4/12/10

Επιστημονικό Συμπόσιο: «Οικονομική Κρίση και πρόσβαση στην Υγεία»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλούν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 6.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Ι.Δρακόπουλος» (Kεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια) στο Επιστημονικό Συμπόσιο με κεντρικό θέμα «Οικονομική Κρίση και πρόσβαση στην Υγεία».

Ο Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Unni Karunakara, ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Μπένος μιλούν για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στο χώρο της υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τη συζήτηση συντονίζει ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Πώς και σε ποιους στερεί η οικονομική κρίση την πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο συμβάλλουν σε αυτό; Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Οι αριθμοί, οι ασθένειες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και στο χώρο της υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παγκόσμια αυξάνει. Παρά τις αναμφισβήτητες προόδους στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών που μέχρι τώρα ήταν ξεχασμένες από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στο σωτήριο για την ασθένειά τους φάρμακο.

Η οικονομική κρίση βιώνει η Ελλάδα, είχε ήδη από το 2009 αρχίσει να επηρεάζει τους πληθυσμούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έθεσε για άλλη μια φορά στο περιθώριο χιλιάδες οικογένειες στην υποσαχάρια Αφρική, τη ΝΑ Ασία και κάποιες περιοχές στην κεντρική Αμερική και φέρνει χιλιάδες παιδιά στο χείλος του θανάτου. Τεράστιες είναι οι συνέπειες για τα εκατομμύρια των ασθενών με AIDS, φυματίωση και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

Ταυτόχρονα, οι φτωχές κοινωνίες αποστερούνται όλο και περισσότερο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μεταναστεύει σε πλούσιες χώρες για καλύτερες συνθήκες ζωής. Πρόκειται για φαινόμενα που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ενταθούν με όλες τις συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό. Μπροστά στις μεγάλες αυτές προκλήσεις είναι σημαντική η κινητοποίηση κοινωνικών, ανθρωπιστικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευαισθητοποιημένων πολιτών σε θέματα μείζονος κοινωνικού χαρακτήρα.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: τηλ. 210 5 200 500
Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών: τηλ. 210 7456679

Το πρόγραμμα του Συμποσίου είναι: ΕΔΩ


Πηγές

http://www.msf.gr/

http://crisis.med.uoa.gr/

http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2387&Itemid=290