17/9/06

Η Ευρώπη των 25 οφείλει να βελτιώσει τις μετρήσεις της στο τομέα της υγείας


Τα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητές τους να μετρήσουν την απόδοσή τους προκειμένου να παρασχεθούν στους χρήστες συγκρίσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τον καταναλωτικό δείκτη υγείας 2006.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψη με τον υψηλότερο δείκτη είναι της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, όσον αφορά στη φιλικότητα προς τον χρήστη.

"Τα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι φτωχά στη μέτρηση του τι κάνουν και πόσο καλά εργάζονται. Οι ικανότητες μέτρησής τους είναι πολύ αδύνατες, ειδικά έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε ο Διευθυντής προγράμματος καταναλωτικών δεικτών 2006 υγείας euro, Arne Bjφrnberg. "Σκεφτόμαστε ότι είναι σημαντικό ότι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις συγκρίσιμες πληροφορίες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ," συνέχισε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ταξινομεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ των 25 κρατών - μελών από την "άποψη των πελατών".
Εντούτοις, "από την καταναλωτική άποψη, υπάρχει περιθώριο για μεγάλες βελτιώσεις σε κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης," αναφέρει ο κ. Johan Hjertqvist.

Η γενική ταξινόμηση έχει συνταχθεί από 28 δείκτες που διαιρούνται σε πέντε κατηγορίες, κάθε μια από τις οποίες έχει "τους νικητές της":

• Δικαιώματα και πληροφορίες ασθενών
• Χρόνος Αναμονής
• Εκβάσεις (ιατρική ποιότητα)
• Γενναιοδωρία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
• Φαρμακευτικά είδη (πρόσβαση στις νέες θεραπείες, ταχύτητα της επέκτασης χρήσης των νέων φαρμάκων)

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να συντάξουν τον δείκτη δεν λαμβάνονται από το ίδιο έτος για όλες τις χώρες, αλλά ποικίλλουν από το 1997 ως το 2004, ευνοώντας κάπως τις χώρες με τα πιό πρόσφατα στοιχεία.


Έρευνες και στοιχεία


Πηγή

http://www.euractiv.com/en/health/eu-25-health-care-systems-poor-measuring/article-156369