18/9/11

Η απόσυρση της τροπολογίας για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώσαμε τις έντονες επιφυλάξεις για την άμεση εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία όπως εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε από τις οποίες ζητάμε δανεικά και πρόσφατα στις 25/8/2011 αποφασίστηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της και στην Ισπανία.

Ο επιπόλαιος τρόπος με την πρόσφατη τροπολογία, με την οποία προσπάθησε το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης να θεσμοθετήσει τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, έθεσε σε εμπόλεμη κατάσταση τους ιατρούς με τους ιδιώτες φαρμακοποιούς σχετικά με το ποιος θα αποφασίζει για την εμπορική ονομασία με την οποία θα χορηγείται το ίδιο φάρμακο(δραστική ουσία), δηλαδή πού θα υπάρχει η εστία της διαπλοκής στο ιατρείο ή το φαρμακείο;

Η Δημόσια Διοίκηση είχε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι αυτοί που πληρώνουν, δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα αποφασίζουν τελικά τις εμπορικές ονομασίες ανά δραστική ουσία μετά από εκπτωτικά συμβόλαια με τις εταιρείες. Ακόμη και ο τρόπος που έγινε η απόσυρση ενός μέτρου που θίγει αποφασιστικά την διαπλοκή, επειδή δέχτηκαν τελικά οι εταιρείες να αποδώσουν το rebate των προηγούμενων ετών ή να το αυξήσουν, είναι πολύ λάθος. Η Διαπλοκή και η Διαφθορά έχουν τιμή;;

Παρά την προχειρότητα στον χειρισμό της τροπολογίας που σε πολλούς έδωσε την εντύπωση ότι απλώς η τροπολογία ήταν μία «μπλόφα», η έκφραση περί «κατάπτυστης τροπολογίας» αποδεικνύει ότι δυστυχώς οι υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, που μόνο στα Νοσοκομεία το 2007 ανήλθε στο 1.514.280.980,88 ευρώ από 1.013.651.654,56 ευρώ το 2006, δηλαδή παρουσίασε αύξηση 44% σε ένα έτος, δεν έχουν ακόμη αναλογιστεί το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών τους.

Στο συγκεκριμένο θέμα παρατηρήσαμε επίσης εκτός από τις αντιδράσεις των γνωστών εκφραστών των ιδιωτικών συμφερόντων, την ένοχη σιωπή των συλλογικών φορέων του Δημοσίου, των πολιτικών στελεχών, των Διοικήσεων, αλλά και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα ο ΕΟΦ δεν είναι δυνατόν να σιωπά όταν υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα Υγείας θεωρούν ότι τα ουσιωδώς όμοια φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι διαφορετικά φάρμακα. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αναφέρει τους ορισμούς για το φάρμακο, για τα γενόσημα φάρμακα και τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Που αναφέρει ότι τα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι ουσιωδώς όμοια με τα πρωτότυπα φάρμακα, έχουν την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία τους έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν θίγει την ευθύνη που έχουν αποκλειστικά οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για τους ασθενείς. Θίγει αποκλειστικά την συναλλαγή μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και ορισμένων γιατρών για να προωθούν ανά φάρμακο συγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες ακόμη και εάν είναι αρκετά ακριβότερες από άλλες επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα χωρίς επιστημονικό λόγο τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς. Και δυστυχώς η ζημία δεν είναι μόνο οικονομική. Το κυνήγι του κέρδους, των αφορολόγητων εσόδων και των περισσότερων εξωτικών δήθεν «εκπαιδευτικών» ταξιδιών οδηγεί στην υπερσυνταγογράφηση με μεγάλη ζημία για την υγεία των ασθενών. Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα αυξάνονται τα λάθη στη συνταγογράφηση με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εστίας της διαπλοκής από τα ιατρεία στα φαρμακεία. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που με τίμιο και αποκλειστικά επιστημονικό τρόπο προσφέρουν υπηρεσίες δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τον παράνομο πλουτισμό, γιατί το συμφέρον όλων είναι η διάσωση του Δημόσιου τομέα υγείας από την οικονομική κατάρρευση.

Η πολιτεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πρέπει να αποφασίζουν για τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες θα χορηγούνται τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. Να αποφασίζουν με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες με διαπραγματεύσεις και διεθνείς διαγωνισμούς και τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο όπως αποδείχτηκε από τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε για τρεις δραστικές ουσίες σε τρία Νοσοκομεία των Αθηνών. Η πολιτεία επίσης δεν μπορεί να σιωπά στα επιχειρήματα ότι εάν εφαρμοστεί η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, θα στραφεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα διότι έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την αλόγιστη συνταγογράφηση. Έχει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να ελέγχει ποιά στελέχη δημιουργούν χωρίς τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο, αδικαιολόγητο κόστος στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η πολιτεία επίσης αλλά και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς πρέπει να απαντήσουν, ότι την ώρα που απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι δυνατόν να αναβάλει τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του, για να μην θιχτούν συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