Τα Συστήματα Ταξινόμησης, με τις έννοιες και τους ορισμούς που περιέχουν, αποτελούν εργαλεία που επιτρέπουν την εναρμονισμένη καταχώριση η οποία είναι αναγκαία για τη συγκέντρωση συγκρίσιμων δεδομένων. Με βάση τα συστήματα ταξινόμησης είναι δυνατό να καταρτίζονται τελικοί κατάλογοι. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί τη διεθνή ταξινόμηση για να συγκεντρώνει εναρμονισμένα δεδομένα υψηλής ποιότητας.
Τα κύρια συστήματα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται για τους δείκτες υγείας απαριθμούνται παρακάτω.
Κύρια συστήματα ταξινόμησης
- Η Διεθνής στατιστική ταξινόμηση των νόσων και των συναφών προβλημάτων υγείας (ICD), που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται ευρέως για στατιστικές θνησιμότητας και νοσηρότητας. Η 10η αναθεώρησή της (ICD-10 ) χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ από το 1994.
- Ο 'Ευρωπαϊκός πίνακας' με 65 αιτίες θανάτου που έχει καταρτίσει η Eurostat βασίζεται στην ICD10. Ο διεθνής κατάλογος για την ταξινόμηση της νοσοκομειακής νοσηρότητας που εξέδωσε ο ΠΟΥ (2005) βασίζεται επίσης στην ICD-10 και χρησιμοποιείται από την Eurostat, τον ΠΟΥ, τον ΟΟΣΑ και την NOMESCO για τη συγκέντρωση και την παρουσίαση δεδομένων που βασίζονται στα εξιτήρια των νοσοκομείων. Διατίθεται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
- Υπάρχουν ορισμένα συστήματα ταξινόμησης για την καταχώριση κλινικών διαδικασιών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η 9η αναθεώρηση της Διεθνούς ταξινόμησης των νόσων, "Clinical Modification" (ICD-9-CM), την οποία τηρούν από κοινού το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) και τα Κέντρα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης (CMS), και η ταξινόμηση χειρουργικών επεμβάσεων της NOMESCO (NCSP) .
- Η Διεθνής κατάταξη λογαριασμών υγείας (ICHA) είναι η βάση του συστήματος λογαριασμών υγείας (SHA), ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εργαλείου που ανέπτυξαν από κοινού ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ, και χρησιμοποιείται για την περιγραφή, την περιληπτική παρουσίαση και την ανάλυση των δαπανών για την υγεία καθώς και της χρηματοδότησής τους.
Άλλα συστήματα ταξινόμησης
Πηγή
http://ec.europa.eu/health/index_el.htm
- Η Διεθνής ταξινόμηση νόσων, αναπηριών και υγείας (ICF) είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε ένα βιολογικό και ψυχοκοινωνικό μοντέλο νόσων και αναπηρίας. Δημοσιεύεται από τον ΠΟΥ και εγκρίθηκε το 2001 από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.
- Η Διεθνής τυποποιηµένη ταξινόµηση επαγγελµάτων (ISCO), που υπάγεται στην ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει για την οργάνωση των επαγγελμάτων σε σαφώς διακριτές ομάδες ανάλογα με τα καθήκοντα που περιλαμβάνει κάθε επάγγελμα. Χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επαγγελμάτων στον τομέα της υγείας.
- Το Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο πνευματικών διαταραχών (DSM-IV) είναι η συνήθης ταξινόμηση των πνευματικών διαταραχών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Συντάχθηκε από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο (APA). Η τέταρτη έκδοσή του (DSM-IV), που χρησιμοποιείται σήμερα, αναμένεται να αναθεωρηθεί.
- Οι ομοιογενείς ομάδες ασθενών (DRGs) είναι ένα σύστημα που διευκολύνει την εκτίμηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της ταξινόμησης ασθενών με βάση δημογραφικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα DRG χρησιμοποιείται για την επιστροφή των ιατρικών εξόδων.
Πηγή
http://ec.europa.eu/health/index_el.htm