27/7/09

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις προσλήψεις των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ


Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και παράλληλα καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα, προϋποθέσεις κ.λπ. συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Επί του σχεδίου Π.Δ. το ΣτΕ εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 109/2009 γνωμοδότησή του με την οποία έκρινε ότι είναι συνταγματική η πρόβλεψη του σχεδίου Π.Δ. ότι οι προσλήψεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ μπορεί να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, όπως και των ιατρών του ΕΣΥ και είναι συνταγματική, υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τη νομιμότητα του διαγωνισμού.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε στη συνέχεια, ότι είναι παράνομη η διάταξη του σχεδίου Π.Δ. που δεν προβλέπει έλεγχο από το ΑΣΕΠ της προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων, ούτε των πράξεων που εκδίδονται από το Συμβούλιο Κρίσης και Επιλογής Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών επί των ασκουμένων ενστάσεων κατά των εισηγήσεων, καθώς και της πράξης του Συμβουλίου, με την οποία τελειούται η διαδικασία της επιλογής.


Πηγή

http://www.ana.gr

22/7/09

EuroPharm Φόρουμ, το Παρατηρητήριο της γνώσης και της αναζήτησης για τη Φαρμακευτική πρακτική


Ο σκοπός του φόρουμ EuroPharm είναι να συλλέγει και να παρουσιάζει πληροφορίες με σκοπό την ανάπτυξη της φαρμακευτικής πρακτικής.

Οι συντάκτες του ελπίζουν ότι οι γνώσεις του
φόρουμ EuroPharm και το περιεχόμενό του θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, και οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική χρήση και τις πρακτικές θα συμβάλουν στην πληροφόρηση σχετικά με το Παρατηρητήριο.

Η δομή του φόρουμ βασίζεται σε επιλογές και στοιχεία, όπου κάθε στοιχείο έχει δικό του σκοπό και δομή.Το Παρατηρητήριο EuroPharm Φόρουμ οργανώνεται ως ένα wiki.

Το Παρατηρητήριο ανήκει και διατηρείται από την EuroPharm Φόρουμ σε συνεργασία με το Κέντρο Συνεργασίας του ΠΟΥ.


Source Πηγή

http://europharm.pbworks.com/

16/7/09

1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής ΕΡSΑ «Summer University»


Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου στα Χανιά, οι εργασίες του 1ου Πανευρωπα'ι'κού Συνεδρίου Φοιτητών Φαρμακευτικής ΕPSA ''Summer University'', παρουσία 220 φοιτητών απο όλη την Ευρώπη.

Το συνέδριο διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρία Ελλήνων Φοιτητών Φαρμακευτικής, με την χορηγία της Νομαρχίας Χανίων και του ΕΟΤ.

Τα θέματα συζήτησης αφορούν την ηλιοπροστασία και τον καρκίνο του δέρματος.

Στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον χώρο του δημοτικού κινηματογράφου με παρουσία των φοιτητών φαρμακευτικής απο όλη την Ευρώπη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νομάρχης Χανίων, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων.


Πηγές

http://www.epsasu2009.com/

http://epsa-online.org/

http://chanianikos-themis.blogspot.com/2009/07/1_16.html

http://www.chania.gr/press-release/local-news/panevropaikosinedriofoititonfarmakeftiki.html

15/7/09

Η Ετήσια Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Αγορά Φαρμάκου στην Ελλάδα το 2009


Το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Υγείας του ΙΟΒΕ λειτουργεί από το 1999, διεξάγοντας ανεξάρτητη έρευνα στο χώρο της υγείας.

Στόχος του είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών και στατιστικών δεδομένων του υγειονομικού κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του φαρμάκου, ο οποίος ως υποκατηγορία του κλάδου υγείας, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Στη μελέτη για το 2009 περιγράφονται οι παράγοντες της εγχώριας ζήτησης, η διάρθρωση της προσφοράς του κλάδου και οι τάσεις του εξωτερικού εμπορίου. Επιπλέον, αναλύεται η χρηματοοικονομική εικόνα του κλάδου με βάση ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, ενώ παράλληλα μελετάται η δομή του ανταγωνισμού, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και το διεθνές περιβάλλον της φαρμακευτικής αγοράς.

