26/4/12

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων στο "Θεαγένειο"


Για την έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς διέταξε προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του νοσοκομείου «Θεαγένειο» Θρασύβουλος Βεντούρης.

Η εταιρία που προμηθεύει το νοσοκομείο με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αρνείται να εκτελέσει τις παραγγελίες λόγω οφειλών ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι η άρνηση της εταιρίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν από γεννόσημα.

Η Εισαγγελέας ποινικής δίωξης Ιωάννα Κατσή μετά την υποβολή της μήνυσης διέταξε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν τελείται το αδίκημα της έκθεσης από την πλευρά της εταιρίας "Roche" και ανέθεσε την έρευνα σε πταισματοδίκη.

Όπως έγινε γνωστό, η οφειλή του νοσοκομείου προς την εταιρία, η οποία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ανέρχεται σε 7.331.448,35 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει, με απόφαση των εκπροσώπων της εταιρίας, η προμήθεια των φαρμάκων προς το «Θεαγένειο», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις περί του αντιθέτου που απηύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειο», η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο κάθε φορά καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό. Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τους διοικούντες το νοσοκομείο, και με δεδομένους τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών, τα φάρμακα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών θα επαρκούν για μόλις 2-3 μέρες. 

Όπως τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το «Θεαγένειο» έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους και μόνο από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.635.832, 60 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι οι απαιτήσεις της δεν κινδυνεύουν να μην ικανοποιηθούν, "δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο".

"Η εταιρία κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην προμήθεια των φαρμάκων (…) Από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των υπό θεραπεία τελούντων καρκινοπαθών και παραλείπεται η βοήθεια όσων από αυτούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και αντιμετωπίζουν το θάνατο", αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά.

Πηγές

@mna.gr
Agelioforos.gr
Naftempotiki.gr
Newsit.gr