8/5/14

Το πολύ έως τον Σεπτέμβριο επαρκούν τα κονδύλια για τα νοσοκομειακά φάρμακα


Προσλήψεις προσωπικού επιδιώκει να πραγματοποιήσει ο ΕΟΦ, έως το τέλος του έτους, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Λιντζέρης στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Επίθεση στον Υπουργό Υγείας εξαπέλυσε ο Γ. Μπασκόζος, «το πολύ έως το Σεπτέμβρη επαρκούν τα κονδύλια για τα νοσοκομειακά φάρμακα», τονίζει η ΠΕΦΝΙ.

«Το μείζον είναι η χώρα να βγει από την κρίση. Ο ΕΟΦ θα παράξει τις αναγκαίες επιστημονικές πληροφορίες στα ερωτήματα της επιτροπής τιμών και εκεί σταματά ο ρόλος του», ανέφερε στην αρχική τοποθέτηση του ο κ. Λιντζέρης. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι οριζόντιες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα πρέπει να τελειώσουν δια παντός.

«Είναι άδικες και αναποτελεσματικές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η στόχευση θα πρέπει να στραφεί στην πάταξη της πολυφαρμακίας και την είσοδο θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Ο ΕΟΦ από την ίδρυσή του είχε στόχο να ρυθμίσει την αγορά και να στηρίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε ο κ. Λιντζέρης και παραδέχθηκε ότι έχουν δίκιο όσοι μιλούν για καθυστέρηση στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων. «Ο ΕΟΦ θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους του, θα πρέπει να αναζητεί εξωτερικούς αξιολογητές και θα πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα», κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο υπεύθυνος τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννης Μπασκόζος εξαπέλυσε βέλη εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη. «Ο υπουργός αναφέρει ότι είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή η κρίση που διανύουμε, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος που υποστήριξε την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, για το καλό των ασθενών. «Δεν θέλουμε όλοι τα ίδια πράγματα και αυτό είναι σίγουρο. Μπορούμε να αλλάξουμε ρότα, όχι να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμαστε και πάλι με βάση το συμφέρον της κοινωνίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ. «Λέγεται ότι όλα γίνονται γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Όμως ο υπουργός δηλώνει ότι δεν αποφασίζει ο πολίτης για την υγεία. Τρανταχτό παράδειγμα το πλαφόν, που επιβλήθηκε παρά τις αντιδράσεις όλων των φορέων», κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Στο ρόλο του κράτους αναφέρθηκε ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Προμηθευτικού Συνεταιρισμός Φαρμακοποιός Αττικής και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. «Ο ρόλος του κράτους είναι απαραίτητος για τον χώρο της υγείας, όμως θα πρέπει να είναι ένας ρόλος που διευκολύνει και δεν παρεμποδίζει», υπογράμμισε.

«Η φαρμακευτική πολιτική αφορά αγαθό και όχι προϊόν προς πώληση», δήλωσε με νόημα η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του «Σισμανόγλειου», Δέσποινα Μακριδάκη, υπογραμμίζοντας πως το σύστημα οφείλει να είναι ασθενοκεντρικό. «Περιμένουμε να γίνει εξορθολογισμός της δαπάνης, γιατί στο νοσοκομειακό φάρμακο περιλαμβάνονται νοσοκομειακοί ασθενείς, εξωτερικοί, ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός των 530 εκατ. επαρκεί για φάρμακα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη το αργότερο. «Μιλάμε μόνο για κόστος όμως ξεχνάμε την ασφάλεια και την ποιότητα. Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει και απαιτεί», σημείωσε.

Πηγή

Ενημέρωση από: Κατερίνα Σπυριδάκη, Αντιπρόεδρο Π.Ε.Φ.Ν.Ι.