17/9/06

Τι γίνεται με τις προμήθειες στα νοσοκομεία;

Διαβάζοντας σήμερα το πρωί τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων από το in.gr (http://www.in.gr/kiosk/) πρόσεξα το πρωτοσέλιδο του Βήματος. Στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας γράφει:

"Μεγάλη κομπίνα με φάρμακα σε νοσοκομεία"

Το θέμα μας ενδιαφέρει, οπότε γρήγορα στην σελίδα του Βήματος http://tovima.dolnet.gr/front_page.php

Εκεί όμως δεν γράφει το παραπάνω, αλλά:

"Μεγάλη κομπίνα με προμήθειες σε νοσοκομεία"

Άλλες σκέψεις μου προκαλεί η λέξη "φάρμακα" και άλλες η λέξη "προμήθειες". Στο κυρίως κείμενο του άρθρου είναι σαφές ότι ο συντάκτης αναφέρεται σε "υγειονομικά υλικά, αντιδραστήρια, μηχανήματα κλπ" και όχι σε φάρμακα, αλλά έκαναν λάθος σε μια λέξη στον τίτλο.

Με μια δεύτερη ανάγνωση είδα οτι ο πρώτος τίτλος είναι σε φύλλο του Βήματος που πάνω αριστερά στη σελίδα γράφει "Α' Έκδοση" ενώ ο δεύτερος είναι σε φύλλο που γράφει "Β' Έκδοση".

Οι σκέψεις που κάνω είναι:

1. Στο Διαδίκτυο δεν έχεις πάντα όλη την πληροφορία από την αρχή
2. Οφείλεις να ψάχνεις καλύτερα τις πηγές
3. Αν μείνεις με την πρώτη ανάγνωση, έχασες
4. Οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες ξεχωρίζουν από την ευεληξία τους
5. Μια εφημερίδα είναι τόσο περισσότερο αξιόπιστη όσο πιο γρήγορα διορθώνει το λάθος της
6. Η κυκλοφορία μιας Β'Έκδοσης κοστίζει, αλλά προέχει η διόρθωση
7. Πάλι τα ίδια

Επί της ουσίας...

Όσο δεν υπάρχουν ΕΝΙΑΙΕΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ υλικών σε όλα τα υλικά που διακινούνται στα νοσοκομεία μας, είτε επίτηδες, είτε από φόρτο εργασίας, είτε από έλλειψη προσωπικού, είτε από άγνοια, είτε ... είτε ... είτε ... όλα αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν.

Όσες φορές επιχειρήθηκε κεντρικά να τεθούν κωδικοποιήσεις, περιγραφές υλικών και προδιαγραφές υπήρξε αποτυχία. Πρόσφατα το ΕΚΕΒΥΛ (http://www.ekevyl.gr/) που έχει αναλάβει την ανάπτυξη μητρώων και την υιοθέτηση και χρήση μίας ενιαίας και διεθνώς αναγνωρισμένης ονοματολογίας, έδωσε ήδη παράταση για την υποβολή αρχείων από τους ενδιαφερόμενους (http://www.ekevyl.gr/categories.php?lang=gr&CID=9&sub_id=15).

Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΥΛ:

ΠΑΡΑΤΑΣΗ!
Νέα ημερομηνία υποβολής στοιχείων 05/06/06

Σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και για τη εναρμόνιση της χώρας μας με τις νέες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης της τεχνολογίας και του ελέγχου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η ανάπτυξη μητρώων και η υιοθέτηση και χρήση μίας ενιαίας και διεθνώς αναγνωρισμένης ονοματολογίας, κρίνεται σήμερα ως σημείο προτεραιότητας. Για τον σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί από τις Αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές σχετικά πρότυπα (π.χ ISO 15225) στα οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές συστημάτων ονοματολογίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με σκοπό την ανταλλαγή κανονιστικών δεδομένων για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Στα εν λόγω πρότυπα έχει στηριχθεί η ανάπτυξη της ονοματολογίας GMDN (Global Medical Device Nomenclature), η οποία αποτελεί σήμερα την πιο σύγχρονη και ευρέως αποδεκτή σχετική ονοματολογία για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΥΥΚΑ ανέθεσε στο ΕΚΕΒΥΛ την υλοποίηση του έργου "Ανάπτυξη Κωδικολογίου και Προτυποποίησης Ιατροτεχνολογικών Προιόντων ΕΣΥ", μέσω του οποίου θα γίνει συγκέντρωση και ταξινόμηση δεδομένων (στοιχεία κατασκευαστών, προμηθευτών, κωδικών προϊόντων κλπ), για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Σκοπός του έργου είναι η χρήση του Κωδικολογίου ως απολογιστικού εργαλείου για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του ΥΥΚΑ, σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Επισημαίνεται ότι στο παρόν έργο το ΕΚΕΒΥΛ δεν φέρει ευθύνη για τα προϊόντα και την κατάταξη των προϊόντων της κάθε Εταιρείας στο Κωδικολόγιο. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κάθε Εταιρεία.

Οι άξονες ανάπτυξης του παρόντος έργου και η επιλογή των πεδίων αναφοράς των ζητούμενων στοιχείων, όπως αυτά παρουσιάζονται στα αρχεία εφαρμογής που επισυνάπτονται, αφορούν στην σκοπούμενη από το ΥΥΚΑ χρήση.

Το EKEBYΛ με σκοπό να διασφαλίσει τον απαραίτητο τυποποιημένο μηχανισμό σταθερής αναφοράς για την ανταλλαγή δεδομένων καθώς και την αρτιότητα στην επικοινωνία των εμπλεκομένων με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα φορέων θεσμικού, ιατρικού ή εμπορικού τύπου, χρησιμοποιεί στο παρόν έργο τις βασικές αρχές ταξινόμησης της ονοματολογίας GMDN.

Για την διευκόλυνση των χρηστών, μαζί με τα αρχεία της εφαρμογής, έχει αναπτυχθεί το ειδικό αρχείο "Οδηγίες Συμπλήρωσης και Αποστολής Στοιχείων", με αναλυτικές πληροφορίες για την Μεθοδολογία της Εφαρμογής, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση ερωτήσεων ή διευκρινίσεων.

Αυτά λέει το ΕΚΕΒΥΛ. Το πρόγραμμα αυτό (http://www.ekevyl.gr/news_details.php?lang=gr&CID=13&sub_id=&NID=4) έχει ορίζοντα 15 μηνών (http://www.ekevyl.gr/news.php?lang=gr&CID=13) σύμφωνα με ανακοίνωσή του την 04.05.2005:
"Το ΕΚΕΒΥΛ στα πλαίσια ανάπτυξης του έργου «Ειδικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων» το οποίο υλοποιείται συνχρηματοδοτούμενο από το Ε.Π Κοινωνία της Πληροφορίας» (Μέτρο 2.7) και θα διαρκέσει 15 μήνες, αναζητεί εξωτερικούς συνεργάτες των ακόλουθων ειδικοτήτων ...

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι μέχρι να ολοκληρώσει το ΕΚΕΒΥΛ το έργο της κωδικοποίησης, δεν θα υπάρχει ενιαία κωδικοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα (δεν κατάλαβα αν στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΥΛ, δηλ. στον όρο ιατροτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται και τα υγειονομικά υλικά και τα αντιδραστήρια ή αναφέρεται μόνο σε μηχανήματα, γιατί τότε θα περάσουν πολλά χρόνια για να έχουμε κωδικοποιήσεις, περιγραφές και προδιαγραφές για αυτά τα είδη).

Μόνο στα φάρμακα υπάρχει κωδικοποίηση και περιγραφή του ΕΟΦ πάνω στο κουπόνι κάθε φαρμάκου και είναι ενιαία σε όλη την Ελλάδα. Έτσι αν ο εκάστοτε Υπουργός θέλει να δεί τι γίνεται με οποιοδήποτε φάρμακο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Ελλάδας, είναι εύκολο βάσει του κωδικού του ΕΟΦ (σε περίπτωση βέβαια που το νοσοκομείο έχει μηχανογράφηση και το φαρμακευτικό τμήμα ακολουθεί την κωδικοποίηση του ΕΟΦ). Είναι δε γνωστόν σε όλους (είναι σε όλους;) οτι στα φάρμακα δεν γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί αλλά τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα από τις φαρμακοβιομηχανίες με νοσοκομειακή τιμή. Από τις αρχές του χρόνου υπάρχει και ένα νόμος (ΦΕΚ Β', αρ. φύλλου 1869/30-12-2005, αρ. Α3/3525, άρθρο 439 "Εκπτώσεις") σύμφωνα με τον οποίο στις φαρμακοβιομηχανίες επιτρέπεται να κάνουν εκπτώσεις στα νοσοκομεία επί της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων τους.

Για τα Υγειονομικά υλικά και τα Αντιδραστήρια που γίνονται διαγωνισμοί, αυτοί είναι κατεξοχήν μειοδοτικοί, από τα Γραφεία Προμηθειών των Νοσοκομείων. Πρόσφατα υπήρξε προσπάθεια να κάνουν οι ΔΥΠΕ τους διαγωνισμούς ή ένα νοσοκομείο ανά υγειονομική περιφέρεια να διενεργεί διαγωνισμούς και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας. Δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο των Γραφείων Προμηθειών, αλλά όταν δεν έχεις δώσει τα "εργαλεία" στους εργαζόμενους αυτών των γραφείων πως περιμένεις να κάνουν διαγωνισμούς; Όταν οι υπάλληλοι είναι ελαχιστότατοι, δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο του διαγωνισμού (διοικητικοί υπάλληλοι να αξιολογήσουν άκρως ειδικά υλικά χειρουργείου...), όταν δεν έχουν προδιαγραφές, ούτε περιγραφές των υλικών ούτε κωδικοποιήσεις, τότε τι ψάχνεις να βρεις; Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο να προμηθευόμαστε τα πιο φτηνά υλικά και μετά να διαμαρτυρόμαστε γιατί στις σύριγγες που αγοράσαμε από την Κίνα βρίσκουμε μέσα τρίχες και μαμούνια.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

1. Το Υπουργείο (Υγείας, Ανάπτυξης και δεν ξέρω πιό άλλο) να οργανώσει το σύστημα και να δώσει αρχεία υλικών με Κωδικοποιήσεις, Περιγραφές και Προδιαγραφές υλικών (για μένα είναι το πιο δύσκολο σημείο διότι όλοι ξέρουν να κάνουν κριτική αλλά αυτή η προσπάθεια χρειάζεται δουλειά!).
2. Σε δεύτερο στάδιο αυτά τα αρχεία να ενσωματωθούν στα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων (εδώ χρειάζεται η συνεργασία πολλών και με διαφορετικά συστήματα εταιρειών μηχανογράφησης).
3. Σε τρίτο στάδιο να προχωρήσουν τα ίδια τα Υπουργεία, ή οι ΔΥΠΕ ή εν τέλει τα νοσοκομεία σε διενέργεια διαγωνισμών όχι χειρόγραφα αλλά με τη μηχανογράφηση και βάσει των κωδικών, των περιγραφών και των προδιαγραφών που έχει δώσει το Κράτος.

Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που λέει οτι είναι ανάγκη τα νοσοκομεία να παραχωρηθούν σε ιδιώτες και να λειτουργήσουν με ιδιωτικά κριτήρια. Γιατί, σου λένε, ο ιδιώτης είναι ευέλικτος και θα διαπραγματεύεται καλύτερα με τις εταιρείες υγειονομικών υλικών αντιδραστηρίων κλπ. Ναι, αλλά να δούμε ποιό Ιδιωτικό Νοσοκομείο θα δεχτεί να χρηματοδοτεί εμμέσως τα Ασφαλιστικά Ταμεία με Ημερήσιο Νοσήλειο πολύ κάτω του κόστους, ή να περιμένει μερικά τέρμηνα για να εξοφληθεί!!!

... και ο Μέγας Αλέξανδρος, το πρόσωπο που θα μπορούσε να "λύσει" εύκολα το πρόβλημα, δεν είναι πιά εδώ!

ΥΓ Αναμνήσεις...
Πέρασαν 20 είκοσι χρόνια από το πρώτο επεισόδιο του Star Trek. Ήταν τότε, το 1986, που το διαστημόπλοιο Enterprise NCC-1701 ξεκίνησε τα ταξίδια του "Where No Man Has Gone Before".

Beem me up, Scotty!