4/8/06

Οι Γάλλοι πρώτοι στην κατανάλωση φαρμάκων


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των πέντε κύριων φαρμακευτικών αγορών της ΕΕ, οι Γάλλοι ξοδεύουν τα περισσότερα φάρμακα ανά κάτοικο, αξίας 284 euro ετησίως και ακολουθούνται από τους Γερμανούς (244 euro) και τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς (περίπου 200 euro έκαστος). Οι Γάλλοι καταναλώνουν επίσης τα περισσότερα φάρμακα σε ποσότητες.

Οι πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκαν σε όλες χώρες και στο σύνολο, στις πέντε χώρες που μετρήθηκαν, αξίας 70 δισεκατομμύρια euro στις φαρμακευτικές πωλήσεις το 2004. Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, η αύξηση στον κύκλο εργασιών οφειλόταν κυρίως στην αυξανόμενη μέση τιμή των φαρμάκων, περίπου 10% στη Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ του 2003-2004. Τα φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και σε στις πέντε χώρες, περίπου 25%, ακολουθούνται από τα φάρμακα για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φάρμακα είναι φτηνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υψηλής γενικής διείσδυσης των φαρμάκων και των παράλληλων εισαγωγών, ενώ τα φάρμακα είναι, κατά μέσον όρο, ακριβότερα στην Ιταλία. Η Γερμανία είναι πρώτη στην κατανάλωση των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία έχουν περισσότερο από το 22.7% των φαρμακευτικών πωλήσεων.

Σε μερικές χώρες της ΕΕ έχει υπάρξει μια αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για να προωθήσουν την συνταγογράφηση των γενόσημων φαρμάκων ως τμήμα των γενικών μεταρρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης ώστε να λειωθούν οι δαπάνες. Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, οι γιατροί που υπογράφουν συμφωνία με την κοινωνική ασφάλεια πρέπει για να συνταγογραφούν τα φτηνότερα φάρμακα, ένα ποσοστό των οποίων πρέπει να είναι generics - γενόσημα.

Συνδέσεις

http://www.euractiv.com/en/health/french-lead-drugs-consumption/article-156799?Source=RSS