4/12/10

Προσχέδιο Νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις


Συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Προσχέδιο Νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα δόθηκε και η Αιτιολογική Έκθεση.

***
Νεώτερη ενημέρωση: 15/12/2010

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση ΕΔΩ.
***

Στο Προσχέδιο περιλαμβάνονται θέματα όπως:

Κεφάλαιο 1ο
Σύστημα Προμηθειών Υγείας
  • Πεδίο εφαρμογής- Ορισμοί
  • Αντικείμενο συμβάσεων προμηθειών
  • Αντικείμενο συμβάσεων υπηρεσιών
  • Συμφωνία- πλαίσιο
  • Προγραμματισμός προμηθειών
  • Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών
  • Αποπληρωμή προμηθευτών
  • Επιτροπή Προδιαγραφών
  • Διάρθρωση της Επιτροπής Προδιαγραφών - Προσωπικό
  • Μητρώο Προϊόντων και Υπηρεσιών, Προμηθευτών και Παρόχων Υπηρεσιών- προδιαγραφές
  • Διενέργεια διαγωνισμών- Σύναψη σύμβασης
  • Εκχώρηση αρμοδιότητας
Κεφάλαιο 2ο
Ρυθμίσεις σχετικά με ιδιωτικά φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρίες
  • Καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Καθορισμός ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και τα Νοσοκομεία
  • Εφημερία φαρμακείων
Κεφάλαιο 3ο
Ρυθμίσεις Ιδιωτικών Κλινικών

Κεφάλαιο 4ο
Επιδόματα Τέκνων

Κεφάλαιο 5ο
Διατάξεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Λειτουργικές ανάγκες Κ.Ε.Α.Τ
  • Επικουρικό προσωπικό σε ΝΠΔΔ άμεσα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Προμήθειες φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας

Παρακαλούμε σημειώστε ότι, μεταξύ άλλων, στο Προσχέδιο Νόμου αναφέρεται:

Άρθρο2- αντικείμενο συμβάσεων προμηθειών

1. Αντικείμενο των συμβάσεων προμηθειών δύναται να είναι οι εξής κατηγορίες προϊόντων:

Ενεργά εμφυτεύσιμα προϊόντα, μη ενεργά εμφυτεύσιμα προϊόντα, οδοντιατρικά προϊόντα, «In Vitro» διαγνωστικά προϊόντα, αναισθησιολογικά και αναπνευστικά προϊόντα, οφθαλμολογικά προϊόντα και προϊόντα οπτικής, προϊόντα μίας χρήσεως, υλικά καθαριότητας, ιατρικά αέρια, καύσιμα, τρόφιμα, ποτά, έντυπα - γραφική ύλη,- ναρκωτικά, εμβόλια και συναφή φαρμακευτικά σκευάσματα που διανέμονται από τις Διευθύνσεις της Υγιεινής των Νομαρχιών ή τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή τα νοσοκομεία, αντιδραστήρες αιμοδοσίας κάθε μορφής και διαδικασίας ελέγχου του αίματος, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ιματισμός, ηλεκτρομηχανικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εξοπλισμός εγκαταστάσεων, επαναχρησιμοποιήσιμα εργαλεία, τεχνικά βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, προϊόντα διαγνωστικής και θεραπευτικής ακτινοβολίας, μεταφορικά μέσα, πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μηχανολογικός εξοπλισμός.

Άρθρο 3- αντικείμενο συμβάσεων υπηρεσιών

1. Αντικείμενο των συμβάσεων υπηρεσιών δύναται να είναι οι εξής υπηρεσίες:
Εστίασης, καθαρισμού, ασφάλειας – φύλαξης, συντήρησης, διαχείρισης ακινήτων, ακινήτων, πληροφορικής, πλύσης - καθαρισμού - σιδερώματος ιματισμού, αποκομιδής αποβλήτων, λογιστικής υποστήριξης, εξειδικευμένων μεταφορών (π.χ. αίματος - παραγώγων αίματος - μοσχευμάτων κ.λπ.), διανομής και αποθήκευσης προϊόντων και εξοπλισμού.


Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι στην Αιτιολογική Έκθεση αναφέρεται για τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας:

23. Με το άρθρο 21, προτείνεται η προμήθεια των φαρμάκων στη μειωμένη (νοσοκομειακή) τιμή, καθόσον αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, υπάγονται σε Υγειονομική Περιφέρεια, όπως και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και θα επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων από τον προϋπολογισμό των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, αφού σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς η προμήθεια φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας γίνεται κυρίως από ιδιωτικά φαρμακεία με άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους.

Για το θέμα αυτό στο άρθρο 21 του Προσχεδίου Νόμου αναφέρεται:

Άρθρο 21-Προμήθειες φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας

Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα για τους περιθαλπόμενους σε αυτά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες της προμήθειας των φαρμάκων από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ο έλεγχος της συνταγογράφησης και χορήγησης των φαρμάκων στους περιθαλπόμενους θα πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ.



Σχόλιο Nosfar: 
Στην Αιτιολογική Έκθεση προτείνεται οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας να προμηθεύονται τα φάρμακα με νοσοκομειακή τιμή, ενώ στο Προσχέδιο Νόμου αναφέρεται οτι μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επίσης από μιά πρώτη ανάγνωση, δεν διαβάσαμε κάτι που να ρυθμίζει θέματα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

***
Νεώτερη ενημέρωση: 15/12/2010

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση ΕΔΩ.

Η διατύπωση για το πως οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας θα προμηθεύονται τα φάρμακα έχει αλλάξει. Η νέα διατύπωση αναφέρει:

Άρθρο 37-Προμήθειες φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και ΝΠΔΔ


1. Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και τα ΝΠΔΔ που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα για τους περιθαλπόμενους σε αυτά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή από φαρμακευτικές εταιρείες στη νοσοκομειακή τιμή.
2. Ο έλεγχος της προμήθειας των φαρμάκων θα πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Π.Ε που υπάγονται οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας ή εδρεύουν τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας διάταξης και ιδίως τη διαδικασία, τον τρόπο εξόφλησης και άλλα ειδικότερα θέματα.

Επίσης στο Άρθρο 35 αναφέρεται:

Άρθρο 35-Καθορισμός ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και τα Νοσοκομεία

Β. Καθιερώνεται ποσό επιστροφής ( rebate) για τις φαρμακευτικές εταιρίες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων προς τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των αποκεντρωμένων μονάδων αυτών, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία του δημοσίου οποιασδήποτε μορφής, το οποίο υπολογίζεται στο 5% επί της Νοσοκομειακής Τιμής όπως αυτή ορίζεται από την Αγορανομική Διάταξη. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται επί του τιμολογίου αγοράς και συμψηφίζεται με τις οφειλές του νοσοκομείου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων. Εξαιρούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα ενταχθούν στη διαγωνιστική διαδικασία εφόσον η τιμή με την οποία θα κατακυρωθούν στον διαγωνισμό είναι μικρότερη από αυτήν που προκύπτει από την προηγούμενη επιστροφή επί της Νοσοκομειακής Τιμής."

***


Πηγές

Προσχέδιο Νόμου

Αιτιολογική Έκθεση

Προσχέδιο Νόμου και Αιτιολογική Έκθεση 15/12/2010