26/5/09

Κοινή Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Φαρμάκων (CEDD)


Η Κοινή Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Φαρμάκων Common European Drug Database (CEDD) είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Ταμείου Ασφάλισης Υγείας και Διοίκησης της Ουγγαρίας με σκοπό να γίνουν εύκολα προσβάσιμες για σύγκριση οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται για το κοινό της Ευρώπης.

Η ιστοσελίδα αποτελεί μια πιλοτική μορφή με τη συμβολή των:
  • Υπουργείο Υγείας Ιρλανδίας,
  • Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Φινλανδίας,
  • Ινστιτούτο Υγειονομικής Ασφάλισης Σλοβενίας,
  • Υπουργείο Υγείας Σλοβακίας,
  • Τμήμα Φαρμακευτικής του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας,
  • Υπουργείο Υγείας Πολωνίας,
  • Οργανισμός Φαρμάκων Νορβηγίας,
  • Ένωση Ιδρυμάτων Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αυστρίας και
  • Ινστιτούτο για τον Έλεγχο των Φαρμάκων της Τσεχικής Δημοκρατίας

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας ελπίζουν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Βάση Δεδομένων περιέχει πλήρεις και επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις τιμές των φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ανταγωνιστική, κοινή ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά, γεγονός που σημαίνει όφελος για τους ευρωπαίους πολίτες και ενθάρρυνση για ευρωπαϊκή καινοτομία.


Στην παρούσα έκδοση του δικτυακού τόπου μπορείτε να αναζητήσετε και να συγκρίνετε τις τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με τις ονομασίες ή τους ATC κωδικούς, της Αυστρίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Σλοβακίας.


Πηγή

http://cedd.oep.hu/drugs.tib?s=drug-art&f=ceddart1&id=l8xakdcq3osro9bz&portallang=en

23/5/09

Χρυσό μετάλλιο στον Tony West από την Ένωση Φαρμακοποιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου


Ο Tony West είναι Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός και Διευθυντής του τμήματος Κλινικής Φαρμακευτικής και Διοίκησης στο Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, στο Λονδίνο.

Στον Tony West απενεμήθη το Χρυσό Μετάλιο για το 2009 της Ένωσης Φαρμακοποιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου
(Guild of Healthcare Pharmacists (GHP) για τη συμβολή του στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική σε Εθνικό επίπεδο.

Ο Tony West είναι ο προηγούμενος Πρόεδρος του GHP και τώρα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών - European Association of Hospital Pharmacists (EAHP) και είναι υπεύθυνος για τα Επαγγελματικά Θέματα.

Τα συγχαρητήρια μας αγαπητέ συνάδελφε και καλή επιτυχία στο έργο σου στην EAHP.


Source

http://ehpb.blogspot.com/#8966942262261436616

Pharmacy Europe

Σε ψυχιατρείο των Σκοπίων για τις θέσεις του ο μπλόγκερ Βάσκο Γκριγκόριεβιτς


Την έντονη αντίδραση της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο εγκλεισμός σε ψυχιατρείο πριν λίγο καιρό από τις αρχές της ΠΓΔΜ του διανοούμενου, ιστορικού, ακτιβιστή και μπλόγκερ Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς ή Βασίλ Γκριγκόροφ.

Ο τελευταίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στη γειτονική χώρα λόγω των θέσεων που διατυπώνει και αναμεταδίδει μέσω του Ιντερνετ, μιλώντας για ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, προτρέποντας τους κατοίκους της ΠΓΔΜ να σεβαστούν την ιστορική αλήθεια καθώς και τη δική τους σλαβική πολιτισμική ταυτότητα.

Ετσι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε έγκλειστος στην κρατική ψυχιατρική κλινική των Σκοπίων.

Η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., με ψήφισμά της, καταδικάζει την αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική, όπως αναφέρει, χρήση της ψυχιατρικής και τη χρησιμοποίησή της καταχρηστικά για τον έλεγχο των αντιφρονούντων, όπως έγινε με τον Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς.

