19/4/12

Παραβίαση του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης


Στην ιστοσελίδα της e-συνταγογράφησης αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο:

"Σχετικά περί παράνομης διείσδυσης (hacking) στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου 2012.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας παράνομης διείσδυσης στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, ήταν η αύξηση του φόρτου λειτουργίας του συστήματος ισοδύναμη με 1,5 εκ συνταγές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά της ώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές.

Τα συστήματα ασφαλείας της Ηλ. Συνταγογράφησης απέδειξαν την δυνατότητα τους, στην επαρκή αντιμετώπιση ανάλογων προσβολών, και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται, και κατέγραψαν τα ίχνη της προσπάθειας για παράνομη διείσδυση στο σύστημα."

Νωρίτερα το ΥΥΚΑ είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο:

"Την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και των γιατρών.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως κάποιοι παραβίασαν ηλεκτρονικά το σύστημα, καταχωρώντας 1.500.000 πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα το σύστημα να υποστεί βλάβη.

Μετά από αυτό έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων."  


Πηγές

e-Συνταγογράφηση

ΥΥΚΑ