11/9/15

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τον αγώνα κατά του καρκίνου


Ο Δρ Tit Albreht, από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας, προλογίζει το πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο για την Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο άρθρο του αναφέρει ότι η έντυπη έκδοση του Ευρωπαϊκού Οδηγού για ποιοτικά εθνικά προγράμματα ελέγχου του καρκίνου είναι έτοιμη και θα δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 30ής επετείου του προγράμματος «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της λουξεμβουργιανής προεδρίας αυτόν τον μήνα.
Ο οδηγός αυτός παρέχει ένα σχέδιο ή ένα υπόδειγμα για την εκπόνηση εθνικών προγραμμάτων ελέγχου του καρκίνου, παρουσιάζοντας τις εμπειρίες των διαφόρων διεθνών και εθνικών οργανισμών στον τομέα του καρκίνου. Σε κάθε κεφάλαιο εξετάζεται ένα συγκεκριμένο βασικό θέμα και προτείνονται ορισμένοι δείκτες για την παρακολούθησή του, οι περισσότεροι από τους οποίους λαμβάνονται από το έργο Eurochip, μια άλλη επιτυχή πρωτοβουλία της ΕΕ.


Η δημοσίευση του οδηγού είναι το πιο πρόσφατο από τα πολυάριθμα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας κατά την τελευταία τριακονταετία. Μετά το πρόγραμμα «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου», το οποίο εφαρμόστηκε επιτυχώς από το 1985 έως το 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου δράση το 2007. Αυτό ήταν το έτος κατά το οποίο η τρόικα των προεδριών (Γερμανία, Πορτογαλία και Σλοβενία) άρχισε προσπάθειες για την προσθήκη σημαντικών ζητημάτων στην ατζέντα της ΕΕ για την υγεία. Η Σλοβενία επέλεξε τον καρκίνο, που έγινε το κύριο αντικείμενο της Προεδρίας.
Οι δραστηριότητες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των δράσεων της ΕΕ, και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για τη Δράση κατά του Καρκίνου (EPAAC). Μια κοινή δράση με την ίδια ονομασία εφαρμόστηκε από το 2011 έως το 2014, και στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή δράση CanCon.  Σημαντική προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών δόθηκε στα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης του καρκίνου ή στα εθνικά προγράμματα ελέγχου του καρκίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ή στρατηγικές αντιμετώπισης του καρκίνου έως το 2013. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν, όπως έδειξε η έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης EPAAC.  Η κοινή προσπάθεια διαφόρων χωρών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης του καρκίνου οδήγησε, με τη βοήθεια του καθηγητή José Maria Μartin-Μoreno και της ομάδας του στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας, σε ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα — τον ευρωπαϊκό οδηγό για ποιοτικά εθνικά προγράμματα ελέγχου του καρκίνου που μόλις δημοσιεύτηκε.
Λόγω του μεγέθους του προβλήματος και της πρόκλησης που αποτελεί ο καρκίνος, απαιτείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΕΕ για την ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης του καρκίνου. Αναζητούμε τρόπους περαιτέρω βελτίωσης των προσπαθειών για μια συντονισμένη δράση της ΕΕ στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά του καρκίνου.

Πηγή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή