17/12/10

Τι προβλέπει το Αναθεωρημένο Μνημόνιο μέχρι το Α’ Εξάμηνο του 2011


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ το Αναθεωρημένο Μνημόνιο το οποίο αναφέρει σε αρκετά σημεία του θέματα που αφορούν τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς. Σταχυολογήσαμε τα, κατά την άποψή μας, σημαντικότερα σημεία, τα οποία είναι:

Υποχρεώσεις μέχρι τις 31-12-2010 

Σελ 2. Μέτρα συμφωνηθέντα
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 500 εκατ. € σε τιμές προ φόρων και στα νοσοκομεία κατά 350 εκατ. € τουλάχιστον.
Σελ. 3 Νέα μέτρα
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ασφαλιστικά Ταμεία 900 εκατ. € , οφειλόμενη σε περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων και σε διαγωνισμούς προμηθειών. Και στα νοσοκομεία τουλάχιστον κατά 350 εκατ. €.
Σελ. 6 Φάρμακα
Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει σε σχέση με το 2010 2 δις. € από τα οποία το 1 δις μέσα στο 2011. Αυτά τα μέτρα θα κατεβάσουν τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ (στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ) στο τέλος του 2012.

Ειδικότερα τα παρακάτω μέτρα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2010 :
- ...
- Έκδοση του οριστικού Δελτίου Τιμών φαρμάκων με τη χρήση του νέου μηχανισμού προσδιορισμού των τιμών. Το Δελτίο πρέπει να εκδοθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και αντικαταστήσει αυτό του Σεπτεμβρίου. Το Δελτίο Τιμών θα βγαίνει 4 φορές το χρόνο.
- Ανακοίνωση ότι οι μειώσεις τιμών του Σεπτεμβρίου θα αρθούν μέχρι το Μάρτη του 2011.
- Εφαρμογή Αρνητικής Λίστας για φάρμακα που δεν αποζημιώνει η Κοιν. Ασφάλιση και λίστα OTC , που ετοιμάζονται από τον ΕΟΦ.
- Οριστικοποίηση της Θετικής Λίστας με βάση το νέο σύστημα τιμών αναφοράς .
- Να καθιερωθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση.
- ...

Σελίδα 14. Κεφάλαιο 2. Ενέργειες που θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Υγείας
...
Μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και συστήματα ελέγχου
Το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει το πρόγραμμα μηχανογράφησης στα νοσοκομεία. Ειδικότερα ολοκληρώνει το πρόγραμμα της ενιαίας κεντρικής συλλογής στοιχείων από όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στο Υπουργείο Υγείας δημιουργείται μια ειδική υπηρεσία/μονάδα όπου θα συλλέγει δεδομένα και θα παράγει τακτικά τριμηνιαίες αναφορές και μία σε ετήσια βάση. ‘Ένα αντίγραφο αυτών των αναφορών κοινοποιείται και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την βελτίωση των λογιστικών, την τήρηση βιβλίων και λογαριασμών φαρμάκων και υλικών και τήρηση συστημάτων χρέωσης μέσω :
- ...
- Τη χρήση ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης και κοινής καταχώρησης για φάρμακα και υλικά , κάνοντας χρήση των διεθνών στάνταρτς κωδικοποίησης και τη δουλειά πού έχει προηγηθεί στην ΕΠΥ και το ΕΚΕΒΥΛ με σκοπό τους διαγωνισμούς προμήθειας.
- Τον υπολογισμό αποθεμάτων και ροών φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία με τη χρήση ενιαίας κωδικοποίησης σε όλα τα νοσοκομεία.
- Χρήση ηλεκτρονικής συνταγής για όλες τις παρεμβάσεις στην υγεία (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικά) σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ.
- ...
Αύξηση της χρήσης γενοσήμων
Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 50% σε ποσότητες των φαρμάκων στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 συνίσταται από γενόσημα και μη προστατευόμενα φάρμακα.
Ειδικότερα θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση με δραστική ουσία σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία.
...
Τιμές των φαρμάκων
Η Κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη της τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ ώστε να ορθολογικοποιηθεί η αδειοδότηση, η τιμολόγηση και το σύστημα αποζημιώσεων των φαρμάκων.
...
Κεφάλαιο 3ο 
2ο τρίμηνο του 2011
Σελίδα 21 Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ 

Η Κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα για να προωθήσει τη χρήση γενοσήμων μέσω :
- Την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφιση με δραστική ουσία.
- Την υιοθέτηση μιας προτιμησιακής σχέσης στη συμμετοχή γενόσημων φαρμάκων που έχουν τιμή κάτω του 60% της τιμής αναφοράς αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών της Ε.Ε.
- Βάζοντας την ανώτερη τιμή των γενοσήμων στο 60% των πρωτότυπων.



Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/12/blog-post_16.html