10/2/14

Η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα είναι ευθύνη όλων



Από την ΠΕΦΝΙ ανακοινώθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου.


(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr
E-mail: pefni@ath.forthnet.gr
Αθήνα, 6-2-14 
Αρ.Πρωτ. 519 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα είναι ευθύνη όλων !!! 

 Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων θα ήθελε να τονίσει το μείζον θέμα που προκύπτει από τον προϋπολογισμό νοσοκομειακών φαρμάκων για το 2014. Ο στόχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος έχει τεθεί στα 535 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% περίπου, είναι ανέφικτος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ο στόχος της δαπάνης είναι περιοριστικός, γεγονός που απαγορεύει όποια πιθανή υπέρβαση. Παρότι αυτό είναι γνωστό και στον ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια της έκδοσης της ΥΑ 3457/2014 (ΦΕΚ Β 64/2014, άρθρο 11, παρ. 1), εστάλη εσωτερικό έγγραφο από την Διεύθυνση προς τα φαρμακεία του ώστε, να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με «στερείται» από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό έγινε απότομα, χωρίς καμία προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία και βέβαια χωρίς την απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής (που αναφέρεται στην ΥΑ) και την προηγηθείσα οικονομική πρόβλεψη και ενίσχυση των νοσοκομείων από το Υπουργείο Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση, λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών. 

Στο πλαίσιο της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης της πρόσβασης των ασθενών στις απαραίτητες γι’ αυτούς θεραπείες, καλούμε τους υπευθύνους να σκεφτούν τα εξής: 
  • Μέσα σε μία πενταετία οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κάνοντας υπέρβαση των δυνατοτήτων τους (ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία), κατάφεραν να “πειθαρχήσουν” στην υποχρέωση για μείωση της δαπάνης κατά 50% η οποία έφτασε το 2013 στα 610 εκ. ευρώ, από 1,25 δις ευρώ που ήταν το 2009. Ταυτόχρονα κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που προσήλθαν στα Νοσοκομεία, παρ’ όλο που παρουσίασαν αύξηση που άγγιξε το 35%. 
  • Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος μας ως επιστήμονες υγείας είναι πρωτίστως να διασφαλίζουμε την υγεία των πολιτών. Ωστόσο η μείωση του προϋπολογισμού καθιστά αδύνατο ακόμα και να παραγγείλουμε φάρμακα, εφόσον το κράτος μας επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους. 
  • Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ, και επιπλέον δεν υλοποιείται η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των φαρμακοοικονομικών μοντέλων στα νοσοκομεία κλπ. 
  • Τα ποσοστά μείωσης των προϋπολογισμών των φαρμάκων δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες λειτουργίας κάποιων νοσοκομείων που αδυνατούν να παρέχουν τα στοιχειώδη, με συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών των απομακρυσμένων περιοχών. 
  • Αντίθετα, οι νοσοκομειακές δαπάνες στις λοιπές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως ασφάλεια, καθαριότητα, σίτιση, κ.λπ. έχουν μειωθεί μόλις κατά 25% από το 2010 έως το 2013. 
  • Σήμερα περισσότεροι από 1 εκ. ασθενείς σε 20 νοσοκομεία της Ελλάδας δεν έχουν νοσοκομειακό φαρμακοποιό με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους στα φάρμακα που χρειάζονται να γίνεται χωρίς καμία ασφάλεια και με μεγάλη δυσκολία. 
  • Πολλά φάρμακα έχουν ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη φύλαξή τους (π.χ. ευπαθή φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, χημειοθεραπευτικά, βιολογικοί παράγοντες) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδίδεται αυτή η διαχείριση σε μη επιστήμονες υγείας, ή να μεταφέρεται σε άλλες εξωνοσοκομειακές δομές. 
Τέλος, θέλουμε να κάνουμε σαφές προς όλους ότι, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία, εφόσον τα φάρμακο είναι το βασικό μέρος της θεραπείας.

Προτείνουμε λοιπόν, να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 150 εκ. ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά και με συνέπεια απέναντι στους ασθενείς.

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και ΕΔΩ.  

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: ΠΕΦΝΙ