9/7/08

Τα προβλήματα του Φαρμακευτικού τμήματος του Νοσοκομείου Δράμας συζητήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ A’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΔ’
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ
...
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ii) σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νοσοκομείο Δράμας κ.λπ., σελ.
...
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Γ. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ Ε
...

Αθήνα, σήμερα στις 26 Ιουνίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
...
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της τρίτης και τελευταίας επίκαιρης ερώτησης με αριθμό 1115/23-6-2008 της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Δράμας κ.λπ.

Η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου αναφέρει αναλυτικότερα στην επίκαιρη ερώτησή της:

«Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται για τις αιτίες που οδήγησαν εδώ και τρεις μέρες στη μη λειτουργία του φαρμακείου στο Νοσοκομείο Δράμας.
Σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων οι δύο φαρμακοποιοί του νοσοκομείου δεν βρίσκονται στη θέση τους.
Η μία φαρμακοποιός αποχώρησε ξαφνικά και αυθαίρετα σύμφωνα με το έγγραφο της διοικήτριας νοσοκομείου λόγω παράτυπης απόσπασής της.
Η παράτυπη απόσπαση έγινε με την κάλυψη του διοικητή της Δ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο δεύτερος φαρμακοποιός λόγω παραίτησης επειδή δεν του δόθηκε πρωτόκολλο παραλαβής των φαρμάκων της αποθήκης.
Αυτονόητο λοιπόν, είναι να παρουσιάζονται προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των κλινικών και των εξωτερικών ασθενών με φάρμακα και συνεπώς να διαταράσσεται η ομαλή θεραπευτική αγωγή τους .
Επιπρόσθετα καθημερινές βλάβες, λόγω παλαιότητας, παρουσιάζονται στα μηχανήματα της μονάδας του τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου που εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς της περιοχής.
Οι βλάβες αντιμετωπίζονται για την ώρα με τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού, αλλά η πέρα πάσης λογικής καθυστέρηση της ανανέωσης του εξοπλισμού της μονάδας, αναμένεται στο άμεσο μέλλον να έχει συνέπειες στην επαρκή λειτουργία της και τραγικές συνέπειες για τους νεφροπαθείς.

Επειδή θα τεθούν σε κίνδυνο ζωές ασθενών αν συνεχιστεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας:

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι μέρα θα πάρει ώστε,
Να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παρατυπίες στην απόσπαση του φαρμακοποιού.
Να λειτουργήσει άμεσα το φαρμακείο του νοσοκομείου
Να ανανεωθεί άμεσα ο εξοπλισμός της μονάδας τεχνητού νεφρού»>

