18/1/15

Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων σε δικαιούχους Πρόνοιας στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση


Από την Πέμπτη 15/01/2015 ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων σε δικαιούχους Πρόνοιας, κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας.

Στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αναφέρεται ότι οι συνταγές αυτές εκδίδονται σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ και εκτελούνται μόνο σε νοσοκομειακά φαρμακεία. Προκειμένου οι ιατροί να συνταγογραφήσουν στους δικαιούχους Πρόνοιας θα πρέπει να επιλέξουν ως φορέα το "Ταμείο Πρόνοιας".

Επίσης αναφέρεται ότι προσωρινά οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται μόνο μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και όχι μέσω ΑΡΙ.


Έχουμε την άποψη οτι μάλλον το έχουν γράψει ανάποδα δηλαδή θα έπρεπε να σημειώσουν ότι οι συνταγές θα εκτελούνται προσωρινά στα Μηχανογραφικά Συστήματα των Νοσοκομειακών Φαρμακείων (δηλαδή στα ΟΠΣΥ) μέχρι να γίνει η σύνδεση μέσω των ΑΡΙs (Application Programming Interface) με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Θεωρούμε οτι είναι δουλειά του Υπουργείου Υγείας να καλέσει τους Αναδόχους των ΟΠΣΥ (δεν είναι δα και τόσοι πολλοί, άντε να είναι 4-5 εταιρίες για όλα τα ελληνικά νοσοκομεία) και να τους αναθέσει κεντρικά τη διασύνδεση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα ΟΠΣΥ.

Είναι γνωστό, οτι τα ΑΡΙs τα έχει ήδη δώσει η ΗΔΙΚΑ στη δημοσιότητα μέσω της ΠΕΦΝΙ (δείτε ΕΔΩ) και τα έχουμε παρουσιάσει και στη NOSFAR, δείτε ΕΔΩ  την ανάρτηση με τίτλο "Διασύνδεση ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας) με την e-syntagografisi (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση)".

Επίσης δεν είναι σαφές ότι οι συνταγές αυτές όταν εκδίδονται από ιατρούς του ΠΕΔΥ μπορούν να εκτελούνται στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Η άποψή μας είναι οτι χρειάζονται διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας.

Πηγές

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

NOSFAR