26/10/04

Προσεγγίζοντας το γρίφο της ψύχωσης

Ομιλία με θέμα «Προσεγγίζοντας το γρίφο της ψύχωσης» θα δοθεί από την Δρ. Σοφία Φράγκου, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στον Τομέα Ψυχιατρικής & Επιστημών Συμπεριφοράς, Ιατρικής Σχολής παν/μίου Κρήτης, Reader in Psychiatry, Sub-Dean and Head of Section of Neurobiology of Psychosis, Division of Psychological Medicine, Institute of Psychiatry U.K.
Θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου)(όροφος –1, έναντι κυλικείου) την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 13:30-15:30 και είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία κα Φασουλάκη στο 2810-392402 ή 2810-394617 secrpse@med.uoc.gr

Ομάδα εργασίας για την παρουσία της E.A.H.P. στο Internet

Συστάθηκε ομάδα εργασίας για να ασχοληθεί με την παρουσία της Ε.Α.Η.Ρ. (European Association of Hospital Pharmacists) στο Internet. Τα μέλη είναι οι:
*Rob Moss, από την Ολλανδία
*Λεωνίδας Τζίμης, από την Ελλάδα
*Nino Cozzolino, από την Ιταλία
Η ομάδα αυτή θα συμπληρωθεί με 3- 4 άτομα από τις χώρες της Ευρώπης που είναι μέλη της Ε.Α.Η.Ρ. και έχουν ειδικό ενδιαφέρον και γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες.

25/10/04

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής

Νεώτερες πληροφορίες λένε οτι το Συνέδριο που θα γίνει στην Κρήτη θα είναι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.
Σημειώστε στα ημερολόγιά σας την ημερομηνία: 11-15 Μαϊου 2005, Ξενοδοχείο Candia Maris, Ηράκλειο - Κρήτης.
Ετοιμάζεται και καλλιτεχνικό πρόγραμμα έκπληξη με γνωστό τραγουδιστή :)

18/10/04

Τι γίνεται στη Σλοβακία;

Συζητούσα με τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών της Σλοβακίας, Dr Jurai Sycora, και μου είπε ότι στη Σλοβακία γίνεται μια άνευ προηγουμένου ιδιωτικοποίηση στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα, όλα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ιδιωτικά, και σε όσα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά όλου του νοσοκομείου, πωλούνται σε ιδιώτες τμήματα του νοσοκομείου. Έτσι υπάρχουν νοσοκομεία με ιδιωτικό το Μικροβιολογικό εργαστήριο, το Φαρμακείο, το Ακτινολογικό τμήμα, τις Προμήθειες κλπ. Σε ορισμένα δε νοσοκομεία υπάρχει το παράδοξο (;) να υπάρχει Ιδιωτικό Φαρμακείο δίπλα ακριβώς στο Κρατικό Νοσοκομειακό Φαρμακείο μέσα στο ίδιο το Νοσοκομείο. Οι περισσότεροι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί –ιδίως οι νεώτεροι στην ηλικία-, παραιτούνται από το νοσοκομείο και περνάνε στον Ιδιωτικό τομέα, στις Φαρμακευτικές εταιρίες ή στις Ασφαλιστικές εταιρίες, που δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα σαν μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν πλέον Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, αλλά συμβόλαια απευθείας κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη. Αυτά !!!

Επιτέλους! Barcodes και στα φάρμακα

Από την 1η Ιανουαρίου 2005 θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση barcode στα κουτιά των φαρμάκων. Η υπουργική απόφαση έχει ήδη ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους και οι βιομηχανίες ειναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν. Ετσι ετοιμαστείτε για αλλαγές στη διακίνηση των φαρμάκων και στα νοσοκομεία. Θα χρειαστούμε βέβαια ανανέωση του μηχανογραφικού εξοπλισμού (scanner barcode κλπ, αλλαγές στη διαρύθμιση των χώρων του τμήματος κα). Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: θα προχωρήσουν τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες στη παραγωγή και ατομικών νοσοκομειακών δόσεων στα φάρμακα ή θα μας στέλνουν πάλι συσκευασίες όπως και στα Ιδιωτικά Φαρμακεία;

17/10/04

Να στείλουμε τις εργασίες μας :)

Η τελευταία ημερομηνία για να στείλουμε τις εργασίες μας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής που θα γίνει στη Λισσαβώνα 16-18 Μαρτίου 2005, είναι η 31 Οκτωβρίου 2004.

Για πληροφορίες: http://www.eahponline.com

EAHP Lisbon 2005 congress
10TH CONGRESS OF THE EUROPEAN ASSOCIATION OF HOSPITAL PHARMACISTS
Wednesday 16 March: 14h00 - Friday 18 March: 13h00
CONGRESS VENUE
Lisbon Congress Centre, Praça das Indústrias, Lisbon, Portugal
Congress & Exhibition organisers

EAHP Congress Secretariat
Medicultura France SARL
Le Travez, BP 28
81260 Brassac
France
Tel.: +33 563 744 300
Fax: +33 563 744 304
Email: info@medicultura.com

Συνέδριο την άνοιξη του 2005 στο Ηράκλειο;

Ετοιμάζεται το πρόγραμμα για το Συνέδριο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής του 2005. Θα γίνει πιθανότατα στο Ηράκλειο Κρήτης και ελπίζω να έχει την επιτυχία που είχε και το προηγούμενο Συνέδριο που είχαμε κάνει στο Creta Mares (αν θυμάμαι καλά). Ολες πάντως οι ενδείξεις δείχνουν οτι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Μόλις έχω νεώτερα θα σας ενημερώσω!

Είμαστε δυό, είμαστε τρεις ...

Στο Φαρμακευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας εδώ και χρόνια και ασχολείται ο κάθε εργαζόμενος με δεκάδες διαφορετικά θέματα ταυτόχρονα.
Στο Νοσοκομείο μας, μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο στο Νομό, που έχει 460 κρεβάτια και εφημερεύει κάθε ημέρα υπηρετούμε 2 δύο Φαρμακοποιοί και εργαζόμαστε κάτω από φοβερή πίεση. Συνολικά οι οργανικές θέσεις των Φαρμακοποιών είναι 5 πέντε.
Οι οργανικές θέσεις των αδειούχων Βοηθών Φαρμακείου είναι 13 δεκατρείς. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο υπηρετούν 7 επτά Βοηθοί Φαρμακείου αλλά στη πραγματικότητα είναι 6 έξι. Αυτό διότι μια Βοηθός Φαρμακείου έχει “τοποθετηθεί” σε ένα Κέντρο Υγείας πέραν της δεκαετίας δεσμεύοντας τη θέση του Βοηθού Φαρμακείου στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου. Κάθε ένας από τους 6 υπηρετούντες Βοηθούς Φαρμακείου και οι 2 δύο Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν αναλάβει πολλά καθήκοντα που σε ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να εκτελούνται από το διπλάσιο αριθμό προσωπικού.
Υπηρετούν επίσης στο τμήμα υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων, 1 μία Διοικητική Υπάλληλος και μία Βοηθός Μαγείρου (με μεγάλη όμως εμπειρία στο υγειονομικό υλικό λόγω μακρόχρονης εργασίας της στο τμήμα), ένας Τραυματιοφορέας που εκτελεί χρέη αποθηκάριου στην Κεντρική Αποθήκη του τμήματος, ένας Εργάτης Γενικών Καθηκόντων (με μεγάλη εμπειρία και πολύτιμη προσφορά) και 2 δύο Διοικητικοί Υπάλληλοι με σύμβαση 18 μηνών (ΟΑΕΔ) που η σύμβασή τους θα λήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι φανερό οτι συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η εκτέλεση των εργασιών κάτω από την πίεση των άμεσων αναγκών, δημιουργία λαθών στον χειρισμό των παραστατικών, ο οποιοσδήποτε μακροχρόνιος σχεδιασμός και προγραμματισμός των εργασιών να ανήκει στον χώρο της φαντασίας και να είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και η εκπαίδευση – μετεκπαίδευση να είναι αδύνατη λόγω φόρτου εργασίας.
Ας ελπίζουμε οτι κάποτε θα αλλάξουν αυτές οι συνθήκες και θα δούμε και εμείς να γίνονται προσλήψεις στα τμήματά μας ώστε να εφαρμόσουμε όλα αυτά που γίνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΑΗΡ [European Association of Hospital Pharmacists]

Μετά από τη Γενική Σύνοδο των εκπροσώπων στην European Association of Hospital Pharmacists που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, 10-12 Ιουνίου 2004, έχουμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:
Εκ μέρους της Ελλάδος συμμετείχαν οι συνάδελφοι Δέσποινα Μακριδάκη και Λεωνίδας Τζίμης, οι οποίοι έχουν οριστεί από το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ Ένωσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει να αναλάβουμε για την Ελλάδα την διοργάνωση της Συνόδου της ΕΑΗΡ του 2003 που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο 6-9 Ιουνίου 2003 με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής που θα διενεργηθεί στην Αθήνα το 2007.

Στη σύνοδο συμμετείχαν 45 εκπρόσωποι από 21 χώρες της Ευρώπης. Σημαντική δραστηριότητα ήταν οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής με όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Προετοιμάζεται η νέα πανευρωπαϊκή μελέτη για την κατάσταση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής στην Ευρώπη το 2005 (η προηγούμενη είχε γίνει το 2000). Σύντομα θα σας αποσταλούν ερωτηματολόγια.
Έχουν αρχίσει επαφές με τις νέες χώρες που εισήλθαν με τη τελευταία διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μεταξύ αυτών και με την Κύπρο).
Έγινε πρόταση από την Ελλάδα να μπει η νομοθεσία στην ιστοσελίδα της ΕΑΗΡ (http://www.eahponline.com) και έγινε ομόφωνα δεκτή.

ΕSAC είναι η European Survillance of Antimicrobial Consuption. Παρουσιάστηκε η μελέτη του 2002 (υπήρχε και σαν πόστερ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής της Σεβίλλης, Μάρτιος 2003). Υπάρχει μια εφαρμογή λογισμικού στην ιστοσελίδα της ESAC (http://www.escmid.org) με τίτλο « calculator » με την οποία μπορεί ένας φαρμακοποιός εύκολα να κάνει πίνακες σχετικά με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο του. Η μελέτη μπορεί να γίνει με DDD -Defined Daily Dose / Ημερήσια Καθοριζόμενη Δόση- ή PDD -Prescribed Daily Dose / Συνταγογραφούμενη Ημερήσια Δόση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον στην Ευρώπη η τάση είναι από τη μελέτη κατανάλωση αντιβιοτικών ανά χώρα να περάσουμε στην μελέτη ανά νοσοκομείο. Οι πίνακες με τα DDD και τα ATC των φαρμάκων υπάρχουν στις ιστοσελίδες http://www.who.org και http://who.cc.no/atc/ddd
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ανέφερε ότι η κατάσταση στην Γερμανία σχετικά με την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική είναι πολύ άσχημη και αν συνεχιστεί αυτό θα επηρεάσει και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μειώνονται συνεχώς τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία λόγω συγχωνεύσεων και υπάρχουν ήδη σήμερα 1608 Νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ Φαρμακείο. Τα νοσοκομεία αυτά εξυπηρετούνται με Ιδιωτικά Φαρμακεία με τα οποία συνάπτουν συμβάσεις. Τα Ιδιωτικά Φαρμακεία εξασκούν μεγάλες πιέσεις στα Νοσοκομεία για να κάνουν συμβόλαια συνεργασίας με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων προτάσσουν το οικονομικό συμφέρον σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών και τα Ιδιωτικά Φαρμακεία δίνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ηδη έχουν γίνει συμβόλαια για 20.000 νοσοκομειακά κρεβάτια. Στη συζήτηση που ακολούθησε, από την Σλοβακία αναφέρθηκε ότι ήδη εκεί άρχισε το ίδιο που συμβαίνει και στη Γερμανία αλλά σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Στα νοσοκομεία της Σλοβακίας υπάρχουν μέσα στο νοσοκομείο Ιδιωτικά φαρμακεία που εξυπηρετούν και ιδιώτες και την φαρμακοθεραπεία των ασθενών που νοσηλεύονται. Στην Ολλανδία σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχει φαρμακείο τα φάρμακα τα προμηθεύονται και τα διαχειρίζονται οι Διαχειρίσεις Υλικών. Στη Γερμανία διακινούνται συσκευασίες των φαρμάκων και όχι unit-doses. Σε αυτό το σημείο ο Ολλανδός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν έχουμε εφαρμόσει στα φαρμακεία των νοσοκομείων μας σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και διακίνησης φαρμάκων. Στη Γερμανία αυτό που τους λένε καθημερινά είναι « Αγοράστε φάρμακα όσο πιο φτηνά γίνεται ». Ο Ελβετός εκπρόσωπος πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, να συντάξει το Προεδρείο « minimum standards » καλής λειτουργίας για τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής έγινε στη Σεβίλλη και το παρακολούθησαν 1736 σύνεδροι από 42 χώρες. Υπήρχαν 135 πόστερς και το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν 313.188 €
Τα επόμενα συνέδρια έχουν προγραμματιστεί για: 2005 Λισσαβόνα, 2006 Γενεύη, 2007 Αθήνα.

Ο P.J. De Krook είναι Senior Policymaker, Ministry of Health Welfare and Sport, Netherlands. Έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα σχετικά με την υγεία. Δύο σημαντικά σημεία της ομιλίας του αναφερόταν στις οδηγίες Directive 85/432/EEC, 16 Sep /85, Directive 85/433/EEC, 16 Sep /85, Directive 85/434/EEC, 16 Sep /85 και επίσης στις: « Report and recommendation on the specialization of hospital pharmacists » adopted by Advisory Committee, 26 Sep 1990. « Report and recommendation on specialist training in clinical chemistry/clinical biology for pharmacists » adopted by Advisory Committee, 23 Apr 1997. Όλη η νομοθεσία είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και στην Ελληνική γλώσσα) http://europa.eu.int/index_el.htm
Δημιουργήθηκαν 4 ομάδες εργασίας προκείμενου να καταγραφούν οι απόψεις σχετικά με την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Από όλες τις ομάδες βγήκε σαν συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για Οδηγία (Directive) και να μην είναι στην ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να εφαρμόζει ή όχι τις συστάσεις σχετικά με την αναγνώριση της ειδικότητας.
Αφιέρωμα για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στο περιοδικό EJHP -Eurοpean Journal of Hospital Pharmacy- στο τεύχος Ιουλίου 2005. Το κείμενο θα ετοιμαστεί από τους συναδέλφους που έχουν οριστεί από την ΠΕΦΝΙ σαν εκπρόσωποι στην συντακτική ομάδα του περιοδικού (Δ. Μακριδάκη, Α. Τσιατά).
Ο Α. Vulto παρουσίασε την κυκλοφορία του περιοδικού, τόνισε ότι το 2004 είναι αφιερωμένο για τα 10 χρόνια έκδοσης, ζήτησε την υποστήριξη των συναδέλφων για δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων. Το περιοδικό θα εκδίδεται σε δύο μορφές, μία με επιστημονική ύλη και μία με επαγγελματικά θέματα. Το επιστημονικό τεύχος θα εκδίδεται μόνο στην Αγγλική και το επαγγελματικό σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).
Στη (προσωρινή) σελίδα της ΠΕΦΝΙ στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές πληροφορίες, Νομοθεσία και νέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://homepages.pathfinder.gr/pefni/
Στη σελίδα της ΕΑΗΡ στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές πληροφορίες και forum: http://www.eahponline.com
ESAC European Surveillance of Antimicrobial Consumption: http://www.escmid.org
Για το πρόγραμμα επεξεργασίας calculator ABC Calc 2.0_b : http://www.escmid.org/sites/index_f.asp?par=2.5.2&Ref=347&StudyGroupNr=1
DDD και ATC στις ιστοσελίδες : http://www.who.org http://who.cc.no/atc/ddd http://who.cc.no/atcddd/
Η ιστοσελίδα της ΗΟΡΕ: http://www.hope.be
Ευρωπαϊκή Ένωση, νομοθεσία, ευρετήριο κλπ (και στην Ελληνική γλώσσα): http://europa.eu.int/index_el.htm

Η αναφορά αυτή καθώς και όλες οι προηγούμενες αναφορές είναι όλες κατατεθειμένες στο ΔΣ της ΠΕΦΝΙ Ένωσης, φυλάσσονται στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ και είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου.

Οι συνδέσεις μου!

Αυτές είναι οι συνδέσεις που μπορείτε να επισκέπτεστε!

Η σελίδα μου :)
http://homepages.pathfinder.gr/tzileon/

Το Νοσοκομείο Χανίων
http://www.chaniahospital.gr

Το Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων
http://www.chaniahospital.gr/HospitalPharmacy/index.htm

ΠΕΦΝΙ (προσωρινή διεύθυνση)
http://homepages.pathfinder.gr/pefni/

EAHP (European Association of Hospital Pharmacists)
http://www.eahponline.com

ESCP (European Society of Clinical Pharmacy)
http://www.escp.nl

Για περισσότερες σημαντικές διευθύνσεις (ενημέρωση για συνέδρια κλπ)
http://www.chaniahospital.gr/HospitalPharmacy/favorite.htm

3/10/04

Καλή αρχή!

Αυτός ο τόπος θα προσπαθήσει να είναι ένα βήμα διαλόγου για τους ΄Ελληνες Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς. Θα προσπαθήσουμε να το συντηρούμε συχνά και να είναι ενημερωμένο, με τη δική σας βοήθεια.

This is the 1st post!

This is the 1st post!