19/9/06

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για την εμφάνιση πανδημίας γρίπης

Προειδοποίηση για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πανδημίας γρίπης απηύθυνε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να προετοιμαστούν οι χώρες για να την αντιμετωπίσουν.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε επίσης έκκληση για τη λήψη έκτακτων μέτρων εναντίον μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη των πτήνων και το SARS.

«Πολλές χώρες και περιοχές δεν διαθέτουν, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τις απαραίτητες δυνατότητες και υποδομές για να αποφύγουν σοβαρές απειλές της υγείας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα» προειδοποίησε ο ΠΟΥ από το Όκλαντ, όπου πραγματοποιείται η περιφερειακή σύνοδος του οργανισμού.

«Σε πολλές χώρες, τα συστήματα υγείας δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό ούτε εφόδια για να αντιμετωπίσουν μια επιδημία SARS, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποφέρουν, ο φόβος να εξαπλώνεται και να προκαλούνται οικονομικές ζημιές» τόνισε ο Ρίτσαρντ Νέσμπιτ, περιφερειακός διευθυντής για το δυτικό Ειρηνικό.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι χώρες πρέπει να σχεδιάζουν όχι μόνο πως θα αντιμετωπίσουν μια μολυσματική ασθένεια σε φάση έξαρσης, αλλά να είναι προετοιμασμένες και για ένα μακρόχρονο αγώνα εναντίον τους.

Ο ΠΟΥ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της γρίπης των πτηνών, η οποία εμφανίστηκε λίγους μήνες μετά τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS.

«Στα πρώτα στάδια εμφάνισης της πανδημίας είναι πιθανό να μπορούμε να σταματήσουμε ή να καθυστερήσουμε την εξάπλωσή της, εφαρμόζοντας γρήγορα ειδικά μέτρα» είπε ο Νέσμπιτ, προσθέτοντας: «Αν η λήψη αυτών των μέτρων είναι επιτυχημένη, τότε θα αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία των χωρών που έχουν πληγεί».

Πηγή

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=131538