30/8/09

9ο Φαρμακευτικό Συνέδριο-Έκθεση PHARMA point


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point, στις 16-18 Οκτωβρίου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τα περίπτερα 5 & 6 της HELEXPO Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι για τα οικονομικά της υγείας, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων. Τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων, των τιμών φαρμάκων και της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στο PHARMA point, θα λάβει χώρα ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Το παιδί στον 21ο αιώνα: υγεία-διατροφή-ψυχολογία». Όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα ενημερωθούν από διακεκριμένους ομιλητές για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των παιδιών τους.


Ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή στο πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελεί η παρουσίαση μακιγιάζ από τον make-up artist Φρέντυ Καλομπράτσο, με θέμα «Χειμώνας 2010».

Τέλος, ο ΦΣΘ καθιερώνει τη φιλοξενία ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου από διαφορετική περιοχή της Ελλάδας κάθε χρονιά. Για φέτος, τιμώμενος σύλλογος είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σερρών.

Όσοι από τους επισκέπτες του 9ου PHARMA point περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι «Εξερευνώ το PHARMΑ point», κερδίζοντας πλούσια δώρα, ενώ, παράλληλα, θα ενημερωθούν για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες για το φαρμακείο, στα 150 περίπτερα των εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση. Χρυσός χορηγός του συνεδρίου είναι η εταιρεία SPECIFAR.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία

Παράλληλα με το πρόγραμμα της κεντρικής συνεδριακής αίθουσας, θα διεξαχθεί Ημερίδα της Πανελλήνιας Εταιρείας Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στην αίθουσα δορυφορικών εκδηλώσεων, στο Κτίριο 6.



Πηγή

http://www.pharmapoint.gr/index.php




27/8/09

Φάρμακα υψηλού κόστους - μεγάλη η ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων από τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του νόμου 3457


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Φάρμακα υψηλού κόστους - μεγάλη η ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων από τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του νόμου 3457

Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Τα φάρμακα για την θεραπεία σοβαρών ασθενειών ογκολογικά, αντιϊκά κ.τ.λ., δηλαδή τα φάρμακα υψηλού κόστους ή πρώην «κρατικά φάρμακα», αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία που ανέρχεται περίπου στο 25% των φαρμάκων που διακινούνται από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία. Τα ανωτέρω φάρμακα για κοινωνικούς λόγους χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασθενών, με 100% κάλυψη του κόστους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα πρώην «κρατικά φάρμακα», για την συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών, η πολιτεία είχε θεσμοθετήσει να χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και να χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία στην χοντρική τιμή + 5%, ενώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλα τα φάρμακα χρεώνονται σε τιμή λιανικής ( χοντρική τιμή +35% ). Το όφελος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν σημαντικότατο.

Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισαν να διαμορφώνονται νέα δεδομένα όπως η είσοδος στην αγορά ολοένα και περισσότερων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους και η χορήγηση τους σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με αποτέλεσμα η χορήγηση τους μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία να αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Aπό το 2004 έγινε μια ανορθόδοξη προσπάθεια επίλυσης του ανωτέρω προβλήματος, δίνοντας την δυνατότητα να διαθέτουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία τα νεοεισερχόμενα στην αγορά υψηλού κόστους φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, χρεώνοντάς τα στα ασφαλιστικά ταμεία στην λιανική τιμή (χοντρική +35%). Η λύση αυτή απέτυχε διότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν μεγάλη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών .

Σήμερα υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις στα φάρμακα υψηλού κόστους που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας ανέρχονται σε 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δηλαδή η διαφορά χρέωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε σχέση με τα νοσοκομειακά προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο υπερβολικό ποσό των 110 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ετησίως επιπλέον. Ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους που διαθέσαμε από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ το 2008, το όφελος των Ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται στο ποσό των 2.497.000,00 Ευρώ.

Την λύση συνολικά και με προοπτική προσπάθησε να δώσει ο νόμος 3457 στις 8/5/2006. Ο νόμος 3457 : Διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία και αποβλέπει στην άμεση εξυπηρέτηση και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους. Καθορίζει ενιαία τιμή χρέωσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους στα Ασφαλιστικά Ταμεία είτε χορηγούνται από τα Νοσοκομεία είτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία την τιμή της χοντρικής +5%, δηλαδή την χαμηλή τιμή που χρεώνουν τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία. Επίσης προβλέπει ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία πρέπει να τα προμηθεύονται στην ίδια τιμή και με τους ίδιους όρους με τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.

Δυστυχώς όμως ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα να διατηρείται το προηγούμενο παράδοξο καθεστώς και οι φαρμακευτικές εταιρίες να κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ ανά έτος διότι τα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούν στις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς, τα χρεώνουν 8% ακριβότερα από την νοσοκομειακή τιμή, οι δε φαρμακοποιοί τα χρεώνουν 30% ακριβότερα στα ασφαλιστικά ταμεία απ’ότι τα χρεώνουν τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης καθυστερούν την εφαρμογή του νόμου διότι δέχονται πιέσεις. Ποιο συγκεκριμένα: Η κοινή Υπουργική απόφαση που καθόρισε τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και άλλες λεπτομέρειες εκδόθηκε στις 31/12/08 ΔΥΓ3α/Γ.Π151509. Δηλαδή χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να καθορίσουν τα 89 φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους. Και ενώ ήταν ευνόητο ότι μετά την δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης θα ενεργοποιείτο η διάταξη του νόμου επακολούθησε ένα μπαράζ αναβολών για την εφαρμογή της καταταλαιπωρημένης διάταξης .

Στις 4/2/2009 ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί από 1/3/2009.
Στις 4/3/2009 αποφασίστηκε ότι θα εφαρμοστεί από 1/4/2009.
Στις 27/4/2009 αποφασίστηκε ότι θα εφαρμοστεί από 1/10/2009.

Η μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των υπεύθυνων υπουργείων οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις ειδικά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νόμου που προβλέπει η κοινή Διυπουργική Απόφαση στις 31/12/08 , η οποία ενώ καθορίζει ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία θα χρεώνουν τις ίδιες τιμές με τα Νοσοκομεία, δεν εξασφαλίζει ότι θα αγοράζουν με τους ίδιους όρους. Η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι ορθή διότι κατά παράβαση του άρθρου 9 του νόμου 3457 ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί από το μικτό κέρδος των ιδιωτικών φαρμακείων ένα σημαντικό ποσοστό προς όφελος των φαρμακευτικών εταιριών.

Για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος προτείνω:

1) Να προωθηθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας μία τροποποίηση στην Αγορανομική Διάταξη 6/2005 που να προβλέπει τις απαραίτητες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικά περιθώρια μικτού κέρδους και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να εξασφαλιστεί με την τροποποίηση της αγορανομικής Διάταξης ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία θα προμηθεύονται και θα διαθέτουν τα ανωτέρω φάρμακα στην ίδια τιμή και με τους ίδιους όρους με τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία Να καταργηθεί το καθεστώς οι φαρμακευτικές εταιρίες να πουλάνε τα φάρμακα υψηλού κόστους στον ιδιωτικό τομέα 8% ακριβότερα από την νοσοκομειακή τιμή. Στόχος θεμιτός από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιριών να επιδιώκουν το μέγιστο δυνατόν κέρδος αλλά όχι σε βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών.

2) Να μην δίνονται συνεχώς παρατάσεις στην εφαρμογή του νόμου αδιαφορώντας για την ζημία που υφίστανται τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την διατήρηση της σημερινής κατάστασης, με τις υψηλές χρεώσεις των φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ιδιωτικό τομέα. Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος.

3) Να ανανεώνεται κάθε εξάμηνο η λίστα με τα υψηλού κόστους φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και να προσδιοριστούν με ακρίβεια το κόστος και οι θεραπευτικές κατηγορίες, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον καταρτισμό της λίστας.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (H1N1)


Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο για την “Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (H1N1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2009 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη νοσοκομείων και οργανισμών υγείας, σε λειτουργούς δημόσιας υγείας και σε γιατρούς, καθώς επίσης στο υγειονομικό προσωπικό των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας και γενικότερα σε όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Εταιρεία Οργάνωσης του Συνεδρίου:
Communications In Practice
Πιερίας 1Α, 14451 Μεταμόρφωση Αττικής
Τηλ.: 210 6889181 - fax: 210 6800361
e-mail Συμμετοχής: registrations@candc-group.com

Πηγές

http://www.synedriogripi.gr/

24/8/09

38o Συνέδριο Κλινικής Φαρμακευτικής


Το 2009, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Φαρμακευτικής γιορτάζει την 30ή επέτειό της.