Οπως αναφέρεται, αυτός εξαφανίστηκε από το σπίτι του και τους οικείους του, για να βρεθεί, ύστερα από μία εβδομάδα, έγκλειστος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Μπάρντατσι, έξω από τα Σκόπια.

«Δυστυχώς, η κρατική αυθαιρεσία των Σκοπίων βρήκε συνεργάτες μεταξύ των ψυχιάτρων της ΠΓΔΜ» τονίζεται.

Η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την καταχρηστική χρήση της ψυχιατρικής για πολιτικούς λόγους και καταδικάζει τη συνεργασία «ιατρών» ή «ψυχιάτρων» σε τέτοιου είδους απάνθρωπες πρακτικές.

Επίσης καλεί τους συναδέλφους της ΠΓΔΜ να μη συνεργαστούν σε τέτοιες εγκληματικές χρήσεις της ψυχιατρικής και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να σεβαστεί τα δικαιώματα του Βασίλ Γκριγκόροφ.

Τέλος καλεί τις κυβερνήσεις και ιδιαιτέρως αυτές των χωρών της Ε.Ε. να δείξουν αποτελεσματικά το ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια και την υγεία του Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς.

Εν τω μεταξύ 220 ακαδημαϊκοί από ολόκληρο τον κόσμο, με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ζητούν να παρέμβει προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να καταλάβει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια εθνική ταυτότητα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας.


Πηγές

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=3804834


http://greece-salonika.blogspot.com/2009/02/blog-post_2604.html

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού


Αν θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε οδηγίες για την παροχή πρώτων βοηθειών, τότε η ιστοσελίδα υγείας του in.gr πρέπει να έχει μια σύνδεση στην επιφάνεια εργασίας σας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να έχετε πληροφορίες για παροχή πρώτων βοηθειών στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αν χρειαστεί να δώσετε πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα ζώα ή πουλιά τότε χρήσιμη μπορεί να σας φανεί η ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής εταιρίας: http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/dt/dt_6_9.htm

Επικοινωνήστε με τα γραφεία του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Πουλιών και Ζώων στο τηλέφωνο:

Τηλ. Αίγινα: 22970 31338,
Τηλ. Θεσσαλονίκη: 2310 724969


Πηγές

http://health.in.gr/first_aid/Article.asp?Bookmark=first_Aid

http://www.ekpazp.gr/multi158/index.php


21/5/09

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδίδει ψήφισμα για την ασφάλεια των ασθενών από τις λοιμώξεις


"Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν τα μέσα που θα επιτρέψουν να μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των προσώπων που πλήττονται ετησίως στην ΕΕ από ανεπιθύμητα συμβάματα", αναφέρει έκθεση διαβούλευσης που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ΕΕ 8% έως 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομεία παρουσιάζουν κάποιο ανεπιθύμητο σύμβαμα κατά τη λήψη υγειονομικής περίθαλψης, ήτοι μεταξύ 6,7 και 15 εκατ. νοσηλευόμενοι ασθενείς και άνω των 37 εκατ. ασθενείς που στράφηκαν στην πρωτογενή υγειονομική περίθαλψη.

Επιπλέον, οι λοιμώξεις που συνδέονται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης (IAS) προσβάλλουν κατά μέσον όρο έναν ασθενή στους είκοσι, ήτοι 4,1 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, περίπου 37.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στις συνέπειες μια τέτοιας λοίμωξης.

Για να επιτευχθεί η μείωση κατά 20% του αριθμού των λοιμώξεων που συνδέονται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να:

  • να ορίσουν τοπικούς και εθνικούς στόχους για την αξιοποίηση επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι ειδικεύονται στον έλεγχο λοιμώξεων·
  • να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς εκτίμησης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών διαγνωστικών ελέγχων ασθενών, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι όροι που απαιτούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης·
  • και να ενισχύσουν την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων σε επίπεδο ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και να εξασφαλίσουν το πλέον υψηλό επίπεδο καθαριότητας, υγιεινής και, όταν χρειάζεται, αποστείρωσης:

i) του υλικού που συνδέεται με την υποδοχή και την παραμονή των ασθενών·
ii) του ιατρικού και παραϊατρικού υλικού, των ηλεκτρο-ιατρικών συσκευών στην υπηρεσία των ασθενών, και της διαδικασίας διανομής των φαρμάκων·
iii) των υγειονομικών δομών που προορίζονται για την παροχή περίθαλψης στους ασθενείς.

Εισηγήτρια: Amalia Sartori (ΕΛΚ-ΕΔ, IT)
Έγγραφο: A6-0239/2009


Πηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

19/5/09

Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν είναι αντίθετο στην αποκλειστική ιδιοκτησία Φαρμακείων από Φαρμακοποιούς


Δημοσιεύτηκε στις 19-5-2009 η σημαντική απόφαση του Ευρωπαΐκού Δικαστηρίου που αφορά τις υποθέσεις C-531/06 και C-171/07 (Γερμανίας και Ιταλίας), σύμφωνα με την οποία, το κοινοτικό δίκαιο δεν είναι αντίθετο στην αποκλειστική ιδιοκτησία φαρμακείων από φαρμακοποιούς.

Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν αποκλείει ρύθμιση κατά την οποία μόνο Φαρμακοποιοί επιτρέπεται να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται Φαρμακείο.

Μια τέτοια ρύθμιση που περιλαμβάνουν η γερμανική και η ιταλική νομοθεσία δικαιολογείται από τον σκοπό της εγγυήσεως του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα.

Μπορείτε να διαβάσετε τα πλήρη κείμενα τόσο της απόφασης όσο και των προσφυγών στις διευθύνσεις:


Πηγή

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

9/5/09

11o Συνέδριο Προχωρημένης Φαρμακοχημείας


11o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ


“Approaches to Rational Drug Design”

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 23 – Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Αξιότιμε κύριε Συνάδελφε,

Η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου Συνεδρίου Προχωρημένης Φαρμακοχημείας και εγώ προσωπικά έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε να παρακολουθήσετε το συνέδριό μας, το οποίο οργανώνει ο Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα των: European Federation for Pharmaceutical Sciences και European Federation for Medicinal Chemistry.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη. Ώρα έναρξης: Σάββατο, 9:15, Κυριακή, 9:30 π.μ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν με διαλέξεις και συζητήσεις διαπρεπείς συνάδελφοι με παγκόσμια αναγνώριση από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Με τιμή,

Για την Οργανωτική Επιτροπή,

Π.Ν. Κουρουνάκης,
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.








Πηγή

http://www.fskilkis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=1

5/5/09

Η Φαρμακευτική στον 21ο αιώνα: 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο


Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 14ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνέδριου το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής από 9 έως 11 Μαΐου 2009 με θέμα: «Η Φαρμακευτική στον 21ο αιώνα»

Παρακαλούμε σημειώστε το πρόγραμμα της Δευτέρας 11 Μαΐου το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια ειδικά για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς που διοργανώνονται από την ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία και την ΠΕΦΝΙ-Ένωση.

Πηγή

http://pepharm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Σάββατο 9 Μαΐου 2009 – Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας

08:00-10:00 Προσέλευση-Εγγραφές

10:00-12:30 Τελετή έναρξης

Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων και του Προέδρου της ΠΕΦ Δρ. Αντ. Αυγερινού

Βράβευση φοιτητών

Ομιλία - κήρυξη έναρξης εργασιών του Συνεδρίου από την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Ανδρούλα Βασιλείου

12:30-13:30 Ομιλία από τον ακαδημαϊκό κ. Χ. Ζερεφό που συμμετείχε στη Διακυβερνητική

Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2007, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και «πράσινη» Φαρμακεία»

13:30-14:00 Δεξίωση εναρκτήριας τελετής


14:00-15:30 Στρογγυλό τραπέζι «Έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ηθικοί και δεοντολογικοί κανόνες»

Διοργάνωση: Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ)

15:30 Διάλειμμα


15:30-17:00 Ανηρτημένες ανακοινώσεις (posters)


17:00-18:30 Στρογγυλό Τραπέζι: «Φάρμακα Κοινωνικών Δραστηριοτήτων (Life style drugs)»

Συντονίστρια: Ιουλία Τσέτη MSc, φαρμακοποιός, Γενική Διευθύντρια UNI-PHARMA S.A.

