20/9/06

Η τεχνολογία του barcode σώζει τους ασθενείς από τα λάθη στη χορήγηση των φαρμάκων

Η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας του barcode στο νοσοκομειακό φαρμακείο μπορεί να αποτρέψει τα επικίνδυνα λάθη στην εκτέλεση συνταγών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σε άρθρο στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital in Boston συγκρίνανε τα ποσοστά λαθών στη διαδικασία διανομής των φαρμάκων πριν και μετά από την εφαρμογή της τεχνολογία barcode στο νοσοκομειακό φαρμακείο.

Με τη νέα τεχνολογία, κάθε δόση του φαρμάκου επισυνάφθηκε με έναν κωδικό barcode. Χωρίς την κωδικοποίηση barcode, οι φαρμακοποιοί στηρίχθηκαν στις οπτικές επιθεωρήσεις για να σιγουρευτούν μόνο ότι διένεμαν το σωστό φάρμακο.

Μετά από την εφαρμογή του barcode, το ποσοστό στα λάθη εκτέλεση συνταγών μειώθηκε κατά 85%, και το ποσοστό στα λάθη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στους ασθενείς μειώθηκε κατά 63%.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι: "Συνολικά, η χρήση της τεχνολογίας barcode εμφανίζεται να ασκεί σημαντική επίδραση στη μείωση του ποσοστού των λαθών που ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να βλάψουν ενδεχομένως τους ασθενείς".

Πηγή

http://www.healthcentral.com/newsdetail/408/535002.html