Η ESCP ιδρύθηκε στη Λυόν το 1979 από επαγγελματίες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς ειδικούς στη κλινική φαρμακευτική από διάφορες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η αξία της κλινικής φαρμακευτικής αναγνωρίζεται τώρα και αναμένεται ένα λαμπρό μέλλον. Μέσα σε ένα όλο και πιο σύνθετο περιβάλλον, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Γενεύη, Ελβετία, 3-6 Νοεμβρίου 2009.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, διαλέξεις, ελεύθερες ανακοινώσεις, συμπόσια, συνεδριάσεις ομάδων εργασίας, πόστερ και σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων.

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009
Evening Opening Lecture: Pricing of Drugs & Transparency in Health Care, Richard Laing, WHO

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009
Plenary sessions: APPROACHES TO INTERDISCIPLINARY CARE
Plenary 1A: Interdisciplinary Cooperation
Plenary 1B: Interdisciplinary Cooperation in Drug & Therapeutic Committees
Plenary 1C: Interdisciplinary Cooperation in Community Pharmacy

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009
Plenary session: PATIENT ORIENTED CARE
Plenary 2: Talking to Patients about Pharmacotherapy
Pharmacotherapy update 1: New Developments in Anticoagulant Therapy

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009
Plenary session: TECHNOLOGY AND PATIENT CARE
Plenary 3: Integrating Technology in Patient Care
Pharmacotherapy update 2: Biosimilars


Η επίσημη γλώσσα Συμποσίου είναι η αγγλική.


Πηγές

http://www.escpweb.org/site/cms/
http://www.escp-gsasa2009.org/

23/8/09

3ο Master Class στην πρακτική της Φαρμακευτικής Ογκολογίας


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φαρμακευτικής Ογκολογίας (ESOP) και η Πανελλήνια Εταιρία Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ-Εταιρία) διοργανώνουν την 3η Master Class στην Φαρμακευτική Ογκολογία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο NJV Plaza, στην Αθήνα, στις 23-26 Νοεμβρίου 2009.

Η εκδήλωση είναι η επόμενη σε μια σειρά επιτυχόντων γεγονότων του παρελθόντος, προσφέροντας στους φαρμακοποιούς βασικές γνώσεις στον τομέα της φαρμακευτικής ογκολογίας, τόσο για τις προπαρασκευαστικές εργασίες στο νοσοκομειακό φαρμακείο όσο για την παροχή κατάλληλης φροντίδας και υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο.

Η φετινή Master Class θα επικεντρωθεί στα εξής θέματα:

Δευτέρα

• Europe, the Balkans and the future in oncology
• The need for quality standards in oncology pharmacy
• Pharmacist involvement from prescription to administration (Workshop)
• Production procedure & GMP/ Cytotoxic drug deliveries-precautions/ Data management/ Aseptic work/ Documentation/ Delivery of cytotoxic drug preparation/ Validation of procedures and internal inspections
• How to establish and run a cytotoxic preparation service: The experience of different European countries
• Contamination by cytotoxic drugs, adverse effects and associated occupational health risks

Τρίτη

• Facilities: rooms, equipment, ventilation, safety cabins. Personal protective equipment: gown, gloves, pumps, etc.
• Devices and safety in use
• Safety Cabinet, isolators, use of devices (Workshop)
• Cytotoxic drug stability
• Demand for ED programmes for preparation and documentation in oncology pharmacy
• Quiz

Τετάρτη

• Cytotoxic drugs: mechanism of action and their use in clinical pharmacology
• Supportive treatment: pain therapy, nausea-vomiting, fatigue, alopecia, mucositis, diarrhea
(Workshop)
• Clinical protocols
• Pharmacovigilance
• Psychological support for the patient
• How can pharmacists manage their feelings of depression?
• Cancer patient management. From diagnosis to therapy (Imaging, pathology, molecular biology, PET scan, mammography, evaluation of results, therapeutic decisions)
• Patient follow-up
• Cancer prevention in the European Union: strategy and actions

Πέμπτη

• Stability of prepared doses, microbiological risk
• Medication errors
• Emergency in clinical oncology: The medical, pediatric and radiotherapy perspective in oncology and antidotes
• With whom and how do I collaborate in clinical service? (Workshop)
• Quiz

Για ένα λεπτομερές πρόγραμμα του Master Class, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ESOP .


