21/2/11

Δυνατότητα προμήθειας των Φαρμακείων με αντιικά φάρμακα από τα Φαρμακεία των Δημόσιων Νοσοκομείων



Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 τα Φαρμακεία όλης της χώρας, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντιικών φαρμάκων, δύνανται να παραλαμβάνουν από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων με απλό Πρωτόκολλο Παραλαβής την απαραίτητη ποσότητα αντιικών φαρμάκων προς δωρεάν διάθεση, τηρώντας απλό αρχείο των αντιστοίχων ιατρικών συνταγών.


Παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε τις ΥΠΕ και τους φορείς ιατρών και φαρμακοποιών ότι:

α. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης, τις επόμενες μέρες πρόκειται να διατεθούν στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιπλέον ποσότητες αντιικών φαρμάκων (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) από το Εθνικό Απόθεμα. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων όπως εξασφαλίσουν κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για την αποθήκευση των σκευασμάτων.

β. Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύνανται να προμηθεύονται δωρεάν τα εν λόγω αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αφού συμπληρωθεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού και να τα διαθέτουν δωρεάν στους ασθενείς με απλή ιατρική συνταγή, η οποία και πρέπει να φυλάσσεται από το φαρμακείο του Νοσοκομείου επί τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι τα σκευάσματα αποτελούν κρατικό είδος, γι’ αυτό θα εισαχθούν στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία ως «δωρεάν».

Πηγές

http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/Grafeio_Typou/dt200211.pdf

Δωρεάν διάθεση αντιιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων