23/6/06

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν οτι οι ασθενείς στα νοσοκομεία πρέπει να ανησυχούν!

Η πρώτη έρευνα για τις αντιλήψεις και την εμπειρία των πολιτών σχετικά με τα ιατρικά λάθη στην ΕΕ δείχνει ότι σχεδόν 80% των Ευρωπαίων βρίσκουν τα ιατρικά λάθη ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους.

Μια πρόσφατη έρευνα του ευροβαρόμετρου για την θέση για τα ιατρικά λάθη από τους Ευρωπαίους αποκαλύπτει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε πολίτες της ΕΕ (78%) ταξινομούν τα ιατρικά λάθη ως σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους. Στην Ιταλία (97%), την Πολωνία (91%) και τη Λιθουανία (90%), η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολόγησε το πρόβλημα ως "σημαντικό". Η Φινλανδία και η Δανία ξεχωρίζουν σαφώς από τις άλλες χώρες δεδομένου ότι οι πολίτες τους (51% και 48% αντίστοιχα) δεν θεωρούν τα ιατρικά λάθη ένα σοβαρό ζήτημα στη χώρα τους.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας. Οι οδοντίατροι είναι η κατηγορία με 74% των Ευρωπαίων να τους έχουν εμπιστοσύνη. Εντούτοις, πολλοί των ερωτηθέντων αμφέβαλαν για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από άλλες ιατρικές επαγγελματικές ομάδες. Αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, υπονόησε ότι "η εμπιστοσύνη στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να βελτιωθεί."

48% των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι οι ασθενείς των νοσοκομείων πρέπει να ανησυχούν για τη δυνατότητα ενός σοβαρού ιατρικού λάθους ενώ μια πολύ μικρή πλειοψηφία 49% λέει το αντίθετο.

Εκείνοι που ζουν στην Ελλάδα (75%), τη Λετονία (74%) και την Ιταλία (69%) αισθάνονται πιό πολύ να ανησυχούν. Το υψηλότερο μερίδιο εκείνων που ανησυχούν πολύ βρίσκεται στην Κύπρο, το αποτέλεσμα να φθάνει σε 31%.

Οι πολίτες της Σουηδίας (20%), της Αυστρίας (24%) και της Τσεχίας (30%) παραμένουν λιγότερο ανησυχούντες.Εν γένει, μπορεί κατά προσέγγιση να γενικευτεί ότι οι πολίτες της νότιας Ευρώπης και των νέων κρατών μελών γύρω από τη θάλασσα της Βαλτικής εμφανίζονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία ενώ πολίτες της δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα των σκανδιναβικών κρατών μελών, φαίνεται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής τους.

Τα συμπεράσματα της κοινωνικοδημογραφικής ανάλυσης είναι σύμφωνα με τα ήδη παρατηρηθέντα σχέδια αν και οι τάσεις είναι κάπως αδύνατες.

Οι γυναίκες, εκείνοι στις δύο ομάδες ηλικιωμένων και στους λιγότερο μορφωμένους εκφράζουν ελαφρώς περισσότερη ανησυχία από τα αντίστοιχά τους ενώ οι διευθυντές και οι σπουδαστές παραμένουν λιγότερο ανησυχούντες για το ζήτημα.

Μια σαφής πλειοψηφία είναι εκείνοι που εκτιμούν το πρόβλημα ως σημαντικό και και εκφράζουν επίσης ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών των νοσοκομείων και, όπως αναμένεται, αυτό είναι επίσης η περίπτωση για εκείνους που έχουν την προσωπική εμπειρία των ιατρικών λαθών.

Πηγή

Eurobarometer: Special Eurobarometer on Medical Errors [FR] [DE]