Επίσημη γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα της συνεδρίασης είναι τα αγγλικά.

Οργανωτές

European Society of Oncology Pharmacy (ESOP)
Panhellenic Society of Hospital Pharmacists (PSHP)
Mindwork Business Solutions
ConEvent GmbH

Αριθμός συμμετεχόντων

Ο ανώτατος αριθμός των συμμετεχόντων είναι 40.
Οι Εγγραφές θα γίνουν σε μια "κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης" βάση, επομένως, βεβαιωθείτε για την εγγραφή σας το συντομότερο δυνατόν.


Εγγραφές

Το κόστος εγγραφής είναι € 250 για τα μέλη ESOP και € 300 για τα μη μέλη. Η αμοιβή αυτή καλύπτει τη συμμετοχή σας στη συνάντηση και κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα έξοδα ταξιδιού θα καλυφθούν από τους συμμετέχοντες.

Οι Εγγραφές πρέπει να απευθύνονται στην κα Φωτεινή Παπαγιώτη στο email:

papagioti.foteini@mind-work.gr,

το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009
, κατά προτίμηση με την επιβεβαίωση της καταβολής του τέλους καταχώρησης.
Μετά τις 20 Νοεμβρίου, μπορείτε να εγγραφείτε μόνο στις εγκαταστάσεις, στη Γραμματεία που θα λειτουργεί στο Master Class.


Περισσότερες πληροφορίες

Mindwork Business Solutions
15, Markou Mpotsari str.
Kifissia, 145 61
Athens, Greece
Tel: +30 210 6231305
Fax: +30 210 6233809
Contact Person: Ms. Foteini Papagioti
papagioti.foteini@mind-work.gr


Πηγή

http://www.esop.li/futureevents.php

22/8/09

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας



Η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους επιστημονικούς φορείς, διοργανώνει στα Χανιά (Γεωργιούπολη) στο Ξενοδοχείο - Συνεδριακό Κέντρο Pilot Beach Resort, στις 22-25/10/2009, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.


Τεχνική οργάνωση: MediForce

1. Για να ενημερωθείτε λεπτομερώς σχετικά με το 11ο Συνέδριο, πατήστε εδώ.

2. Για να συμπληρώσετε και να στείλετε ηλεκτρονικά τη φόρμα υποβολής περίληψης εργασίας, πατήστε εδώ.

3. Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής της περίληψης, μπορείτε να τυπώσετε τη φόρμα υποβολής, να τη συμπληρώσετε πλήρως χειρόγραφα και να τη στείλετε στο fax 210-6525.656, μέχρι τις 20-5-2009. Για την εκτύπωση της φόρμας πατήστε εδώ.

4. Για να ενημερωθείτε σχετικά με τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής σας στο 11ο Συνέδριο, τυπώστε την πληροφοριακή σελίδα πατώντας εδώ.

5. Για να συμπληρώσετε και να στείλετε ηλεκτρονικά το Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής σας στο 11ο Συνέδριο, πατήστε εδώ.

6. Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής του Εντύπου Δήλωσης Συμμετοχής στο 11ο Συνέδριο, μπορείτε να τυπώσετε το έντυπο, να το συμπληρώσετε πλήρως χειρόγραφα και να το στείλετε στο fax 210-6525.656. Για την εκτύπωση του εντύπου πατήστε εδώ.


Πηγές


http://www.mediforce.gr/

http://www.eemyy.gr/

http://www.mediforce.gr/gr/main_congresses.htm#1

13/8/09

Η GoPubMed.com της Transinsight κέρδισε το 2009 red dot


Η GoPubMed.com της Transinsight κέρδισε το 2009 red dot: the best of the best βραβείο υπεροχής στο σχεδιασμό επικοινωνίας (communication design).
Greek translation by Dimitra Alexopoulou

Δρέσδη, Γερμανία – 12 Αυγούστου 2009 – Η GoPubMed.com της Transinsight, μηχανή αναζήτησης στον τομέα των επιστημών ζωής, αναγνωρίστηκε με το 2009 red dot: the best of the best βραβείο υπεροχής στην κατηγορία του σχεδιασμού επικοινωνίας – γραφικής διεπαφής χρήστη και διαδραστικού εργαλείου (communication design – graphical user interfaces and interactive tool).