Όλη η μελέτη είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.iobe.gr/media/farmaca/farmaco09.pdf


Πηγή

Η Ετήσια Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Αγορά Φαρμάκου στην Ελλάδα το 2009

6/7/09

Τον Οκτώβριο η διεξαγωγή των εκλογών της ΠΕΦΝΙ – ΕΝΩΣΗΣ


Οι εκλογές της Π.Ε.Φ.Ν.Ι – ΕΝΩΣΗΣ θα πραγματοποιηθούν 16/10/2009 ημέρα Παρασκευή από 9.00 – 18.00 στα γραφεία της Π.Ε.Φ.Ν.Ι., Μιχαλακοπούλου 99, Αθήνα.

Οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 16/9/2009 στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ με συστημένη επιστολή ή φαξ (Μιχαλακοπούλου 99, Αθήνα 11527, τηλ.-φαξ: 210-7753104), ή τηλεφωνικά στη Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. κ. Τσικαλάκη Ειρήνη στα τηλ. : 210-7249650 & 6932330407.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ (http://pefni.blogspot.com/2009/07/blog-post.html).


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

5/7/09

Διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ΑΤΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε 9.000 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών


ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ 9.000 ΤΙΤΛΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες τις διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.


Για να προσθέσετε την υπογραφή σας πατήστε εδώ.





























Πηγές


http://physlib1.physics.auth.gr/


http://zephyr.lib.uoc.gr/cgi-bin/zap/zap/start.zap?

http://www.heal-link.gr/journals/

http://artemis.cslab.ntua.gr/

http://www.unioncatalog.gr/ucportal/

2/7/09

Θύελλα αντιδράσεων για την «είσοδο» ιδιώτη φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο της Ρόδου


Το «Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου» είναι εδώ και 60 χρόνια το κύριο νοσοκομείο του νομού Δωδεκανήσου προσφέροντας υπηρεσίες υγείας.

Το σύνολο των κλινών που διαθέτει το Νοσοκομείο σήμερα, ανέρχεται στις 334 και το ανθρώπινο δυναμικό κατά υπηρεσία είναι:

1. Ιατρική Υπηρεσία: 285
2. Νοσηλευτική Υπηρεσία: 308
3. Διοικητική Υπηρεσία: 125
4. Τεχνική Υπηρεσία: 38

Τα τελευταία όμως χρόνια το νοσοκομείο είναι σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω των μεγάλων του προβλημάτων. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι και η λειτουργία του Νοσοκομειακού Φαρμακείου ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ!

Πρόσφατα δημιουργήθηκε σάλος με την "είσοδο" ιδιώτη φαρμακοποιού στο φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου!!!

Στην τοπική εφημερίδα "η Δημοκρατική Online" διαβάζουμε:

"Τη διενέργεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζητά με αναφορά που υπέβαλε χθες ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Προέδρου των Εργαζομένων κ. Λουκίας Κούρτη - Καλαμάτα και του Γενικού Γραμματέα κ. Παναγιώτη Γιαννικάκη αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι δύο θέσεις φαρμακοποιών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από το Υπουργείο Υγείας ενώ ταυτόχρονα ανατέθηκε παρατύπως η λειτουργία του φαρμακείου σε φαρμακοποιό που διατηρεί ιδιωτικό φαρμακείο στη Ρόδο.

Η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη φαρμακοποιό καταγγέλθηκε ως παράνομη ενώ σημειώθηκε και παρέμβαση από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νικόλαο Φουτούλη ο οποίος προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής πειθαρχικής έρευνας.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αθ. Κοσσιώρης διευκρίνισε χθες ότι η συνεργασία του νοσοκομείου με τον ιδιώτη φαρμακοποιό δεν θα συνεχισθεί επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπεγράφη σύμβαση για την πρόσληψη του. Υποστήριξε ότι ο φαρμακοποιός παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του προκειμένου να εξασφαλίσει την πρακτική της θυγατέρας του στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Εν πάση περιπτώσει πέραν την χθεσινής παρέμβασης του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για το ζήτημα της λειτουργίας του φαρμακείου υπήρξε και προηγούμενη όμοια καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την 27η Απριλίου 2009.

Όπως τονίζεται στην αναφορά στο νοσοκομείο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2007 υπηρετούσαν δύο φαρμακοποιοί (μία σε οργανική θέση και μία σε απόσπαση από τα Γιάννενα) οι οποίες παραιτήθηκαν προκειμένου να ιδιωτεύσουν.

Για οκτώ μήνες (Ιούνιος 2008- Φεβρουάριος 2009) το έργο ανέλαβαν δύο εποχιακοί φαρμακοποιοί (μέσω ΑΣΕΠ).

Από τον Φεβρουάριο 2009 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2009 ανατέθηκε σ' έναν συμβασιούχο φαρμακοποιό που είχε διαθέσει ο Δήμος Ρόδου.

Από 10/04/2009 δεν υπηρετεί πλέον κανένας φαρμακοποιός στο νοσοκομείο.

Στο φαρμακείο εργάζονται δύο βοηθοί φαρμακείου, ένας αποθηκάριος και ένας διοικητικός (μέσω STΑGE του ΟΑΕΔ).

Πέραν του νομικού προβλήματος (Π.Δ. 108/93 σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας νοσοκομειακού φαρμακείου), όσον αφορά δηλαδή την λειτουργία του φαρμακείου χωρίς φαρμακοποιό, υπάρχει και πραγματική ουσιαστική αδυναμία του υπόλοιπου προσωπικού του φαρμακείου και ειδικότερα των βοηθών φαρμακείου (που είναι και το πιο ειδικευμένο προσωπικό μετά τους φαρμακοποιούς (ορθά και νόμιμα) την όλη λειτουργία του φαρμακείου (εποπτεία - έλεγχος - προγραμματισμός - διαδικασίες κλπ) πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν εκκρεμότητες από την θητεία του συμβασιούχου, ενώ γενικά υπάρχουν επιφυλάξεις για όλο το διάστημα εργασίας των άπειρων συμβασιούχων."

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πηγαίνετε εδώ.


Η Εφημερίδα "ΠΡΟΟΔΟΣ" αναφέρει σε ανάλογο άρθρο της:

"Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΠΡΟΟΔΟΥ» σχετικά με την «είσοδο» ιδιώτη φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
...
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ρόδου Νίκος Φουτούλης ανέφερε ότι ο συνάδελφός του θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και υποστήριξε ότι όταν του τέθηκε υπόψη η πρόταση της Διοίκησης προς τον φαρμακοποιό, του συνέστησε να μην δεχθεί. «Θα μπορούσε κάποιος από τους δέκα φαρμακοποιούς που δεν διαθέτει άδεια φαρμακείου, να προσληφθεί με σύμβαση στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης.

Να δικαιολογήσει την κατάσταση επιχείρησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Αθανάσιος Κοσσιώρης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε σύμβαση, ούτε πρόσληψη ιδιώτη φαρμακοποιού. Ο ίδιος ο φαρμακοποιός ζήτησε αμισθί να προσφέρει υπηρεσίες, προκειμένου η κόρη του να πραγματοποιήσει την πρακτική της στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, χωρίς χρήματα».

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πηγαίνετε εδώ.

Μπορεί να μας φαίνονται απίστευτες αυτές οι καταστάσεις, αλλά, όπως λέει και ο λαός μας, στην Ελλάδα όλα γίνονται :(


Πηγές



http://www.rhodes-hospital.gr/


http://www.proodos.net/details.asp?ID=8186&catID=6

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=815&catID=18&pubID=1

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=4412883

http://www.proodos.net/details.asp?ID=8192&catID=6