Στην ερώτηση της κ. Αμμανατίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο κ. Παπαγεωργίου.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη για την απουσία, αλλά θεώρησα ότι θα συζητιόταν και η επόμενη επίκαιρη ερώτηση.
Κυρία συνάδελφε, το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως θα ξέρετε, είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο νομαρχιακό νοσοκομείο και είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο απόδοσης, τόσο από πλευράς παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, όσο κι από την πλευρά της στελέχωσής του. Έχει σχεδόν καλυμμένες όλες τις θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού κι αυτό συμβαίνει σε λίγα νοσοκομεία της χώρας. Ακόμη θα έλεγα, ότι το ιατρικό προσωπικό και με αυτές τις θέσεις που βρίσκονται στην τελική φάση της διαδικασίας της κρίσης, καλύπτει σχεδόν το 95%. Προσφέρει έτσι υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου στην ευρύτερη περιοχή και συνεχώς βελτιώνεται.
Υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο της Δράμας δύο φαρμακοποιοί και υπηρετούν και τρεις βοηθοί φαρμακείου. Ένα άλλο νοσοκομείο της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας, το Νοσοκομείο Παπανικολάου με επτακόσια κρεβάτια, είχε ένα φαρμακοποιό.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όχι έναν, αλλά οκτώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στη φάση αυτή.
Η αντιμετώπιση, λοιπόν, των αναγκών επέβαλε κι αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, να αποσπάται για περίοδο συγκεκριμένη, όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών -και με τη θέλησή τους τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες τις φορές- προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να ενισχύσει και να καλύψει τις ανάγκες.
Έτσι και συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο Νοσοκομείο της Δράμας υπηρετούσε ένας ακόμη φαρμακοποιός ο οποίος μετά τη μετακίνηση του άλλου φαρμακοποιού, υπέβαλε παραίτηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή και ταυτόχρονα κατέθεσε και αίτηση αναρρωτικής άδειας δέκα, δεκαπέντε ημερών, η οποία λήγει. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται, διότι πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Όταν δεν υπάρχει φαρμακοποιός την ευθύνη την έχει επιστημονικό προσωπικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Δράμας, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και δεν παρατηρείται καμμία δυσλειτουργία.
Ακόμη να σας πληροφορήσω ότι είναι στην τελική φάση την επομένη εβδομάδα να αναλάβει υπηρεσία ο τρίτος φαρμακοποιός, ο οποίος έχει προσληφθεί μέσα από τις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π..
Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η φασαρία για ένα νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά; Δεν έχει ενοχλήσει η μετακίνηση κανέναν. Αν υπάρχουν ορισμένες διοικητικές παρατυπίες, αυτές ερευνώνται. Και προς την κατεύθυνση που υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα.
Όσον αφορά τη μονάδα του τεχνητού νεφρού και σε όσα τοποθετίσθε, για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε.
Η συνάδελφος κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στις 4.3.2008 εδώ, με το συνάδελφό μου τον κ. Θανάση Λεβέντη, ρωτήσαμε το Υπουργείο γιατί υπολειτουργεί το Νοσοκομείο της Δράμας λόγω έλλειψης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προηγουμένως, στην τοποθέτησή σας, είπατε ότι δεν έχει πρόβλημα. Απαντήσατε στο συνάδελφό μου και σε μένα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας σύμφωνα με τον οργανισμό του 2004 έχει ενενήντα εννιά οργανικές θέσεις, από τις οποίες, κενές είναι οι σαράντα τέσσερις. Απ’ αυτές οι δεκαπέντε είναι σε εξέλιξη στα Συμβούλια Κρίσης, αριθμός πρωτοκόλλου 31270/4.4.2008.
Όσον αφορά το νευρολόγο λέτε ότι συνταξιοδοτήθηκε το 2003.
Για τη θέση που προκηρύχθηκε η κρίση βρίσκεται στην τελική της φάση. Έχουμε 2008, δηλαδή πέντε χρόνια μετά. Έτσι λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μιλάμε τώρα για τη Δράμα και η κατάσταση είναι Δράμα!
Όσον αφορά τώρα το φαρμακείο, όντως το Νοσοκομείο Δράμας είχε δύο φαρμακοποιούς. Η πρώτη φαρμακοποιός μετακινήθηκε. Η απόφαση μετακίνησης της Τρίτης και Τέταρτης Υ.Π.Ε. είναι στις 14/5/2008. Στις 16/6/2008, δηλαδή ένα μήνα ακριβώς μετά, μετακινήθηκε η φαρμακοποιός από το Νοσοκομείο της Δράμας στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπάρξει πρωτόκολλο παραλαβής της αποθήκης των φαρμάκων και αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που ο δεύτερος φαρμακοποιός που μπήκε με το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. πριν από πέντε μήνες στο Νοσοκομείο της Δράμας, υπέβαλε την παραίτησή του.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η θέση αυτή για να ξαναπροκηρυχθεί και να μετακινηθεί εκεί φαρμακοποιός, μπορεί να πάρει δύο, μέχρι και τρία χρόνια.
Δεν γνωρίζω, απ’ ό,τι μου έχει αναφερθεί, ότι υπάρχει και τρίτος φαρμακοποιός. Εδώ και δέκα μέρες, πάντως, το φαρμακείο του Νοσοκομείου της Δράμας δεν λειτουργεί. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους από τις κλινικές με το στοκ φαρμακείο που είχαν, να λειτουργήσουν. Και αν μη τι άλλο, μιλάμε για το Νοσοκομείο της Δράμας, που μόνοι σας λέτε ότι εξυπηρετεί πολλές φορές και κάποιες γύρω περιοχές.
Θέλω να πω, ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας που ανήκει στην Τέταρτη Υ.Π.Ε., ο Διοικητής επικαλείται υπηρεσιακούς λόγους, μάλλον αυτούς που εσείς αναφέρατε για τη μετακίνηση, αλλά δεν αναφέρετε ότι η μετακίνηση αυτή θα είναι μόνο για τρεις μήνες.
Σαφέστατα το θέμα χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης, όταν λέμε ότι μένει χωρίς φαρμακοποιό ένα ολόκληρο νοσοκομείο.
Όσον αφορά το τεχνητό νεφρό…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τελειώνετε, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, ήταν δύο τα θέματα και ο κύριος Υπουργός είπε ότι θα τοποθετηθώ για το τεχνητό νεφρό και θα μιλήσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εγώ σας συγχωρώ, ο Κανονισμός όμως δεν μπορεί να σας συγχωρέσει. Τι να κάνουμε!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά ήταν δύο τα σκέλη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε σύντομα, σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όσον αφορά το τεχνητό νεφρό είναι πεπαλαιωμένα όλα τα μηχανήματα του τεχνητού νεφρού και συνεχώς πηγαίνουν για συντήρηση. Το να πηγαίνει μία εταιρεία συγκεκριμένη για συντήρηση συνεχώς, μας κοστίζει πολύ περισσότερο και, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουμε μπει στη διαδικασία ανανέωσης, αντικατάστασης της παλαιάς τεχνολογίας των μηχανημάτων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
Είναι πολύ καλό να αγοράζει το Νοσοκομείο της Δράμας τρακτέρ χορτοκοπτικό για να κόβει τα χόρτα, αλλά θα θέλαμε πρώτα από όλα να δει τους νεφροπαθείς και τη ζωή τους. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απ’ όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που ξέρουμε ότι είναι και ελλιπές.
Θα ξεκινήσετε τη διαδικασία αντικατάστασης;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Διπλάσιο χρόνο πήρατε. Να μην έχετε παράπονο!
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία συνάδελφε, ό,τι απάντησα τότε στην γραπτή σας ερώτηση, ισχύει, αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα.
Πέρα από αυτό, να σας δώσω και κάποια πρόσθετα στοιχεία. Ολοκληρώθηκαν σχεδόν οι κρίσεις των γιατρών. Έχουμε είκοσι δύο κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο ενενήντα εννέα, έχουμε ακόμα εξήντα εννέα ειδικευόμενους γιατρούς, έτσι ώστε σας λέω και πάλι να μην παρατηρείτε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εσείς όταν το επισκεφθήκατε, διαπιστώσατε μη καλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Δράμας; ΄
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό έχει διακόσια εβδομήντα οκτώ οργανικές θέσεις και αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες και οι διακόσια εβδομήντα οκτώ. Υπολείπονταν δώδεκα κενές οργανικές θέσεις, όπου με μετατάξεις που ολοκληρώνονται συμπληρώνονται.
Όσον αφορά τα κρεβάτια της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού είναι δεκαέξι, υπηρετούν τρεις γιατροί και δεκατέσσερις με δεκαπέντε νοσηλευτές εξυπηρετούν περίπου ενενήντα ασθενείς σε τρεις βάρδιες. Δεν παρατηρείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα μηχανήματα είναι παλιά, διότι η Μονάδα λειτουργεί από το 1995. Έχουμε μπει στη διαδικασία αντικατάστασης των μηχανημάτων. Στο ένα-δύο με λειτουργικό συγχρονισμό του τρίτου έχει μπει η αντικατάσταση των οκτώ μηχανημάτων και με πρόσθετη επιχορήγηση από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης ο διαγωνισμός για τα τέσσερα ακόμα κρεβάτια της Μονάδας.
Επομένως, γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει και μέσα στο συγκεκριμένο και οριζόμενο χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την αντικατάστασή τους.
Η εταιρεία έχει την υποχρέωση να συντηρεί τα μηχανήματα αυτά και το κάνει χωρίς να μας δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Θα ήθελα, επίσης, να σας πληροφορήσω για κάτι, το οποίο δεν ξέρετε. Δεν χρειάζεται πρωτόκολλο παραλαβής στην τρίμηνη απόσπαση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών…

