30/6/08

3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας


Η Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Πανελλήνιου Forum Ογκολογίας μας ενημέρωσε οτι από 4-6 Ιουλίου 2008 διοργανώνεται στα Χανιά - Κρήτης το Forum της Ογκολογίας με θέμα "Δημιουργικός Διάλογος με την Ελλάδα της Διασποράς".

Ο Δ/ντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Δρ Γιάννης Βαρθαλίτης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρει:

"Στο 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας προσκαλέσαμε διακεκριμένους Έλληνες, επιστήμονες της διασποράς, με αξιόλογο κλινικό-ερευνητικό έργο, στο ευρύτερο πεδίο της Ογκολογίας, μαζί με γιατρούς με διεθνή αναγνώριση ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πιστεύομε ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με το 1ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας (2O02) αρχίζει να παγιώνεται στα επιστημονικό δρώμενα της ογκολογικής κοινότητας της χώρας μας. Το 1ο και 2ο Forum κατάφεραν να συγκεντρώσουν στα Χανιά γιατρούς που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και επιστήμονες που ασκούν διοίκηση στην Υγεία, μαζί με κυβερνητικούς παράγοντες και επιτελικά στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι σε συνδυασμό με αναγνωρισμένους δημοσιογράφους, έδωσαν επιπλέον της ιατρικής, μια κριτική κοινωνική-οικονομική διάσταση στο σύνθετο πρόβλημα του καρκίνου, όπως αυτό εξελίσσεται στις αρχές του 21ου αιώνα. Φέτος, θέλησή μας είναι να δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος να παρουσιαστεί η συλλογική προσπάθεια που επιτελείται παγκόσμια στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δίνοντας το βήμα στους Έλληνες της διασποράς. Παράλληλα θέλουμε να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος της γνώσης στους νέους γιατρούς και να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές-ερευνητικές επαφές με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού. Μέσα στο χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου ευελπιστούμε να συνδυάσουμε τον εποικοδομητικό δημιουργικό διάλογο και το φιλικό περιβάλλον, μαζί με την επιθυμία μας να προσαρμοσθούμε στις ιλιγγιώδεις εξελίξεις του γνωστικού αντικειμένου της ογκολογίας."

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραμματεία: Ε.Τ.S. Events & Travel Solutions, τηλ. 210-9880032, φαξ. 210-9881303
emai: ets@otenet.gr ets@events.gr
website: http://www.events.gr

13/6/08

Η 38η Γενική Σύνοδος της ΕΑΗΡ, European Association of Hospital Pharmacists


Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών - European Association of Hospital Pharmacists- στην Κοπεγχάγη, 06-08 Ιουνίου 2008. Στη Γενική Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι 25 χωρών μελών της ΕΑΗΡ.

Στην ΕΑΗΡ μπορούν να γίνουν μέλη όλες οι Οργανώσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών των οποίων οι χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπροσωπεί περισσότερους από 22000 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέλη είναι 47 χώρες.

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, που αναφέρεται στα παρακάτω θέματα:


* Εισαγωγικά

* Το πρόβλημα της Γερμανίας

* Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής – EurAHP

* FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

* Το περιοδικό EJHP

* Το Συνέδριο του Μάαστριχτ

* Η νέα ιστοσελίδα της ΕΑΗΡ και η ΙΗΕ Εurope

* Οι προτάσεις της ΠΕΦΝΙ

* Ειδικότητα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής – PHARMINE

* EuPasNet

* Η υπόθεση “ΕΕ κατά της Ισπανίας για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων”

* Επίσκεψη στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο του Κεντρικού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης

* Η Γενική Σύνοδος για το 2009 και το 2010

11/6/08

Η Ισπανία έχασε τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα προσόντα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδυναμία της να εφαρμόσει την οδηγία 89/48 σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση του επαγγέλματος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού (ΔΕΚ, υπόθεση C 39 / 07).

Η Οδηγία 89/48 έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης για ένα μεγάλο αριθμό των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

Η Ισπανία αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή αυτή την οδηγία με τη βοήθεια ενός διατάγματος που εφαρμόζεται σε όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα που απαριθμούνται σ'αυτό. Ωστόσο, το επάγγελμα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, παρόλο που ρυθμίζεται στην Ισπανία, δεν συμπεριλαμβάνεται στο διάταγμα.

Η Ισπανία υποστήριξε ότι εφόσον η εξειδίκευση αυτή δεν αποτελεί μέρος της εν λόγω οδηγίας, είναι έξω από το πεδίο εφαρμογής της, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε το αντίθετο, δηλώνοντας ότι, εξειδικευμένα προσόντα για το φαρμακείο, όπως εκείνων που σχετίζονται με των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, καλύπτονται από τις οδηγίες για το γενικό σύστημα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως η οδηγία 89/48.

Πιστοποιημένοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δυσκολίες για την απόκτηση του δικαιώματος να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ισπανία και, κατά συνέπεια, στερούνται των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και ελεύθερης εγκατάστασης που χορηγείται από τη Συνθήκη και τους κανόνες του Δικαστήριου.

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες κείμενο της δικαστικής απόφασης: http://www.eahp.eu/upload/EU_monitor/EU_Monitor_May08_EAHP.pdf


Πηγή

EAHP EU Monitor