2/10/13

Προς κατάργηση του θεσμού των εφημεριών;


Στο ιστολόγιο PharmaTeam αναρτήθηκε η πληροφορία ότι ετοιμάζονται αλλαγές στις εφημερίες των γιατρών. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, παραθέτουμε το κείμενο για ενημέρωσή σας.

Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών ζήτησε η τρόικα κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση του θεσμού της εφημερίας και εφαρμογή του κυκλικού ωραρίου.

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας μεταφράζεται σε εργασία 48 ώρων την εβδομάδα, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας με σύναψη ατομικών συμβάσεων και δυνατότητα επιμήκυνσης χρόνου εργασίας μέχρι τις 65 ώρες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των γιατρών που όπως είπε στο Healthview ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι 6ωρο πενθήμερο σύνολο 30 ωρών την εβδομάδα, με μία εφημερία μάξιμουμ μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση δεν έτυχε θετικής αποδοχής από ελληνικής πλευράς, η οποία έθεσε για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης το θέμα των προσλήψεων. Ως γνωστό οι προσλήψεις έχουν παγώσει εδώ και δυο χρόνια και οι κατά καιρούς προσλήψεις κάποιων επικουρικών γιατρών δε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή για να λειτουργούν ομαλά τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις περίπου 5000 ατόμων, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τις συνταξιοδοτήσεις που ανέρχονται συνολικά την τελευταία διετία γύρω στις 2000.

Βέβαια η ελληνική πλευρά μπορεί να έθεσε το ζήτημα των προσλήψεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βρήκε ευήκοα ώτα, αφού οι τροικανοί δε σηκώνουν καμία κουβέντα επ’ αυτού, επιδιώκοντας σταθερά να έχουν και την «πίτα ολάκερη και το σκυλί χορτάτο».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε της ευρωπαϊκής οδηγίας του κυκλικού ωραρίου, για την εφαρμογή του οποίου η ελληνική πλευρά έβαλε ως προϋπόθεση την πρόσληψη 3000 γιατρών, είτε του σταθερού χρόνου εργασίας με τη μία εφημερία την εβδομάδα οι εφημερίες δε βγαίνουν. Οι ανάγκες δημόσιων νοσοκομείων είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται από το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, οπότε το πρόβλημα των εφημεριών μοιάζει με το πασίγνωστο κύβο σπαζοκεφαλιά του Rubik.

Οι fun του περιβόητου κύβου λένε ότι χρειάζονται το πολύ 22 κινήσεις για να λύσεις το γρίφο αλλά όπως είχε πει ο δημιουργός του καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Έρνε Ρούμπικ «είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος αυτό που πρέπει να κάνει αλλά δύσκολο να βρει τη λύση».
 
Πηγή

PharmaTeam