4/5/09

Υποκατάστατα με συνταγή γιατρού και από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ


Την επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης από οπιοειδή, μέσω επιλεγμένου σκευάσματος που θα συνταγογραφείται απευθείας από γιατρούς, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Στόχος, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, είναι να αποσυμφορηθούν και να αποκεντρωθούν οι υπηρεσίες υποκατάστασης, δηλαδή να καλυφθεί το σύνολο των ασθενών που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής και να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής -ονομαζόμενες και της ντροπής.

Το νέο επεξεργασμένο Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ), το οποίο περιλαμβάνει τη δωρεάν χορήγηση υποκατάστατου από συμβεβλημένους γιατρούς, που θα εκπαιδεύονται, συνεργάζονται και ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ, παρουσιάστηκε στην υποεπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο. Η υποδοχή της πρότασης -που θα ξανασυζητηθεί- από τα μέλη των κομμάτων, τα οποία υπέβαλαν πλήθος ερωτημάτων για τον τρόπο διασφάλισης μη «εκτροπής» του προγράμματος, ήταν κατ' αρχάς θετική πλην του ΚΚΕ. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ τονίστηκε πως επιβεβλημένη είναι η παράλληλη παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, ώστε να μην καταλήξουμε σε σκέτη παροχή υποκαταστάτων.

Επισημαίνουμε πως η εφαρμογή του προτεινόμενου ΠΕΔΠΟ δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με έκδοση υπουργικής απόφασης.

...

Το συνταγογραφούμενο υποκατάστατο από ειδικό συνταγολόγιο του ΟΚΑΝΑ θα χορηγείται στον ασθενή από μονάδες του ΟΚΑΝΑ, φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κέντρα υγείας ή συνεργαζόμενα φαρμακεία.



Πηγές


Για να διαβάσετε όλο το άρθρο:

Συντάκτης: Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ Ελευθεροτυπία

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=9304