17/10/04

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΑΗΡ [European Association of Hospital Pharmacists]

Μετά από τη Γενική Σύνοδο των εκπροσώπων στην European Association of Hospital Pharmacists που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, 10-12 Ιουνίου 2004, έχουμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:
Εκ μέρους της Ελλάδος συμμετείχαν οι συνάδελφοι Δέσποινα Μακριδάκη και Λεωνίδας Τζίμης, οι οποίοι έχουν οριστεί από το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ Ένωσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει να αναλάβουμε για την Ελλάδα την διοργάνωση της Συνόδου της ΕΑΗΡ του 2003 που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο 6-9 Ιουνίου 2003 με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής που θα διενεργηθεί στην Αθήνα το 2007.

Στη σύνοδο συμμετείχαν 45 εκπρόσωποι από 21 χώρες της Ευρώπης. Σημαντική δραστηριότητα ήταν οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής με όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Προετοιμάζεται η νέα πανευρωπαϊκή μελέτη για την κατάσταση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής στην Ευρώπη το 2005 (η προηγούμενη είχε γίνει το 2000). Σύντομα θα σας αποσταλούν ερωτηματολόγια.
Έχουν αρχίσει επαφές με τις νέες χώρες που εισήλθαν με τη τελευταία διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μεταξύ αυτών και με την Κύπρο).
Έγινε πρόταση από την Ελλάδα να μπει η νομοθεσία στην ιστοσελίδα της ΕΑΗΡ (http://www.eahponline.com) και έγινε ομόφωνα δεκτή.

ΕSAC είναι η European Survillance of Antimicrobial Consuption. Παρουσιάστηκε η μελέτη του 2002 (υπήρχε και σαν πόστερ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής της Σεβίλλης, Μάρτιος 2003). Υπάρχει μια εφαρμογή λογισμικού στην ιστοσελίδα της ESAC (http://www.escmid.org) με τίτλο « calculator » με την οποία μπορεί ένας φαρμακοποιός εύκολα να κάνει πίνακες σχετικά με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο του. Η μελέτη μπορεί να γίνει με DDD -Defined Daily Dose / Ημερήσια Καθοριζόμενη Δόση- ή PDD -Prescribed Daily Dose / Συνταγογραφούμενη Ημερήσια Δόση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον στην Ευρώπη η τάση είναι από τη μελέτη κατανάλωση αντιβιοτικών ανά χώρα να περάσουμε στην μελέτη ανά νοσοκομείο. Οι πίνακες με τα DDD και τα ATC των φαρμάκων υπάρχουν στις ιστοσελίδες http://www.who.org και http://who.cc.no/atc/ddd
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ανέφερε ότι η κατάσταση στην Γερμανία σχετικά με την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική είναι πολύ άσχημη και αν συνεχιστεί αυτό θα επηρεάσει και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μειώνονται συνεχώς τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία λόγω συγχωνεύσεων και υπάρχουν ήδη σήμερα 1608 Νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ Φαρμακείο. Τα νοσοκομεία αυτά εξυπηρετούνται με Ιδιωτικά Φαρμακεία με τα οποία συνάπτουν συμβάσεις. Τα Ιδιωτικά Φαρμακεία εξασκούν μεγάλες πιέσεις στα Νοσοκομεία για να κάνουν συμβόλαια συνεργασίας με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων προτάσσουν το οικονομικό συμφέρον σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών και τα Ιδιωτικά Φαρμακεία δίνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ηδη έχουν γίνει συμβόλαια για 20.000 νοσοκομειακά κρεβάτια. Στη συζήτηση που ακολούθησε, από την Σλοβακία αναφέρθηκε ότι ήδη εκεί άρχισε το ίδιο που συμβαίνει και στη Γερμανία αλλά σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Στα νοσοκομεία της Σλοβακίας υπάρχουν μέσα στο νοσοκομείο Ιδιωτικά φαρμακεία που εξυπηρετούν και ιδιώτες και την φαρμακοθεραπεία των ασθενών που νοσηλεύονται. Στην Ολλανδία σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχει φαρμακείο τα φάρμακα τα προμηθεύονται και τα διαχειρίζονται οι Διαχειρίσεις Υλικών. Στη Γερμανία διακινούνται συσκευασίες των φαρμάκων και όχι unit-doses. Σε αυτό το σημείο ο Ολλανδός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν έχουμε εφαρμόσει στα φαρμακεία των νοσοκομείων μας σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και διακίνησης φαρμάκων. Στη Γερμανία αυτό που τους λένε καθημερινά είναι « Αγοράστε φάρμακα όσο πιο φτηνά γίνεται ». Ο Ελβετός εκπρόσωπος πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, να συντάξει το Προεδρείο « minimum standards » καλής λειτουργίας για τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής έγινε στη Σεβίλλη και το παρακολούθησαν 1736 σύνεδροι από 42 χώρες. Υπήρχαν 135 πόστερς και το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν 313.188 €
Τα επόμενα συνέδρια έχουν προγραμματιστεί για: 2005 Λισσαβόνα, 2006 Γενεύη, 2007 Αθήνα.

Ο P.J. De Krook είναι Senior Policymaker, Ministry of Health Welfare and Sport, Netherlands. Έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα σχετικά με την υγεία. Δύο σημαντικά σημεία της ομιλίας του αναφερόταν στις οδηγίες Directive 85/432/EEC, 16 Sep /85, Directive 85/433/EEC, 16 Sep /85, Directive 85/434/EEC, 16 Sep /85 και επίσης στις: « Report and recommendation on the specialization of hospital pharmacists » adopted by Advisory Committee, 26 Sep 1990. « Report and recommendation on specialist training in clinical chemistry/clinical biology for pharmacists » adopted by Advisory Committee, 23 Apr 1997. Όλη η νομοθεσία είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και στην Ελληνική γλώσσα) http://europa.eu.int/index_el.htm
Δημιουργήθηκαν 4 ομάδες εργασίας προκείμενου να καταγραφούν οι απόψεις σχετικά με την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Από όλες τις ομάδες βγήκε σαν συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για Οδηγία (Directive) και να μην είναι στην ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να εφαρμόζει ή όχι τις συστάσεις σχετικά με την αναγνώριση της ειδικότητας.
Αφιέρωμα για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στο περιοδικό EJHP -Eurοpean Journal of Hospital Pharmacy- στο τεύχος Ιουλίου 2005. Το κείμενο θα ετοιμαστεί από τους συναδέλφους που έχουν οριστεί από την ΠΕΦΝΙ σαν εκπρόσωποι στην συντακτική ομάδα του περιοδικού (Δ. Μακριδάκη, Α. Τσιατά).
Ο Α. Vulto παρουσίασε την κυκλοφορία του περιοδικού, τόνισε ότι το 2004 είναι αφιερωμένο για τα 10 χρόνια έκδοσης, ζήτησε την υποστήριξη των συναδέλφων για δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων. Το περιοδικό θα εκδίδεται σε δύο μορφές, μία με επιστημονική ύλη και μία με επαγγελματικά θέματα. Το επιστημονικό τεύχος θα εκδίδεται μόνο στην Αγγλική και το επαγγελματικό σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).
Στη (προσωρινή) σελίδα της ΠΕΦΝΙ στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές πληροφορίες, Νομοθεσία και νέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://homepages.pathfinder.gr/pefni/
Στη σελίδα της ΕΑΗΡ στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές πληροφορίες και forum: http://www.eahponline.com
ESAC European Surveillance of Antimicrobial Consumption: http://www.escmid.org
Για το πρόγραμμα επεξεργασίας calculator ABC Calc 2.0_b : http://www.escmid.org/sites/index_f.asp?par=2.5.2&Ref=347&StudyGroupNr=1
DDD και ATC στις ιστοσελίδες : http://www.who.org http://who.cc.no/atc/ddd http://who.cc.no/atcddd/
Η ιστοσελίδα της ΗΟΡΕ: http://www.hope.be
Ευρωπαϊκή Ένωση, νομοθεσία, ευρετήριο κλπ (και στην Ελληνική γλώσσα): http://europa.eu.int/index_el.htm

Η αναφορά αυτή καθώς και όλες οι προηγούμενες αναφορές είναι όλες κατατεθειμένες στο ΔΣ της ΠΕΦΝΙ Ένωσης, φυλάσσονται στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ και είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου.