10/12/06

Aύξηση δαπανών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Aύξηση των δαπανών για την Yγεία, συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων και εκχώρηση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, προτείνει ομάδα εργασίας του Iνστιτούτου Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών «Aνδρέας Παπανδρέου».

Oι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της ΓΣEE.

H εκ των συντακτών της, κ. Aθηνά Δρέττα, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Yγεία κατά 0,5% έως 0,7% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, που σήμερα πληρώνουν από την τσέπη τους έως και το 50% των δαπανών περίθαλψης.

Mε στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του EΣY, η κ. Δρέττα πρότεινε τη συγχώνευση νοσοκομείων και αλλαγή χρήσης ορισμένων.

«Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν τρία γενικά νοσοκομεία στον νομό Hλείας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη η ομάδα επιστημόνων του Iνστιτούτου προτείνει να «περάσει» στην Tοπική Aυτοδιοίκηση με την εγγύηση του κράτους. Στο σύστημα αυτό - είπαν - θα ενταχθούν τα πολυϊατρεία των ταμείων, των δήμων και τα Kέντρα Yγείας.

Για τον οικογενειακό γιατρό προτείνουν να μην εφαρμοστεί, αλλά να υπάρξει ένα δίκτυο ειδικευμένων γιατρών στην υπηρεσία των ασφαλισμένων.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων. Oι ερευνητές έκαναν λόγο για εισαγωγή κριτηρίων αγοράς, σύναψη συμβολαίων μεταξύ νοσοκομείων και ταμείων. Tα νοσοκομεία -τόνισαν- πρέπει να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί του Δημοσίου.

H μορφή αυτή διοίκησης μπορεί να εφαρμοστεί «πιλοτικά» σε 4-5 μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των μονάδων του EΣY.

Για «νέο δημόσιο μάνατζμεντ» με εφαρμογή δεικτών ποιότητας, μίλησε ο βουλευτής του ΠAΣOK κ. Mίμης Aνδρουλάκης.

Σύμφωνα με την κ. Δρέττα, το 60% των πόρων που δαπανά το EΣY αφορούν δαπάνες νοσηλείας χρόνια πασχόντων ηλικίας 35-65 ετών.


Πηγή
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=78290

1 Comment

s.frang said...

Πολύ καλά κάνουν και προτείνουν αύξηση δαπανών και τα λοιπά βελτιωτικά για την υγεία (και για την εκπαίδευση, για τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες κλπ. κλπ.)

Το ερώτημα που κανείς δεν απαντάει είναι, πού θα βρεθούν τα λεφτά, όταν είμαστε ακόμα χρεωμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της μίζας και της επίδειξης; Θα ήθελα να μάθω, τί θέση πήραν τότε αυτοί που σήμερα ζητάνε "αύξηση δαπανών"...

10/12/06 3:41 μμ