Συνολικά υπήρχαν 6.112 συμμετοχές απο 42 χώρες. Η κριτική επιτροπή επέλεξε 470 συμμετοχές για το βραβείο «red dot design». Μόνο 56 συμμετοχές επιλέχθηκαν σαν «the best of the best» και θα συμμετάσχουν στον τελικό για το βραβείο «grand prix». Η ομάδα της Transinsight είναι περήφανη που παρέλαβε αυτό το περίβλεπτο βραβείο και θα συμμετάσχει στον τελικό.

Οι επερχόμενες προκλήσεις στον τομέα του σημασιολογικού ιστού (semantic web) είναι κυρίως στο πεδίο αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Η προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και τεράστιας κλίμακας όγκων δεδομένων πέρα από την ήδη διαθέσιμη αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά έχει ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση δεδομένων, πληροφοριών και γνώσεων.

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του πρωτοποριακού προϊόντος GoPubMed.com είναι σύμφωνη με τη συνολική αρχή του: υπολογισμό βάσει γνώσης και εννοιών (knowledge- and meaning-based computing). Η χρήση ενός δικτύου γνώσεων που ξεπερνά τις 15 εκατομμύρια έννοιες και μισό δισεκατομμύριο κείμενα μοιάζει με το δίκτυο του ανθρώπινου εγκεφάλου και η διαχείριση ενός τόσο τεράστιου όγκου δεδομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για πρώτη φορά αυτό έγινε εφικτό με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη νέα μηχανή αναζήτησης. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι αυτή η καινοτομία στον επικοινωνιακό σχεδιασμό αναγνωρίστηκε από μια ομάδα διεθνώς διακεκριμένων κριτών.

«Για εμάς, το βραβείο αυτό αποτελεί αναγνώριση της σχεδιαστικής μας ικανότητας και ποιότητας καθώς και επιβεβαίωση της άρτιας απόδοσής μας στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής. Στον τομέα της εννοιολογικής αναζήτησης (semantic search), η αποδοχή των χρηστών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι κοινοί χρήστες δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση δισεκατομμυρίων δεδομένων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», είπε ο Dr. Michael R. Alvers, CEO της Transinsight. «Ολόκληρη η ομάδα – τεχνικοί και σχεδιαστές – απολαμβάνουν αυτή την ένδειξη εκτίμησης για τα 3 χρόνια σκληρής δουλειάς. Ευχαριστώ τα μέλη της ομάδος για αυτή την εξαιρετική επιτυχία», συνέχισε.

Η χρήση της GoPubMed.com είναι δωρεάν για μη εμπορική χρήση.


Πηγή

http://www.gopubmed.com/

11/8/09

Τα Νοσοκομεία στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Οι πληροφορίες σχετικά με τα νοσοκομεία στην Ευρώπη είναι περιορισμένες και διαχέονται σε διαφορετικές πηγές.

Η HOPE και η DEXIA αποφάσισαν να συνεργαστούν για την παραγωγή δύο εργαλείων. Ενός βιβλίου και μιας διαδικτυακής υπηρεσίας.

Η κατάσταση των νοσοκομείων, σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ παρουσιάζεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την ιστοσελίδα της HOPE.

Οι περισσότερες από τις πληροφορίες έχουν ενημερωθεί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από διάφορες πηγές.



Για κάθε κράτος μέλος, ο σύνδεσμος παρέχει ενδείξεις σχετικά με το εθνικό πλαίσιο (δημογραφικών και κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες, σύστημα υγείας ...) και λεπτομερείς πληροφορίες για τα νοσοκομεία, τη χρηματοδότηση, την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και το εργατικό δυναμικό.