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Δεν αναφέρεται η τριμηνη απόσπαση, μετάθεση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …όπως δεν χρειάζεται και στην περίπτωση αναρρωτικής άδειας. Προβλέπεται η αντικατάσταση του φαρμακοποιού από επιστήμονα του Νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αναπληρωτής της Ιατρικής Υπηρεσίας, όπου παρέχει τις υπηρεσίες και λειτουργεί άψογα, όχι με αυτό τον τρόπο που λέτε εσείς.
Να σας ενημερώνουν σωστά, διότι σας εκθέτουν όταν σας δίνουν αυτά τα στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και υπάρχει η απόφαση μετακίνησης του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Διότι ο νόμος δεν το προβλέπει και δεν του δίνει τη δυνατότητα περισσότερο από τρεις μήνες –στο συγκεκριμένο χρόνο- να μετακινήσει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Έτσι έχουν τα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, αναλαμβάνει ο νέος φαρμακοποιός. Ούτε αυτό σας το είπαν και κακώς.
Δεν είχατε, λοιπόν, καλή ενημέρωση από την επίσκεψή σας εκεί.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία συνάδελφε, τα υπόλοιπα μπορείτε να τα κουβεντιάσετε κατ’ ιδίαν με τον κύριο Υπουργό. Δεν τελειώνει στο Κοινοβούλιο η όποια συζήτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.Πηγές


http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end.080626.txt

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=5230


http://www.dramahospital.gr/index2.html