έγκρισης και τουλάχιστον 10 έτη μονοπωλίου σε κάθε ορφανό φάρμακο που λαμβάνει έγκριση κυκλοφορίας.

Στις αρχές Ιανουαρίου που η επιτροπή ορφανών φαρμάκων του ΕΜΕΑ είχε την πρώτη της συνεδρίαση για το νέο έτος, συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόδοση καθεστώτος ορφανού φαρμάκου σε τέσσερα φάρμακα:

  • α) μια ουσία για τη θεραπεία της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας (Merck),
  • β) τη davunetide για την προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (FGK Representative Service),
  • γ) τον φορέα λεντι-ιού που περιέχει το ανθρώπινο γονίδιο MYO7A για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια στο σύνδρομο Usher 1B (Oxford Biomedica) και
  • δ) την taliglucerase alfa για τη νόσο Gaucher (Protalix B.V.).


Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ


Πηγές

Healthview

Europharma today