25/6/06

Συστάσεις της ASHP για τον χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων


Το Συμβούλιο της American Society of Health System Pharmacists (ASHP) δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου 2006 τις νέες συστάσεις για τον ασφαλή χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων.

Το 1990, η American Society of Health System Pharmacists (ASHP) δημοσίευσε το αναθεωρημένο δελτίο τεχνικής βοήθειάς για τον χειρισμό των κυτταροτοξικών και επικίνδυνων φαρμάκων. Οι πληροφορίες και οι συστάσεις που περιλήφθηκαν σε εκείνο το έγγραφο ήταν τρέχουσες έως το 1988 αλλά οι συνεχιζόμενες εκθέσεις σε μόλυνση των εργασιακών χώρων και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, προέτρεψαν τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγιεινής στην Εργασία (OSHA) να εκδώσουν τις νέες οδηγίες για τον έλεγχο της επαγγελματικής έκθεσης στα επικίνδυνα φάρμακα το 1995.

Το 2004, το Εθνικό Ιδρυμα για την Επαγγελματική Ασφάλεια και την Υγεία (NIOSH) εξέδωσε το "NIOSH: Παρεμπόδιση της επαγγελματικής έκθεσης στα αντινεοπλασματικά και άλλα επικίνδυνα φάρμακα στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. "


Οι ακόλουθες οδηγίες της ASHP για το χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων περιλαμβάνουν αυτές τις συστάσεις και είναι τρέχουσες έως 2004.


Επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση εμφανίζεται σε πολλούς χώρους, αυτές οι οδηγίες πρέπει να εφαρμοστούν οπουδήποτε τα επικίνδυνα φάρμακα παραλαμβάνονται, αποθηκεύονται, προετοιμάζονται, αντιμετωπίζονται, ή διατίθενται.

Ο αρχικός στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να παράσχει τις ανάλογες συστάσεις για τον ασφαλή χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων. Αυτές οι οδηγίες αντιπροσωπεύουν τις συστάσεις πολλών ομάδων και ατόμων που έχουν εργαστεί ακούραστα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να μειώσουν τα πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα των επικίνδυνων φαρμάκων στους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης.


Όπου είναι δυνατόν, οι συστάσεις βασίζονται σε στοιχεία. Όπου υπάρχει έλλειψη δημοσιευμένων στοιχείων, έχουν χρησιμοποιηθεί η επαγγελματική κρίση, η εμπειρία, και η κοινή αίσθηση.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε τις πλήρεις οδηγίες από τη διεύθυνση: http://www.ashp.org/bestpractices/new/Haz_AJHP.pdf

Οι οδηγίες ASHP Guidelines on Handling Hazardous Drugs μαζί με το Quality Standards for Oncology Pharmacy Services (QUAPOS3, ESOP - European Society of Oncology Pharmacy - http://www.esop.li/index.html

μεταφρασμένο ήδη στα Ελληνικά (μπορείτε να το μεταφορτώσετε από τη διεύθυνση:)

http://www.esop.li/download/national/gr/Quapos3-Hellas.pdf

πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα ντοκουμέντα που είναι ανάγκη να έχει στο γραφείο του κάθε Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.

Πηγές

ASHP
http://www.ashp.org/bestpractices/new/Haz_AJHP.pdf
http://nosfar.blogspot.com/2006/02/quapos-3.html