Εισηγητές:

Χαρά Σπηλιοπούλου, αν. καθηγήτρια Εργ. Τοξικολογίας, Παν/μίου Αθηνών

Κώστας Μαραβέλιας, αν. καθηγητής Εργ. Τοξικολογίας, Παν/μίου Αθηνών

Γιώργος Αλεβιζόπουλος, αν. καθηγητής Εργ. Τοξικολογίας, Παν/μίου Αθηνών


18:30-20:30 Στρογγυλό τραπέζι: «Οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι επιπτώσεις τους στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα»

Συντονιστής: Μανώλης Αγγελάκας, φαρμακοποιός, Ευρωβουλευτής ΝΔ

Συμμετέχοντες: Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Διοικητής ΙΚΑ

Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΚΚΕ

Βασίλειος Νειάδας, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ

Ιουλία Τσέτη, Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας-ΠΕΦ


Σάββατο 9 Μαΐου 2009 – Αίθουσα MC3

17:00-20:30 Παρουσίαση ανακοινώσεων (orals)


Κυριακή 10 Μαΐου 2009 – Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας

11:00-12:00 Ομιλία από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Δημήτριο Νανόπουλο με θέμα:

«Το μεγάλο πείραμα του CERN: ένα γιγάντιο βήμα στην ανθρώπινη γνώση»


12:00-13:30 Στρογγυλό τραπέζι: «Βλαστοκύτταρα: ελπίδα ζωής»

«Μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων στη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα: Η ελληνική πραγματικότητα»

Ομιλήτρια: Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

«Η χρήση των βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια»

Ομιλητής: Αθάνασιος Μαγγίνας, επιμελητής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Ωνασείου

«Βασικές αρχές της αναγεννητικής ιατρικής και προϊόντα προηγμένης Θεραπευτικής»

Ομιλητής: Αστέριος Τσιφτσόγλου, καθηγητής Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Νευροπροστασία και ανοσοτροποίηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού»

Ομιλητής: Δημήτρης Καρούσης, διευθυντής Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Hadassah-Israel


13:30-15:30 Στρογγυλό τραπέζι: «Ανάγκες και προβληματισμοί από την καθημερινή πρακτική στο φαρμακείο – Φαρμακευτικό Πακέτο Ε. Ε.»

Συντονιστής: Δημήτριος Καραγεωργίου, φαρμακοποιός, M.Sc., γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Διά βίου εκπαίδευση ή συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη;»

Ομιλητής: Κώστας Μπαϊρακτάρης, φαρμακοποιός, M.Sc.

«Συμμόρφωση ασθενούς – ορθή και ασφαλής πληροφόρηση για τα φάρμακα»

Ομιλητής: Νίκος Μήτσιος, φαρμακοποιός, M.Sc.

«Οι τεχνολογίες αυθεντικότητας των φαρμάκων»

Ομιλήτρια: Τερέζα Χαραμή, φαρμακοποιός, M.Sc.

Διοργάνωση: Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)

15:30-16:00 Διάλειμμα

16:00-18:00 Ανηρτημένες ανακοινώσεις (posters)


Κυριακή 10 Μαΐου 2009 – MC2

13:00-16:00 Παρουσίαση ανακοινώσεων (orals)


Κυριακή 10 Μαΐου 2009 – MC3

11:00-13:00 Στρογγυλό τραπέζι: «H φαρμακευτική βιομηχανία στη νέα δεκαετία:

Μεγέθη, Τάσεις και Προοπτικές»

Ομιλητές: Αντώνης Ευαγγελίδης, New Business Development & Training Manager, VIANEX/MSD, Πρόεδρος ΔΣ ΕΕΦΑΜ

Γιώργος Καλαφατάκης, Σύμβουλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μέλος ΔΣ ΕΕΦΑΜ

Γιώργος Αλεβιζόπουλος, Franchise Director Johnson & Johnson Hellas, μέλος ΔΣ ΕΕΦΑΜ

13:00-13:30 Ομιλία από τον καθηγητή Φαρμακευτικής κ. Νικόλαο Χούλη με θέμα:

«Η φαρμακοβιομηχανία το 2020»


Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 - Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας

10:00-11:00 Ανηρτημένες Ανακοινώσεις (Posters)


10:00-12:00 Στρογγυλό Τραπέζι: «ΕΟΦ: 25 χρόνια φροντίδα για την υγεία.

