4/5/09

Η χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων για τη γρίπη από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία


Συντονιστική Σύσκεψη σχετικά με τον Νέο Ιό της Γρίπης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738

Αθήνα, 4 Μαΐου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο-Στράτη, ευρεία Συντονιστική Σύσκεψη, όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα σχετικά με τον Νέο Ιό της Γρίπης.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης εξετάστηκε η διακίνηση και η διάθεση των αντι-ϊικών φαρμάκων και αποφασίστηκε η παροχή αυτών, να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, στη νοσοκομειακή τους τιμή και κατόπιν ειδικής συνταγής γιατρού, που θα αναφέρει το όνομα του λήπτη.

Παράλληλα εκτιμήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων των αντι-ϊικών φαρμάκων στην επόμενη περίοδο έως 10%.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Επαφής (Call Center), καθώς και η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα προωθηθούν στα αεροϋγειονομεία και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα αποφασίστηκε, να εφοδιαστούν άμεσα με θερμικούς σαρωτές όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, λοιμοξιολόγοι και επιδημιολόγοι.



[Σχόλιο Nosfar: εκπρόσωπος των "ενδιαφερομένων" Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, παρευρέθηκε στη σύσκεψη ώστε να ακουστεί η φωνή και οι προτάσεις των επιστημόνων που διευθύνουν τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων, για να γίνει ομαλά και με σωστό τρόπο η χορήγηση αυτών των ευαίσθητων φαρμάκων; Από την ανακοίνωση δεν φαίνεται κάτι τέτοιο! Το φαινόμενο αυτό, να μην καλείται σε σύσκεψη εκπρόσωπος των εμπλεκομένων που θα εφαρμόσουν μια απόφαση, μας θυμίζει τον ορισμό του meeting: "Meeting έχουμε, όταν συνεδριάζουν επτά άτομα για να αναθέσουν τη δουλειά στον όγδοο, που λείπει!"].



Πηγή

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης