14/10/12

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Δημοσιογραφία της Υγείας


Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, ως συντονιστής του προγράμματος Health Reporting Training(HeaRT), οργανώνει Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Δημοσιογραφία της Υγείας στην Αθήνα.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012.

Το πρόγραμμα HeaRT ήρθε ως απάντηση στην έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης για δημοσιογραφία της υγείας σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο έχει ως στόχο να παρουσιάσει μερικά από τα βασικά θέματα της δημοσιογραφίας της υγείας καθώς και της εκπαίδευσης για τη δημοσιογραφία της υγείας. Το Συνέδριο βασίζεται, επίσης, στο πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για την υγεία της δημοσιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Coventry, στην Αγγλία, τον Ιούνιο του 2011, με τη συμμετοχή 60 δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών από 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν, εν συντομία, η έρευνα και τα αποτελέσματά της και θα περιγραφούν οι εκπαιδευτικές ενότητες, που αναπτύχθηκαν από την ομάδα του προγράμματος, με βάση τα θέματα για τα οποία οι δημοσιογράφοι έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης θα συζητηθεί και η πρόοδος των πακέτων εργασίας που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνεισφέρουν στο Συνέδριο με μια σύντομη παρουσίαση σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα θέματα:
  • Εκπαίδευση για τη δημοσιογραφία της υγείας - κενά, ανάγκες και ευκαιρίες 
  • Δημοσιογραφική κάλυψη των θεμάτων υγείας 
  • Ιατρική έρευνα και επιστήμη στα ΜΜΕ 
  • Δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων όπως τα οικονομικά της υγείας, οι πολιτικές για την υγεία, η ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης 
  • Θέματα παγκόσμιας υγείας 
  • Η δημόσια υγεία στα ΜΜΕ 
  • Ο ρόλος των νέων μέσων στη δημοσιογραφία της υγείας 
  • Σύγκρουση συμφερόντων 
Περίληψη του θέματος που θα θέλατε να καλύψετε (μέχρι 200 ​​λέξεις), θα πρέπει να σταλεί στην κα Αφροδίτη Βελουδάκη- a.veloudaki@prolepsis.gr

Το πρόγραμμα HeaRT, που συντονίζει το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, συγκεντρώνει τη γνώση και την εμπειρία ειδικών στον τομέα αυτό από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Οργανισμοί για τη δημόσια υγεία και πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με σχολές και οργανισμούς δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης πάνω από δύο χρόνια για να διερευνήσουν το επίπεδο εκπαίδευσης, να αποτυπώσουν τις μελλοντικές ανάγκες κατάρτισης και να αναπτύξουν μια σειρά σύντομων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθήσει στην κάλυψη της έλλειψης εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης σε κάθε χώρα, στη δική της γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://www.project-heart.eu.

Πηγή

Prolepsis