Σύγχρονες εξελίξεις προοπτικές ανάπτυξης»

Συντονίστρια: Δήμητρα Παταργιά - Αγγέλου, φαρμακοποιός, Α’ αντιπρόεδρος ΕΟΦ

Διοργάνωση: Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)


12:00-12:30 Χαιρετισμός από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο


12:30-14:30 Στρογγυλό τραπέζι: «Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα»

Συμμετέχουν:

Παναγιώτης Μαχαίρας, πρόεδρος τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Αστέριος Τσιφτσόγλου, πρόεδρος τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Παύλος Κορδοπάτης, πρόεδρος τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών


17:00-18:30 Στρογγυλό τραπέζι: «Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα καλλυντικών προϊόντων»

Συντονιστής: Γεώργιος Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής, πρόεδρος του Συνεδρίου

«Αξιολόγηση ασφάλειας καλλυντικών προϊόντων»

Ομιλητής: Δημήτρης Μελισσός, χημικός, M.Sc., QACS ltd

« Έλεγχοι ασφάλειας καλλυντικών προϊόντων»

Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Κατσαρού-Κάτσαρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας, ΕΚΠΑ

« Έλεγχοι αποτελεσματικότητας – Υποστήριξη ισχυρισμών»

Ομιλήτρια: Σοφία Χατζηαντωνίου, φαρμακοποιός, PhD, ειδική επιστήμων Τμήματος Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ

Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας (ΕΕΚ)

18:30-19:00 Κλείσιμο εργασιών συνεδρίου – συμπεράσματα


Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 - Αίθουσα MC3

Ημερίδα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής της ΠΕΦΝΙ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΘΕΜΑ: «Θεραπευτικές και φαρμακευτικές εξελίξεις»


09:30-12:20 1η Ενότητα

Προεδρείο: δρ Όλγα Οικονόμου - Ηλέκτρα Θυμιανού - Τασία Αποστολοπούλου

09:30-09:50 Μέτρηση και αξιολόγηση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία & συσχέτισή της με τη μικροβιακή αντοχή

Ομιλητής: Α. Μαρκογιαννάκης, νοσοκομειακός φαρμακοποιός, λέκτορας Φαρμακολογίας Νοσηλευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ

09:50-10:10 Νέες Θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές νοσοκομειακές δαπάνες

Ομιλητής: Βασίλης Μπαρδής, M.Sc., γενικός επιχειρησιακός/διοικ. διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

10:10-10:30 Μη επεμβατικές μέθοδοι στην πλαστική χειρουργική

Ομιλητής: Σωτήρης Κουτσόγιωργας, πλαστικός χειρουργός-Υγεία

10:30-10:50 Υγεία των εργαζομένων στα ελληνικά νοσοκομεία και ο ρόλος της πρόληψης και της προαγωγής υγείας

Ομιλητής: Γιάννης Τούντας, καθηγητής Ιατρικής


10:50-12:20 Στρογγυλό τραπέζι της ΠΕΦΝΙ-ΕΝΩΣΗ με

θέμα: «Σύγχρονες ευρωπαϊκές προοπτικές στην άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής»

Συντονιστής: καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας, πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών


«Επιτροπές φαρμάκων στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία»

Ομιλήτρια: Δέσποινα Μακριδάκη, PharmD, κλινικός φαρμακοποιός, M.Sc., δ/ντρια φαρμακοποιός ΕΣΥ Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

«Λευκή Βίβλος- Ευρωπαϊκή Συνεργασία στη διαχείριση δεδομένων στα νοσοκομειακά φαρμακεία»

Ομιλητής: Λεωνίδας Τζίμης, R Pharm, PhD, διευθυντής φαρμακοποιός ΕΣΥ, Γ.Ν. «ΧΑΝΙΩΝ»

