3/6/09

Βραβεία στους εφευρέτες του Glivec και του Coartem


Τo EKT είναι εθνική υποδομή που συγκεντρώνει, τεκμηριώνει και διαθέτει περιεχόμενο σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας, και παρεμβαίνει σε θέματα περιεχομένου της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η Υγεία και το Περιβάλλον ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι στα βραβεία για τον Ευρωπαίο Εφευρέτη της Χρονιάς (European Inventor of the Year) 2009 που απένειμε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας) σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πράγα.

Ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία το Glivec, το ανθελονοσιακό φάρμακο Coartem που έχει σώσει χιλιάδες ζωές μέχρι σήμερα, οι έρευνες που επέτρεψαν την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και ένα άκρως αποδοτικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης είναι οι τέσσερις εφευρέσεις που απέσπασαν τη διάκριση στις ισάριθμες κατηγορίες του θεσμού "Ευρωπαίος Εφευρέτης της Χρονιάς" που φέτος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ευρεσιτεχνίας PATINNOVA 2009 στην Πράγα.

Στην κατηγορία της Βιομηχανίας (Industry) διακρίθηκαν οι Brian Druker και Jurg Zimmermann για το φάρμακο Glivec κατά της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας. Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου που πλήττει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, ενώ η θεραπευτική αγωγή της ήταν, μέχρι τώρα, άκρως επώδυνη και περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Χάρη στο φάρμακο των Zimmermann-Druker και της ομάδας του, το οποίο έχει να επιδείξει πρωτοφανή ποσοστά ανάρρωσης ασθενών (98%), η μάχη με τη μάστιγα του καρκίνου μοιάζει για πρώτη φορά να μπορεί να κερδηθεί στο άμεσο μέλλον.

Στην κατηγορία των Μη-Ευρωπαίων Εφευρετών (Non-European Inventors) το βραβείο δόθηκε στον Κινέζο Zhou Yiqing για το ανθελονοσιακό φάρμακο Coartem που διατίθεται από το 2001 από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis. Η ελονοσία είναι η πιο ολέθρια παρασιτική λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 30 δευτερόλεπτα - στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδί κάτω τον 5 ετών σε κάποια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπου κυρίως ενδημεί. Αναζητώντας μια φθηνή θεραπεία, ο καθηγητής Zhou Yiqing και η ομάδα του Μικροβιολογικού και Επιδημιολογικού Ινστιτούτου του Πεκίνου ανέτρεξαν σε αρχαία κινέζικα φάρμακα και ανακάλυψαν τις ανθελονοσιακές ιδιότητες ενός φυτικού συστατικού, της αρτεμισινίνης, στην οποία βάσισαν το νέο φάρμακο. Το Coartem, φθηνό στην παραγωγή και άκρως αποτελεσματικό, είναι σήμερα το κύριο φάρμακο αντιμετώπισης της ελονοσίας και έχει σώσει περίπου 550.000 ζωές.

Τα βραβεία για τον Ευρωπαίο Εφευρέτη της Χρονιάς θεσπίστηκαν το 2006 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) και τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βραβεύοντας κάθε χρόνο σημαντικές εφευρέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έχουν σαν στόχο να αποδώσουν στους εφευρέτες την αναγνώριση που αξίζουν και να δημιουργήσουν στο χώρο ευγενή άμιλλα.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, δείτε τη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/content/display?ses_mode=rnd&ses_lang=el&prnbr=76754


Πηγή

www.ekt.gr

http://www.ekt.gr/content/display?ses_mode=rnd&ses_lang=el&prnbr=76754