2/4/14

Το χρονικό του Προεδρικού Διατάγματος για τις ρυθμίσεις θεμάτων των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Από την συν. Ειρήνη Τσικαλάκη λάβαμε το παρακάτω κείμενο που αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για τις ρυθμίσεις θεμάτων των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση για την τύχη του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στην υπηρεσιακή κατάσταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών (προκηρύξεις, Συμβούλια Επιλογής, προσόντα διορισμού, μοριοδότηση, προσλήψεις, υπηρεσιακή εξέλιξη, κ.λ.π.) καθώς και τις ευθύνες που επέρριψε το προεδρείο στο προηγούμενο ΔΣ, και επειδή η επιλεκτική μνήμη είναι χειρότερη από τη μισή αλήθεια, θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τόσο τα μέλη του Δ. Σ. της ΠΕΦΝΙ όσο και τους συναδέλφους, μέσω της έγκυρης ιστοσελίδας σας. 

Κατ αρχάς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΠΕΦΝΙ δεν νομοθετεί ούτε προωθεί κανένα Π.Δ. Η ευθύνη αυτή ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υ. Υ και των συναρμόδιων Υπουργείων. Ο ρόλος της ΠΕΦΝΙ είναι να προτείνει τις, κατά τη γνώμη της, συμφερότερες διατάξεις για τον κλάδο και να παρακολουθεί την πορεία των υπογραφών του Π.Δ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην προώθησή του. 

Το συγκεκριμένο Π.Δ προτάθηκε για πρώτη φορά από την ΠΕΦΝΙ το 1999 και στη συνέχεια το 2001 και το 2007, αλλά δεν υπογράφηκε με διάφορες προφάσεις. Το κείμενο με τις προτάσεις μας το 2007 έτυχε της ομόφωνης αποδοχής του Δ.Σ της ΠΕΦΝΙ και δόθηκε στο Υπουργείο. ‘Εκτοτε αν και το Υ.Υ μας ενημέρωνε για τις αλλαγές, δεν κοινοποιήθηκε ποτέ σ΄εμάς. Οι ανασχηματισμοί και οι αλλαγές των Υπουργών Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργών, αλλά και οι αλλαγές της νομοθεσίας περί προσλήψεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οδήγησαν το Π.Δ σε ένα συνεχές πήγαινε - έλα , σε αλλεπάλληλες διορθώσεις και αναβολές οριστικών υπογραφών. Την τελική μορφή πήρε στο τέλος του 2011, μαζί με τις υπογραφές από το Υ.Υ. Από τις αρχές του 2012 μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές "κόλλησε" στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία (τα ονόματα στη διάθεσή σας). Το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ ωστόσο πίεζε συνεχώς για τις σχετικές υπογραφές ώστε να επιστρέψει το Π.Δ στο Υπουργείο Υγείας και να δημοσιευτεί πριν γίνει και νέος ανασχηματισμός, αλλά δεν πρόλαβε. 

Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το καλοκαίρι του 2012 , η ΠΕΦΝΙ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υ.Υ για την περιπέτεια αυτού του Π.Δ και πήρε τις γνωστές υποσχέσεις.

Για όλες αυτές τις ενέργειες το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ ήταν απόλυτα ενήμερο όπως φαίνεται από τα Πρακτικά των συνεδριάσεων ( βλέπε βιβλίο πρακτικών σελίδες: 85, 88, 97, 104, 108, 111, 115, 118, 121, 122, 127, 129, 137, 145, 150, 201, 203, 212, 223, 224, 226, 233, 234, 239, 247, 262) και επίσης στις συναντήσεις του προεδρείου ή όλων των μελών του Δ.Σ με παράγοντες του Υ.Υ ,το Π.Δ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας .Δεν γίνεται να ξεχνά κανείς τι τρέξιμο κάναμε σχεδόν όλοι οι του Δ.Σ, για να κατέχουν όλοι οι συνάδελφοι μόνιμες οργανικές διαβαθμισμένες θέσεις και έτσι να προωθηθεί το Π.Δ (ορος του Σ.Ε). Το γεγονός των παραιτήσεων μελών του ΔΣ στο τέλος του 2012 και η αποχή από τα πεπραγμένα μέχρι τις εκλογές και την ανάδειξη νέας Διοίκησης στην ΠΕΦΝΙ, δεν αποτελεί άλλοθι ούτε για κενό ενημέρωσης (υπάρχουν τα πάντα καταγεγραμμένα στα πρακτικά) και κυρίως ούτε για αδράνεια στην παρακολούθηση της τύχης των υπογραφών από τα συναρμόδια Υπουργεία από την άνοιξη του 2013 μέχρι σήμερα. Το επιχείρημα ότι "χάθηκε" το Π.Δ και μάλιστα ότι αυτό οφείλεται στην ΠΕΦΝΙ, δεν στέκει ούτε για υπηρεσιακούς παράγοντες ούτε για συνδικαλιστές. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου και εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Η ευθύνη των συνδικαλιστών είναι να μην τους αφήσουν να το "χάσουν".

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ 
Πρώην Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ 

Πηγή

Ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Τσικαλάκη Ειρήνη, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"