17/10/04

Είμαστε δυό, είμαστε τρεις ...

Στο Φαρμακευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας εδώ και χρόνια και ασχολείται ο κάθε εργαζόμενος με δεκάδες διαφορετικά θέματα ταυτόχρονα.
Στο Νοσοκομείο μας, μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο στο Νομό, που έχει 460 κρεβάτια και εφημερεύει κάθε ημέρα υπηρετούμε 2 δύο Φαρμακοποιοί και εργαζόμαστε κάτω από φοβερή πίεση. Συνολικά οι οργανικές θέσεις των Φαρμακοποιών είναι 5 πέντε.
Οι οργανικές θέσεις των αδειούχων Βοηθών Φαρμακείου είναι 13 δεκατρείς. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο υπηρετούν 7 επτά Βοηθοί Φαρμακείου αλλά στη πραγματικότητα είναι 6 έξι. Αυτό διότι μια Βοηθός Φαρμακείου έχει “τοποθετηθεί” σε ένα Κέντρο Υγείας πέραν της δεκαετίας δεσμεύοντας τη θέση του Βοηθού Φαρμακείου στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου. Κάθε ένας από τους 6 υπηρετούντες Βοηθούς Φαρμακείου και οι 2 δύο Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν αναλάβει πολλά καθήκοντα που σε ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να εκτελούνται από το διπλάσιο αριθμό προσωπικού.
Υπηρετούν επίσης στο τμήμα υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων, 1 μία Διοικητική Υπάλληλος και μία Βοηθός Μαγείρου (με μεγάλη όμως εμπειρία στο υγειονομικό υλικό λόγω μακρόχρονης εργασίας της στο τμήμα), ένας Τραυματιοφορέας που εκτελεί χρέη αποθηκάριου στην Κεντρική Αποθήκη του τμήματος, ένας Εργάτης Γενικών Καθηκόντων (με μεγάλη εμπειρία και πολύτιμη προσφορά) και 2 δύο Διοικητικοί Υπάλληλοι με σύμβαση 18 μηνών (ΟΑΕΔ) που η σύμβασή τους θα λήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι φανερό οτι συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η εκτέλεση των εργασιών κάτω από την πίεση των άμεσων αναγκών, δημιουργία λαθών στον χειρισμό των παραστατικών, ο οποιοσδήποτε μακροχρόνιος σχεδιασμός και προγραμματισμός των εργασιών να ανήκει στον χώρο της φαντασίας και να είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και η εκπαίδευση – μετεκπαίδευση να είναι αδύνατη λόγω φόρτου εργασίας.
Ας ελπίζουμε οτι κάποτε θα αλλάξουν αυτές οι συνθήκες και θα δούμε και εμείς να γίνονται προσλήψεις στα τμήματά μας ώστε να εφαρμόσουμε όλα αυτά που γίνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.