6/5/05

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για την 48ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 11 & 12 Μαΐου 2005

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ η Ανακοίνωση για την 48ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 11 & 12 Μαΐου 2005 (http://www.poedhn.gr/)

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ύστερα από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης τόσο στα οικονομικά όσο και στα θεσμικά μας αιτήματα κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με 48ωρη απεργία για τις 11 και 12 Μάη.
Ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ ήταν προσχηματικός από την πλευρά του υπουργείου καθώς κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο χωρίς την επίλυση και του παραμικρού προβλήματος.
Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του έτους 2005 που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί προβλέπει πενιχρές αυξήσεις κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό της τάξης του 2,5%. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με την φορολογική πολιτική, την αυξημένη παρακράτηση φόρου και τα νέα φοροεισπραχτικά μέτρα, με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, φαλκιδεύει το διαθέσιμο εισόδημα και οδηγεί τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους σε διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Η ακρίβεια με τις ασύδοτες αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης έχει κάνει την Ελλάδα μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσον αφορά τους μισθούς είμαστε κάτω από το 80% του Μ.Ο. των μισθών των Ευρωπαίων συναδέλφων μας.
Μια σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθημερινά διαψεύδονται και ακυρώνονται.
Η αύξηση των Δαπανών για Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ τελικά με τον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση μεταφράστηκε σε μείωση των σχετικών κονδυλίων κατά 200 δις δραχμές δυσχεραίνουν έτσι την προοπτική επίλυσης θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων μας.
Οι υποσχέσεις για άμεση καταβολή των 176€ στους υγειονομικούς ήταν μια ακόμη ακάλυπτη επιταγή και προεκλογικό τρικ από τα πολλά του Υπουργού Υγείας. Την ίδια στιγμή που δεν έχει λεφτά για τους εργαζόμενους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή της μάχης νομοθετεί (Ν.3329) αύξηση 200 ευρώ για τους υπαλλήλους των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου του. Η κοροϊδία λοιπόν του Υπουργού είναι προκλητική και απαιτεί άμεση και δυναμική απάντηση από τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ., στην Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ. Τα ωραία λόγια και οι κολακείες για το Νοσηλευτικό προσωπικό που δεν συνοδεύονται από έργα και επίλυση των προβλημάτων του είναι στάχτη στα μάτια και προσπάθεια χειραγώγησής του.
Οι πρόσθετες αμοιβές για τα νυχτέρια, τις Κυριακές και τις αργίες είναι μειωμένα κατά 10,5% σε σχέση με το 2004 και σε πολλά Νοσοκομεία οι εργαζόμενοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων .
Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά δεν προχωρά καθώς ο Υπουργός που προεκλογικά δεσμευόταν για άμεση ένταξη τουλάχιστον για το Νοσηλευτικό προσωπικό, τώρα δηλώνει αναρμόδιος, ενώ το αποσυνδέει εντελώς από την μείωση του ορίου Συνταξιοδότησης κατά 5 έτη με πλήρη σύνταξη, κάτι που για την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αποτελεί την πεμπτουσία της ένταξής μας στα ΒΑΕ
Οι 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεσμευόταν η κυβέρνηση ως και ένα μήνα μετά τις εκλογές της 7ης Μάρτη, όνειρο ήταν και πάει. Τελικά θα πραγματοποιηθούν για την διετία 2004 – 2005 3.000 προσλήψεις αριθμός που δεν καλύπτει καν τις συνταξιοδοτήσεις. Οι πάγιες και διαρκές ανάγκες επιχειρείται να καλυφθούν με συμβασιούχους, STAGE, μερική απασχόληση και επικουρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα για το Νοσηλευτικό προσωπικό οι προσλήψεις θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ με ρουσφετολογικές και ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ διαδικασίες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις καλπάζουν και από τις υποστηρικτικές λειτουργίες επεκτείνονται στα κρεβάτια των ΜΕΘ (την ίδια ώρα που έχουμε 120 κρεβάτια κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού) στα λογιστήρια, στην πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση, την κατ’οίκον νοσηλεία, την αποκατάσταση και αλλού.
Τα Νέα Νοσοκομεία (Καβάλα, Χαλκίδα, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Χίος, κλπ) σταμάτησαν τις εργασίες ανέγερσης αφενός λόγω περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 45% και αφετέρου γιατί μελετάται η εκχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των υποστηρικτικών λειτουργιών για 40 χρόνια με αντίτιμο την χρηματοδότηση για την ανέγερσή τους.
Ο Νέος Νόμος για το Διοικητικό Μοντέλο του ΕΣΥ Ν.3329 έδειξε την απουσία κάθε σχεδίου και οράματος από το ΥΥ&ΚΑ. Τα πανάκριβα ΠΕΣΥΠ κατά την Ν.Δ. που κόστιζαν στον φορολογούμενο 40 δις αλλάζουν όνομα και διατηρούνται ως ΔΥΠΕ. Οι προκλητικοί μισθοί των manager διατηρούνται και αυξάνονται ενώ στις ΔΥΠΕ δημιουργούνται γραφεία τύπου (προπαγάνδας) και ΚΕΠ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις βαθαίνουν ενώ η πρόνοια εκποιείται ακόμη και σε κερδοσκοπικούς φορείς.
Οι κρίσεις Διευθυντικών στελεχών είναι σαρωτικές και αναξιοκρατικές. Όποιος δεν ανήκει στην σημερινή διακυβέρνηση ανεξαρτήτως προσόντων αποκαθηλώνεται ή διώκεται με αθρόες μετακινήσεις εντός των ΔΥΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως 3 Διευθυντικά στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας μεγάλων Νοσοκομείων έχουν υποβαθμιστεί και μετακινηθεί στο Ογκολογικό Κηφισιάς, σε Νοσοκομείο που είναι υπό ανέγερση λόγω σεισμού βάζοντας προκλητικά τα έμπειρα αυτά στελέχη στην κατάψυξη.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Σας καλούμε να πάρετε μέρος Μαζικά, Αγωνιστικά, Αποφασιστικά στην 48ωρη απεργία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για τις 11 και 12 ΜΑΗ, τιμώντας ταυτόχρονα και δύο μεγάλες γιορτές.
Στις 11 Μάη μεταφέρεται η Απεργία της Πρωτομαγιάς ενώ στις 12 Μάη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή –τριας.
Τα αιτήματα της απεργίας είναι:
· ΔΗΜΟΣΙΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
· ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 200€ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
· ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
· ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Στις 11 ΜΑΗ πάρτε μέρος στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ στο Πεδίο του Άρεως για την Πρωτομαγιά.
Στην περιφέρεια πάρτε μέρος στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα.