29/8/06

Νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων ουσιών στο ΑΧΕΠΑ


Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στο λιμάνι, στη Σταυρούπολη, στην οδό Ευζώνων και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που εξυπηρετούν περίπου 500 χρήστες, ενώ άλλοι 500 βρίσκονται σε λίστες αναμονής.

Θα είναι η έκτη τέτοια μονάδα που θα λειτουργήσει σε περίπου δύο μήνες στην πόλη και η δεύτερη σε δημόσιο νοσοκομείο, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 100 χρήστες, χορηγώντας τους την ουσία «βουπρενορφίνη», καθώς επίσης και ψυχιατρική στήριξη, ενώ μελλοντικά θα λειτουργήσει σύστημα επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης των χρηστών.

Για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κώστας Μπάλας είπε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν επιπλέον μονάδες στη Θεσσαλονίκη, όπως στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου και αλλού. «Λαμβάνονται μέτρα για την εξαφάνιση της λίστας ντροπής» τόνισε και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο κατά των ναρκωτικών που θα βασίζεται, όπως σημείωσε, σε ευρωπαϊκή στρατηγική και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων και η έκδοση κάρτας με αριθμό, που θα στοχεύει στην εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε χρήστη, η αναβάθμιση των συμβουλευτικών κέντρων, η συνταγογράφηση φαρμάκων από γενικούς νοσοκομειακούς γιατρούς κ.α.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι προχωρά η προσπάθεια δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη του Κέντρου Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στη σύσκεψη μετείχε, επίσης, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, Κώστας Κιλτίδης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρυτανικές αρχές, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Γιάννης Μπόντης, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του ΑΠΘ.

«Επιτέλους θα ανοίξουν οι πόρτες των νοσοκομείων, τα οποία διαθέτουν ψυχιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη. Δεν υπάρχει καλύτερος υγειονομικός χώρος για τη δημιουργία μονάδων υποκατάστατων ουσιών» είπε ο κ. Κιλτίδης.

Πηγή

ΕΡΤ3, ΑΠΕ
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=252427