9/8/09

Ερωτήσεις & απαντήσεις για το εμβόλιο της νέας γρίπης


Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται εν αναμονή των πανδημικών εμβολίων, τα πρώτα εγκεκριμένα εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των υπευθύνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η εφημερίδα «Το Βήμα» προσπαθεί να εισέλθει στον μυστηριώδη «κόσμο» των εμβολίων δίνοντας απαντήσεις τουλάχιστον σε κάποια βασικά ερωτήματα, όπως:

  1. Πότε θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο της νέας γρίπης;
  2. Πότε θα έλθει το εμβόλιο στη χώρα μας;
  3. Θα είναι ασφαλές το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει, δεδομένου ότι μόλις λίγες χιλιάδες άτομα θα έχουν εμβολιαστεί σε κλινικές μελέτες όταν θα αρχίσουν να δίνονται εγκρίσεις;
  4. Τι παρενέργειες μπορεί να έχει το εμβόλιο;
  5. Χρειάζεται η κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού με το πανδημικό εμβόλιο;
  6. Ποιες ομάδες του πληθυσμού έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς;
  7. Πότε θα υποχωρήσει η πανδημία;
  8. Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου;
  9. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τη νέα γρίπη;

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο: εδώ

6/8/09

Εγγράφως τη συγκατάθεσή του θα συμπληρώνει όποιος/α θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της «Νέας Γρίπης»


Όποιος/α πρόκειται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τη "Νέα Γρίπη" θα πρέπει να υπογράφει ένα "Δελτίο Έγγραφης Συγκατάθεσης" όπου θα δηλώνει ότι:

α) ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού,

β) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών,

γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)



Η ενημέρωση βέβαια προϋποθέτει οτι θα πρέπει να δίνουμε στον ενδιαφερόμενο κάθε πληροφορία που είναι διαθέσιμη. Θα πρέπει να ενημερωθεί με όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο, τις ενδείξεις, τις αλληλεπιδράσεις του, τις παρενέργειες, τη δοσολογία του, τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό και οτι άλλο μπορούμε να του δώσουμε ώστε να έχει πλήρη και σφαιρική ενημέρωση!

Για τους ενδιαφερόμενους να εμβολιασθούν θα υπάρχουν διαθέσιμα φυλλάδια για το κοινό σχετικά με:
  • Εμβόλιο για νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1): τι πρέπει να γνωρίζουμε
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό
  • Εμφάνιση και φροντίδα του σημείου εμβολιασμού
Είναι γνωστό σε όλους μας οτι αν θέλεις να εντυπωσιάσεις ένα ασθενή, τον βάζεις να διαβάσει το εσώκλειστο φυλλάδιο που συνοδεύει ένα οποιοδήποτε φάρμακο! Και μόνο τις παρενέργειες να διαβάσει, φτάνει για να ανοίξει διάπλατα το στόμα του!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει ξεσπάσει σάλος στο διαδίκτυο σχετικά με αυτή τη κατάσταση (βλέπετε τις πηγές). Με μια μόνο αναζήτηση στο Google θα δείτε ένα τεράστιο αριθμό παραπομπών για το θέμα.


Πηγές

http://taxalia.blogspot.com/2009/08/blog-post_8391.html

Υγεία » Ξαφνικά πρόβλημα με την υπεύθυνη δήλωση για τον εμβολιασμό ...

Εμβόλιο; Αναλαμβάνεις την ευθύνη | Επίκαιρο :: Το έξυπνο blog ...

Μόνο με υπεύθυνη δήλωση οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη ~ To ...

v4.ethnos.gr - Το σχέδιο μαζικού εμβολιασμού - ειδήσεις , κοινωνία

Πρωτοφανές! Υπεύθυνη δήλωση για το εμβόλιο κατά της «νέας γρίπης ...

Reporter.gr - Εμβόλιο μετά υπεύθυνης δήλωσης

ΠΡΕΖΑ TV ©: θα μας βάζουν να υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση για να ...

Εμβόλιο με υπεύθυνη δήλωση - NEWS 24|7

Chania Blogs » Άσπρη Τρύπα » θέλεις εμβόλιο κατά της γρίπης των ...

Εμβόλιο γρίπης. Θα αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη. Δεν υπάρχει ...

Εμβόλιο μετά υπεύθυνης δήλωσης - emvolio meta ipefthinis dilosis

Lamia Blogs » LamiaNews » Εμβόλιο; Αναλαμβάνεις την ευθύνη ...

Θα μας βάζουν να υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση για να κάνουμε το ...

http://vickytoxotis.blogspot.com/

Για διαβάστε τώρα και τις ...παρενέργειες των εμβολίων!

TA NEA On-line

TA NEA On-line

TA ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΟΥ