Στο άρθρο της Κας Ελένης Πετροπούλου (http://www.imerissia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&PubID=203322&word=%F6%E1%F1%EC%DC%EA%F9%ED), τονίζεται εκτός των άλλων ότι:
«Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, κυρίως προς τα Σκόπια και την Αλβανία.
Χιλιάδες πλαστά βιβλιάρια απορίας δίνονται σε αλλοδαπούς, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν χωρίς έλεγχο χιλιάδες σκευάσματα.
Η «ομερτά» κυριαρχεί στα νοσοκομεία καθώς ποτέ δεν ελέγχονται καταγγελίες για εμπλοκή νοσηλευτών και ιατρών».
Στο άρθρο αναφέρονται στοιχεία από την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας [το οποίο το έχουμε παρουσιάσει ήδη στη nosfar (http://nosfar.blogspot.com/2005_08_01_nosfar_archive.html#112453649650689831)].
Επίσης παρουσιάζει και στοιχεία από τον ΙΦΕΤ, όπου σύμφωνα με τον Κο Γ. Κιοσέ (Αντιπρόεδρο του ΙΦΕΤ) η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε το 2004 κατά 11,4% σε σχέση με το 2003.
Η απάντηση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης είναι η παρακάτω:
(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 01-7753104
Αθήνα 4-10-05
Κυρία Πετροπούλου,
Σχετικά με το δημοσίευμά σας ‘Η «μαφία» του φαρμάκου’ σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
- Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε το ρεπορτάζ (… κοινό μυστικό στο φαρμακευτικό χώρο, που όμως κυριαρχεί η «ομερτά» …, ή παρακάτω … το λαθρεμπόριο νοσοκομειακών φαρμάκων … κλπ), σε συνδυασμό με την αύξηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης στα νοσοκομεία, δείχνει ευθεία ανάμειξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε παράνομη διακίνηση φαρμάκων η οποία δεν στοιχειοθετείται με φήμες ή πληροφορίες.
- Οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών και οι διαπιστώσεις για παραλήψεις σε διαχειριστικούς κανόνες σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπόριο ή παράνομη εμπορία φαρμάκων. Τα συμπεράσματα των Επιθεωρητών, που αφορούν μεμονωμένες και ακραίες περιπτώσεις, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται με την γενική εικόνα της διακίνησης των φαρμάκων μέσα στα νοσοκομεία.
- Η αύξηση των αποθεμάτων στην οποία αναφέρεστε, και τη στοιχειοθετείτε με αύξηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης και μάλιστα σε ποσοστό 11,4% για το 2004, δεν ευσταθεί ως συμπέρασμα, διότι η αύξηση αυτή συνδέεται με τα νέα ακριβότερα φάρμακα που πλέον διατίθενται, όπως και επίσημα σας ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ κ. Κιοσές.
- Σε ότι αφορά τα πλαστά βιβλιάρια απορίας στην κατοχή λαθρομεταναστών, ήταν ένα υπαρκτό φαινόμενο που απασχόλησε, πριν μερικά χρόνια, και τη δικαιοσύνη. Τα πλαστά βιβλιάρια ήταν προϊόν εγκλήματος και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων (γραφείο κίνησης, γιατροί και φαρμακοποιοί) ήταν αδύνατον να ελέγξουν τη γνησιότητά τους. Από το 2001 καταργήθηκε χορήγηση, έστω και προσωρινή, βιβλιαρίου απορίας στους αλλοδαπού, οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Οι υπόλοιποι κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας (Έλληνες ανασφάλιστοι και ομογενείς) καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό μητρώο και ελέγχονται τόσο από τις υπηρεσίες πρόνοιας όσο και από τα ίδια τα νοσοκομεία. Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν άμεσο και η διαφάνεια στη διακίνηση είναι πλέον γεγονός.
- Το αν ο Υπουργός Υγείας θέλει η διακίνηση των νοσοκομειακών φαρμάκων να γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν εδράζεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά σε πολιτική επιλογή. Άλλωστε τα Πειθαρχικά Συμβούλια και η τακτική δικαιοσύνη απασχολείται καθημερινά με περιπτώσεις παραβατών φαρμακοποιών με ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούν τον κανόνα.
- Στο άρθρο σας αναφέρεστε σε αδυναμία ελέγχου των νοσοκομειακών φαρμακείων λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων. Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία λειτουργούν με μηχανογραφικά συστήματα (ακόμη και σε εκείνα τα νοσοκομεία που δεν έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα συστήματα μηχανογράφησης) και ο έλεγχος είναι καθημερινός.
Κυρία Πετροπούλου,
Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί επιτελούν ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής εξειδίκευσης μέσα στα νοσοκομεία (επιστημονικό, διαχειριστικό, εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών, κλπ) κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (έλλειψη προσωπικού στα φαρμακευτικά τμήματα, ακατάλληλοι και ανεπαρκείς χώροι, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, κλπ).
Παρόλο που αριθμεί μια μικρή ομάδα (300 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα) η νοσοκομειακή φαρμακευτική στη χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί από ποιότητα, γνώση και εξειδίκευση που έχει άμεσο αποτέλεσμα στη συγκράτηση των δαπανών. Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο και ιδιαίτερο έργο μας και μέσα στα πλαίσια της τότε δημοσιονομικής δυσχέρειας, μας ανεγνώρισε μια ειδική αμοιβή εφαρμογής φαρμακευτικής πολιτικής 880€, που καταβάλλεται εφ’ άπαξ κάθε χρόνο από το 2001.
Σήμερα δυστυχώς η πολιτεία έρχεται να επιβραβεύσει τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και καταργεί αυτή την ειδική αμοιβή. Γεννάται εύλογα το ερώτημα αν η περικοπή ειδικών αμοιβών μιας μικρής μερίδας εργαζομένων θα περιορίσει τα ελλείμματα των νοσοκομείων;
Με την ελπίδα ότι όσα σας εκθέσαμε θα τύχουν της ενημέρωσης των αναγνωστών σας και με την ευχή της περαιτέρω συνεργασίας μας,
Ο Πρόεδρος Δρ Πέτρος Ασιθιανάκης
Η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Τσικαλάκη