«Κεντρικές μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων κατά τα πρότυπα QuaPOS 3»

Ομιλήτρια: Ζωή Δέδε, PharmD, διευθύντρια φαρμακοποιός ΕΣΥ, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ»


12:20-12:30 Διάλειμμα


12:30-14:30 2η Ενότητα

Συμπόσιο με θέμα: «Η ανάγκη δημιουργίας Εθνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για την προφύλαξη απο τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Προεδρείο: Δημήτριος Κισκίνης, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ, διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Αστέριος Κατσαμούρης, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Π.Π.Γ.Ν. Ηρακλείου

Ήβη Γκιόκα, διευθύντρια φαρμακοποιός, μέλος Δ. Σ. ΠΕΦΝ.Ι.

«Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος»

Ομιλητής: Αστέριος Κατσαμούρης

«Μέσα προφύλαξης από τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο»

Ομιλητής: Σταύρος Κάκκος, επ. καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών Π.Π.Ν. Ρίου

«Προοπτικές στην αντιθρομβωτική αγωγή»

Ομιλητής: Νίκος Τσοπάνογλου, επ. καθηγητής Φαρμακολογίς Πανεπιστημίου Πατρών

«Η ανάγκη δημιουργίας Εθνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για την προφύλαξη από τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο»

Ομιλητής: Δημήτριος Κισκίνης

«Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών»

Ομιλήτρια: Isabelle Debrix, Pharmacien Praticien Hospitalier, Pharmacie Central

et Commite du Medicament, Centre Hospital Universaire Tenon, Paris

«Συμπεράσματα και προοπτικές στην εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών»

Ομιλητής: Γρηγόριος Γεροτζιαφάς, αν. καθηγητής Αιματολογίας-Αιμόστασης,

Secteur d’ Hemostase, Service d’ Hematologie Biologique, Centre Hospital Universaire Tenon, Paris, ER2UPMC, Faculte de Medecine, Universite Pierre et Marie Curie (Paris VI)

«Σχολιασμός: θεσμική ένταξη στη δομή και λειτουργία του νοσοκομείου»

Ομιλητές:

Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, διοικητής Γ. Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών

Δημήτριος Γάκης, διοικητής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


17:00-18:30 Στρογγυλό Τραπέζι: «Απολύμανση νερού, οικιακών και επαγγελματικών χώρων»

Συντονιστής: καθηγητής Π. Βλάχος, καθηγητής Ιατρικής, τ. δ/ντης Κέντρου Δηλητηριάσεων, πρόεδρος 6ου Ε.Σ.Ε. Βιοκτόνων ΕΟΦ

Ομιλητές:

«Απολυμαντικά χώρων επεξεργασίας τροφίμων και ανθρώπινης υγιεινής»

Διονύσιος Κονταρίνης, χημικός, M.Sc., I&L Business Development Manager, JohnsonDiversey Ελλάς.

«Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Διαχείριση και εφαρμογή»

Λουκάς Φωτέλλης, τεχνολόγος μηχανικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Dalcochem

«Βιοκτόνα στο οικιακό περιβάλλον»

Αναστάσιος Κριεμπάρδης, βιοχημικός, PhD, επιστημονικός διευθυντής ReckittBenckiser

«Μύθοι και αλήθειες για το υποχλωριώδες νάτριο»

Γεράσιμος Βλασσόπουλος, χημικός μηχανικός ΕΜΠ, διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Προϊόντων Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας, ΕΛΑΙΣ Unilever Hellas

Χορηγός: Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Απορρυπαντικών και Σαπώνων

(Σ.Ε.Β.Α.Σ.)


Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 - Αίθουσα MC2

12:00-14:00 Δορυφορικό Συμπόσιο: «Η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων υγείας στη χρηματοδότηση και χρήση νέων καινοτόμων θεραπειών στο σύγχρονο φαρμακείο. Συνδυασμός κλινικής αποτελεσματικότητας με οικονομικό όφελος.»

Χορηγός: NOVARTIS

Πανελλήνιο πρόγραμμα συνεδρίου

14 Φαρμακευτικό Συνέδριο o