22/1/10

Το δίδαγμα μιας «Πανδημίας»


Μετά την δημόσια καταγγελία του επιδημιολόγου και επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Wolfgang Wodarg, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες σκόπιμα δημιούργησαν ένα κλίμα πανικού και τρόμου γύρω από την Νέα Γρίπη (Γρίπη των Χοίρων ή Γρίπη Η1Ν1) προκειμένου αυτές να επωφεληθούν από την μαζική πώληση εμβολίων και αντιϊκών φαρμάκων, η υπόθεση φαίνεται πως εισέρχεται σε μία νέα φάση η οποία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Αν και η καταγγελία του επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης ίσως να έγινε αργά, αυτή ήταν απαραίτητη ώστε να ενεργοποιηθούν διαδικασίες που θα ερευνήσουν το βάσιμο των παραπάνω ισχυρισμών, θα φανερώσουν τους πρωταγωνιστές του οργανωμένου αυτού σχεδίου, θα αναδείξουν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για την εκ προθέσεως πρόκληση της παγκόσμιας ψύχωσης, καθώς επίσης και τους πολύ στενούς δεσμούς των φαρμακευτικών εταιρειών με υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιού Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και όχι μόνον.

Εάν θέλουμε το σκηνικό της παγκόσμιας ψύχωσης να μην ξανασυμβεί - δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια παγκόσμια εκστρατεία marketing με μοναδικό σκοπό το κέρδος μέσω της πώλησης φαρμάκων – θα πρέπει να εξηγήσουμε στην κοινωνία την διεφθαρμένη δομή πάνω στην οποία βασίζεται το παγκόσμιο σύστημα υγείας.

Οι ομάδες προώθησης συμφερόντων (lobby) δεν βρίσκονται μοναχά στο εσωτερικό του Π.Ο.Υ. αλλά εργάζονται και δίπλα σε κυβερνήσεις. Μια από αυτές είναι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δηλαδή της χώρας στην οποία εδρεύουν η πλειοψηφία των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των πολιτικών κομμάτων στις Η.Π.Α. και ανάμεσα στους σημαντικότερους χρηματοδότες των ευρωπαϊκών κομμάτων. Το 70% των εσόδων του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (FDA) προέρχεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες (π.χ. μέσω εισφορών που καταβάλουν οι εταιρείες για υπηρεσίες που τους προσφέρει ο FDA). Το ίδιο συμβαίνει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που ας σημειώσουμε εδώ ότι τον γνωμοδοτικό του ρόλο για την έγκριση (ή μη) της κυκλοφορίας των φαρμάκων τον υλοποιεί όχι βασιζόμενος σε ανεξάρτητες δικές του έρευνες αλλά στην πληροφόρηση που δίνουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Δεν είμαστε απλά μπροστά σε έναν «κακό» υπολογισμό από την πλευρά του Π.Ο.Υ. και των κυβερνήσεων που «ακολούθησαν» τις οδηγίες του, και «λανθασμένα» αγόρασαν μερικά εκατομμύρια εμβόλια και αντιϊκά . Ούτε απλά είμαστε μπροστά σε ένα μεμονωμένο φαινόμενο διαφθοράς και επιχειρηματικής επιρροής των φαρμακευτικών εταιρειών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δομικό πρόβλημα καθώς γίνεται φανερό ότι τα υγειονομικά συστήματα των χωρών χτίζονται γύρω από τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών που επηρεάζουν με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και συνεχή τα υψηλότερα δημόσια κλιμάκια που είναι υπεύθυνα για την δημόσια υγεία.

Θυμίζω ότι ως κοινωνία πέσαμε στην ίδια παγίδα για δεύτερη φορά (πριν μερικά χρόνια με την γρίπη των πτηνών και πρόσφατα με την γρίπη των χοίρων). Επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μέρος της ιδιοφυίας μας θα πρέπει οι πολίτες, οι υγειονομικοί επιστήμονες καθώς επίσης και οι τίμιοι δημόσιοι λειτουργοί να διδαχθούμε από αυτό που συνέβη. Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα προκειμένου να επιστρέψει η ηθική στα συστήματα υγείας. Ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με την δημόσια υγεία να λειτουργούν ανεξάρτητα, ώστε οι υγειονομικοί επιστήμονες να ενημερώνονται και να ενημερώνουν έχοντας πλήρη ανεξαρτησία από τα ιδιωτικά συμφέροντα και έχοντας την δυνατότητα να κάνουν πράξη την κοινωνική ανυπακοή απέναντι σε ύποπτες άνωθεν εντολές (η μη προσέλευση του υγειονομικού προσωπικού στον πρόσφατο εμβολιασμό για την Νέα Γρίπη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής ανυπακοής).

Το να μην διδαχθούμε τίποτα από αυτή την ιστορία της «πανδημίας», που αποτελεί ίσως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα μας οδηγήσει σε παραίτηση, φόβο και παράλυση. Είναι καιρός να δράσουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.

Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε.

Μπιρλιράκης Βασίλης
Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, ΜΔΕ
Επικοινωνία: vbirlirakis [at] yahoo [dot] gr


Κείμενο μέσω email από: Μπιρλιράκης Βασίλης