11/8/06

40.000 λάθη ετησίως στη χρήση των φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο


Τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώθηκαν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να μειώσουν τα λάθη που οφείλονται στα φάρμακα αφότου παρουσίασαν οι αριθμοί ότι γίνονται 40.000 λάθη ετησίως.

Τα περισσότερα λάθη δεν προκάλεσαν καμία ζημιά, αλλά 2.000 οδήγησαν στη μέτρια ή αυστηρή ζημιά, ή το θάνατο, όπως σε 36 περιπτώσεις.

Η Επιτροπή Υγειονομικής Περίθαλψης ώθησε το ΕΣΥ για να βελτιώσει τις διαδικασίες συνταγογράφησης και διανομής για τα φάρμακα δεδομένου ότι δημοσίευσε τις εκτιμήσεις και για τις 173 ομάδες νοσοκομείων στην Αγγλία.

Οι αριθμοί λαθών φαρμάκων, που δίνονται στην Επιτροπή Υγειονομικής Περίθαλψης από την εθνική αντιπροσωπεία ασφάλειας NPSA, καλύπτουν τα γεγονότα στην Αγγλία και την Ουαλία για τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο.

Από τα λάθη σχετικά με τα φάρμακα, περίπου 80% δεν προκάλεσαν καμία ζημιά, χαμηλή ζημιά το 15% και μέτρια ή αυστηρή ζημιά 5%.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί έπρεπε να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στους θαλάμους των ασθενών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη που οφείλονται στα φάρμακα.

Πηγή

Όλο το άρθρο δημοσιεύθηκε στο BBC NEWS
BBC News http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4780487.stm