12/4/13

Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.) με θέμα «Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη», την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 στην Αλεξανδρούπολη, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου και με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Shire Hellas.

Παρά την εξειδικευμένη θεματολογία, περισσότεροι από 180 ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας, καθώς και φοιτητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Επιστημονική Συνάντηση Ενημέρωσης της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα.


Την Επιστημονική Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Νικόλαος Ραπτόπουλος, Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, Θεοδώρα Γκιόκα, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και Αναστάσιος Τερζής, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

Πρόεδρος και Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κος Δημοσθένης Μπούρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Δ.Π.Θ., Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ., ο οποίος έκανε και την εισαγωγή στα Σπάνια Νοσήματα και τα Ορφανά Φάρμακα.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τέσσερις ομιλίες για συγκεκριμένες σπάνιες παθήσεις, από τους εξειδικευμένους ιατρούς:

(α) Δρ. Νικόλαος Κουτσοστάθης, Αλλεργιολόγος, Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ο οποίος παρουσίασε το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα,
(β) Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας – Αναπτυξιολογίας Α.Π.Θ., Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε το Σύνδρομο Hunter,
(γ) Πελαγία Κρίκη, Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Β΄, Νεφρολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, για τη Νόσο Fabry,
(δ) Ιωάννης Κοτσιανίδης, Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας Δ.Π.Θ., Αιματολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, για τη Νόσο Gaucher.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα προς τους ομιλητές, ενώ τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων και στην πορεία της υγείας των ασθενών.

Πληροφορίες: Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων Τηλ.: 210 6516988, 210 6533770 - Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Ανδριάνα Βαρύγιαννη

Πηγή

ΕΕΣΠΟΦ