2/7/09

Θύελλα αντιδράσεων για την «είσοδο» ιδιώτη φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο της Ρόδου


Το «Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου» είναι εδώ και 60 χρόνια το κύριο νοσοκομείο του νομού Δωδεκανήσου προσφέροντας υπηρεσίες υγείας.

Το σύνολο των κλινών που διαθέτει το Νοσοκομείο σήμερα, ανέρχεται στις 334 και το ανθρώπινο δυναμικό κατά υπηρεσία είναι:

1. Ιατρική Υπηρεσία: 285
2. Νοσηλευτική Υπηρεσία: 308
3. Διοικητική Υπηρεσία: 125
4. Τεχνική Υπηρεσία: 38

Τα τελευταία όμως χρόνια το νοσοκομείο είναι σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω των μεγάλων του προβλημάτων. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι και η λειτουργία του Νοσοκομειακού Φαρμακείου ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ!

Πρόσφατα δημιουργήθηκε σάλος με την "είσοδο" ιδιώτη φαρμακοποιού στο φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου!!!

Στην τοπική εφημερίδα "η Δημοκρατική Online" διαβάζουμε:

"Τη διενέργεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζητά με αναφορά που υπέβαλε χθες ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Προέδρου των Εργαζομένων κ. Λουκίας Κούρτη - Καλαμάτα και του Γενικού Γραμματέα κ. Παναγιώτη Γιαννικάκη αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι δύο θέσεις φαρμακοποιών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από το Υπουργείο Υγείας ενώ ταυτόχρονα ανατέθηκε παρατύπως η λειτουργία του φαρμακείου σε φαρμακοποιό που διατηρεί ιδιωτικό φαρμακείο στη Ρόδο.

Η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη φαρμακοποιό καταγγέλθηκε ως παράνομη ενώ σημειώθηκε και παρέμβαση από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νικόλαο Φουτούλη ο οποίος προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής πειθαρχικής έρευνας.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αθ. Κοσσιώρης διευκρίνισε χθες ότι η συνεργασία του νοσοκομείου με τον ιδιώτη φαρμακοποιό δεν θα συνεχισθεί επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπεγράφη σύμβαση για την πρόσληψη του. Υποστήριξε ότι ο φαρμακοποιός παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του προκειμένου να εξασφαλίσει την πρακτική της θυγατέρας του στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Εν πάση περιπτώσει πέραν την χθεσινής παρέμβασης του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για το ζήτημα της λειτουργίας του φαρμακείου υπήρξε και προηγούμενη όμοια καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την 27η Απριλίου 2009.

Όπως τονίζεται στην αναφορά στο νοσοκομείο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2007 υπηρετούσαν δύο φαρμακοποιοί (μία σε οργανική θέση και μία σε απόσπαση από τα Γιάννενα) οι οποίες παραιτήθηκαν προκειμένου να ιδιωτεύσουν.

Για οκτώ μήνες (Ιούνιος 2008- Φεβρουάριος 2009) το έργο ανέλαβαν δύο εποχιακοί φαρμακοποιοί (μέσω ΑΣΕΠ).

Από τον Φεβρουάριο 2009 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2009 ανατέθηκε σ' έναν συμβασιούχο φαρμακοποιό που είχε διαθέσει ο Δήμος Ρόδου.

Από 10/04/2009 δεν υπηρετεί πλέον κανένας φαρμακοποιός στο νοσοκομείο.

Στο φαρμακείο εργάζονται δύο βοηθοί φαρμακείου, ένας αποθηκάριος και ένας διοικητικός (μέσω STΑGE του ΟΑΕΔ).

Πέραν του νομικού προβλήματος (Π.Δ. 108/93 σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας νοσοκομειακού φαρμακείου), όσον αφορά δηλαδή την λειτουργία του φαρμακείου χωρίς φαρμακοποιό, υπάρχει και πραγματική ουσιαστική αδυναμία του υπόλοιπου προσωπικού του φαρμακείου και ειδικότερα των βοηθών φαρμακείου (που είναι και το πιο ειδικευμένο προσωπικό μετά τους φαρμακοποιούς (ορθά και νόμιμα) την όλη λειτουργία του φαρμακείου (εποπτεία - έλεγχος - προγραμματισμός - διαδικασίες κλπ) πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν εκκρεμότητες από την θητεία του συμβασιούχου, ενώ γενικά υπάρχουν επιφυλάξεις για όλο το διάστημα εργασίας των άπειρων συμβασιούχων."

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πηγαίνετε εδώ.


Η Εφημερίδα "ΠΡΟΟΔΟΣ" αναφέρει σε ανάλογο άρθρο της:

"Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΠΡΟΟΔΟΥ» σχετικά με την «είσοδο» ιδιώτη φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
...
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ρόδου Νίκος Φουτούλης ανέφερε ότι ο συνάδελφός του θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και υποστήριξε ότι όταν του τέθηκε υπόψη η πρόταση της Διοίκησης προς τον φαρμακοποιό, του συνέστησε να μην δεχθεί. «Θα μπορούσε κάποιος από τους δέκα φαρμακοποιούς που δεν διαθέτει άδεια φαρμακείου, να προσληφθεί με σύμβαση στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης.

Να δικαιολογήσει την κατάσταση επιχείρησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Αθανάσιος Κοσσιώρης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε σύμβαση, ούτε πρόσληψη ιδιώτη φαρμακοποιού. Ο ίδιος ο φαρμακοποιός ζήτησε αμισθί να προσφέρει υπηρεσίες, προκειμένου η κόρη του να πραγματοποιήσει την πρακτική της στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, χωρίς χρήματα».

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πηγαίνετε εδώ.

Μπορεί να μας φαίνονται απίστευτες αυτές οι καταστάσεις, αλλά, όπως λέει και ο λαός μας, στην Ελλάδα όλα γίνονται :(


Πηγές



http://www.rhodes-hospital.gr/


http://www.proodos.net/details.asp?ID=8186&catID=6

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=815&catID=18&pubID=1

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=4412883

http://www.proodos.net/details.asp?ID=8192&catID=6